Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pridevniki (povezani s pripadniki in pripadnicami umetnostnih, kulturnih, subkulturnih in športnih skupin)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 34 slovarskih iztočnic ter zajema pridevnike, ki so v besednih družinah ob pripadnikih in pripadnicah različnih umetnostnih skupin, subkultur in življenjskih slogov.

Razdelili smo jih v naslednje skupine:

(1) pridevniki, ki se nanašajo na pripadnike in pripadnice umetnostnih smeri (impresionističen, nadrealističen);
(2) pridevniki, ki se nanašajo na pripadnike in pripadnice subkultur (čapski, darkerski);
(3) različne druge skupine (prostozidarski, rotarijski).

Pri pridevnikih iz subkultur upoštevamo različne podskupine: subkulture, povezane z glasbenimi žanri (hiphoperski), družbena gibanja (ekologističen) in nazore oziroma življenjske sloge (veganski).

Novosti:

Novost so pridevniki, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (igričarski, raperski, emovski). Besedotvorne dvojnice so prikazane v istem slovarskem sestavku, npr. japijevski tudi japijski, enako velja za pisne dvojnice tipa pankerski tudi punkerski. Če je dvojnica enakovredna, se pojavlja kot enakovredna izbira tudi v zgledih in ponazoritvah, če dvojnica ni enakovredna, jo povezujemo z oznako »tudi« le v zaglavju in oblikoslovnih paradigmah.

Pridevniki, ki se v besedilih pojavljajo večinoma kot vrstni (tj. z obrazilom -ni), so uvedeni s pojasnilom »v stalni besedni zvezi kot vrstni pridevnik«, npr. impresionističen: slika francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta.

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Slovar.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Prevzete besede in besedne zveze.

Zadnja sprememba:

Fran 8.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

apezejevski
čapski
čefurski
darkerski
ekologističen
ekspresionističen
emovski
gamerski in gejmerski
geekovski in gikovski
hiphoperski in hiphopovski
hipijevski tudi hipijski
hipsterski
igričarski
impresionističen
japijevski tudi japijski
kudovski
lionističen
metalski
metelkovski
milenijski
modernističen
nadrealističen
obritoglavski
pankovski in punkovski tudi pankerski tudi punkerski
postmodernističen
prostozidarski
raperski in reperski
rejverski in raverski
rolkarski
rotarijski tudi rotarijanski
skejterski in skejtarski tudi skaterski
skinheadovski in skinhedovski
skinovski
veganski