Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pridevniki (povezani s pripadniki redov)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 20 slovarskih iztočnic ter zajema pridevnike, ki so v besednih družinah ob pripadnikih in pripadnicah različnih redov.

Novosti:

Novost so pridevniki, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (ivanovski, hospitalski).

Vse iztočnice so opramljene s podatkom o izvoru oziroma izhodiščni besedi, npr. benediktinski (< Benedikt), uršulinski (< Uršula).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Slovar.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 8.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

avguštinski
benediktinski
bernardinski
celestinski
cistercijanski
derviški
diskalceatski
dominikanski
frančiškanski
hospitalski
ivanovski
jezuitski
kapucinski
karmeličanski
kartuzijanski
klariški
magdalenski
minoritski
salezijanski
uršulinski