Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Svojilni pridevniki (iz prebivalskih imen pri imenih pokrajin, otokov)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 6 svojilnih pridevnikov iz enobesednih prebivalskih imen iz imen pokrajin (2) in otokov (4), ki je nastal na osnovi nabora iztočnic problemskega sklopa »Prebivalska imena (iz imen pokrajin, otokov)«.

V slovar so vključeni pridevniki, katerih tvorba se ob pregledu rabe v korpusu, Jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in drugih virih izkazuje kot problematična, saj ob pretvorbi imena v svojilni pridevnik pride do preglasa (npr. Tobagovčev) ali poenobesedenja (npr. Novogvinejčev).

Novosti:

Novost glede na SP 2001 so svojilni pridevniki iz prebivalskih imen pri tistih pokrajinah in otokih, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (npr. Barbudčev, Tobagovčev). Novost v slovarju so tudi dvojnice, ki so posledica dvojničnosti izhodiščnih prebivalskih imen (npr. BosančevBosenčev). Dvojnica je vpisana v geslu iztočnične oblike in nima lastnega gesla.

Slovarski sestavek sklene podatek o izhodiščni besedi (prebivalskem imenu), iz katere je izpeljan svojilni pridevnik (npr. Bosančev < Bosna).

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 956.

Zadnja sprememba:

Fran 6.0, 26. septembra 2018.

Nabor slovarskih iztočnic:

Antigovčev
Barbudčev
Bosančev
Hercegovčev
Novogvinejčev
Tobagovčev