Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pripadniki in pripadnice redov

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 28 enobesednih iztočnic. Nastal je ob pravopisnem poglavju o rabi male in velike začetnice, izhodišče za izbiro iztočnic so bili v rabi izkazani zgledi, pri čemer je bil glavni vir besedilna zbirka Gigafida 2.0, in seznami redov, dostopni na spletu.

Novosti:

Glede na SP 2001 je prenovljen nabor iztočnic. Kot samostojne iztočnice se pojavljajo tako poimenovanja za pripadnike (avguštinec, derviš, jezuit) in pripadnice redov (klarisa, magdalenka, uršulinka). Pri nekaterih redovih obstajajo tako moške kot ženske redovne skupnosti, zato so pri teh navedeni besedotvorni pari za žensko in moško obliko poimenovanja (frančiškan in frančiškanka, karmeličan in karmeličanka).

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in kodificirane norme SP 2001.

Pri nekaterih iztočnicah je dodana vodilka »primerjaj« (= prim.), ki uporabnika usmerja k povezani iztočnici z enakozvočnim lastnim imenom (dominikanec prim. Dominikanec, dominikanka prim. Dominikanka) ali pa k iztočnici, ki razširja obvestilnost iztočnice (hospitalec prim. ivanovec). Nekatere iztočnice so opremljene s podatkom o izhodiščni besedi, tj. z iztočnico, ki prinaša informacijo o izhodišču za poimenovanja pripadnika oz. pripadnice reda (uršulinka < Uršula).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 136.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

avguštinec (bosonogi avguštinec)
benediktinec
bernardinec
celestinka
cistercijan
cistercijanec
cistercijanka
derviš
diskalceat
dominikanec
dominikanka
frančiškan
frančiškanka
hospitalec
ivanovec
jezuit
kapucin
karmeličan
karmeličanka
kartuzijan
klarisa
magdalenka
minorit
salezijanec
salezijanka
uršulinka
usmiljenka