Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Španščina

Geslovnik:

Problemski sklop, ki obsega 63 lastno- in občnoimenskih iztočnic iz španskega jezika, je nastal ob redigiranju zgledov iz predloga preglednice za španščino. Gre za ponazoritve najbolj značilnih položajev, pri katerih opažamo predvsem neskladje med zapisom in izreko. V slovar so španska imena in poimenovanja vključena tudi zaradi drugih pomenskih sklopov (npr. pisanje krajev, imen s predimki, prevzetih občnih poimenovanj …). Nabor bo še dopolnjen.

V slovar so vključeni naslednji tipi iztočnic:

(1) moška imena (Aleixandre, Fabián);
(2) priimki (Cervantes, García);
(3) zemljepisna imena (Algeciras, Asunción);
(4) občno besedje (pikador, tortilja).

V letu 2023 so bila v geslovnik vključena nekatera imena iz poglavij »Glasoslovni oris« in »Glasovno–črkovne premene« ter imena iz problemskega sklopa »Imena upravnih (pokrajinskih) enot« (npr. zvezne države: Anzoátegui, Monagas, Nueva Esparta, Sucre).

Novosti:

Preglednica za prevzemanje iz španščine je prilagojena pravilom za prevzemanje v Pravopisu 8.0, kar vključuje:

  • dosledno ohranjanje ločevalnih znamenj;
  • dosledno uresničevanje izgovora rodilniških oblik z nezvenečim nezvočnikom v izglasju, npr. Márquez [márkes], rod. Márqueza [márkesa];
  • v imenih na naglašeni končni -á se naglas (kot v SP 2001) prestavlja na začetek besede: Bogota [bogotá] > [bógota] tudi [bogóta], na kar vpliva sprememba spola ob prevzemanju (v slovenščino so imena na končni -a ženskega spola);
  • črko ⟨u⟩, če pred samoglasnikom ne tvori zloga, izgovarjamo kot [u̯]: Duero [du̯êro].

Uslovarjena imena so deloma preverjena z vidika glasovnega uresničevanja v različnih jezikih, npr. Juan. Slovarski sestavek sklene besedotvorno gnezdo, ki vsebuje podatek o tvorbi svojilnega pridevnika (AleixandreAleixandrejev).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 1092.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Španščina (O prevzemanju iz posameznih jezikov).

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

Aguascalientes
Aguirre
Aleixandre
Algeciras
Amazonas
Andaluzija
Antonio
Anzoátegui
Apure
Aragua
Asunción
Barcelona
Bogota
Bolívar
Buenos Aires
Carabobo
Cervantes
Chávez
Che
Chichén-Itzá
Cojedes
Duero
Ekvador
El Greco
Fabián
Falcón
García
García Lorca
García Marquez
gavčo
Guárico
Guevara
Guido
gverila
Havana
Honduras
Huesca
Juan
Juvenal
Kraljeva palača
Lara
Lorca
Marcial
Márquez
Miranda
Monagas
Nueva Esparta
Oviedo
Paragvaj
Pichincha
pikador
Portuguesa
Prašičji zaliv
Sagunto
Salvador
Sergio
siesta
Sucre
Táchira
Tarragona
tortilja
Valga
Zulia