Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Svojilni pridevniki (iz imen zgodovinskih osebnosti)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 32 svojilnih pridevnikov iz imen zgodovinskih osebnosti, ki so jih v preteklosti pogosto zapisovala fonetično (= v skladu z uresničitvijo v slovenščini), danes pa se uveljavlja izvirna oblika imena (Gandhi – Gandi; Luther – Luter). Med imeni zgodovinskih osebnosti in uslovarjenimi svojilnimi pridevniki iz teh imen so tudi imena srednjeveškega latinskega sveta (Paracelsusov) ter klasična podomačena imena (Aristotelov).

V prirastku za leto 2023 so bili dodani nekateri svojilni pridevniki iz imen zgodovinskih osebnosti, ki so vključena v pravila za prevzemanje iz tujih jezikov ter v pravopisni poglavji »Glasoslovni oris« in »Glasovno–črkovne premene«.

Novosti:

Nabor je glede na SP 2001 prenovljen oz. aktualiziran.

Utemeljitev uslovarjanja svojilnih pridevnikov tipa Aristotelov, ki so tvorjeni iz nespremenjene osnove imena, je povezana z dogovorom o rabi antičnih imen, pri katerih je podstava pridevnika enaka rodilniški osnovi (zato je oblika Aristotlov napačna). Obratna je logika pri svojilnih pridevnikih tipa Paracelsusov, ki so tvorjeni iz srednjeveških latinskih imenih, kjer je celotna citatna imenovalniška osnova tudi podstava pridevnika (Paracelsusov tudi Paracelsov).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Slovarski sestavek zaključuje besedotvorno gnezdo, ki vsebuje ime, iz katerega je tvorjen svojilni pridevnik (Luthrov < Luther).

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 115.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Prevzete besede in besedne zveze.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

Akihitov
Aristotelov
Atahualpov
Atilov
Calvinov – Kalvinov
Cezarjev
Citin
Dioklecijanov
Džoserjev
Galileiev in Galilejev
Gandhijev – Gandijev
Hačepsutin
Hadrijanov
Kangšijev
Karakalov
Keopsov
Luthrov – Lutrov
Menesov
Nefretetin in Nofretetin
Ostrovrharjev
Paracelsusov tudi Paracelsov
Petrarcov – Petrarkov
Torricellijev
Tutankamonov
Valvasorjev – Valvazorjev
Zoisov – Cojzov