Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

Kakor dobljeno, tako izgubljeno.
VRSTA IZRAZArek
POMENopisuje situacijo, v kateri se kaj izgubi, zapravi tako zlahka, kakor se je pridobilo, zlasti zaradi lahkomiselnosti, manjše pazljivosti
VARIANTNOST
Kakor
dobljeno,
tako
izgubljeno.
  • Kakor pridobljeno, tako izgubljeno.
  • Kakor pridobljeno, tako izgubljeno.
ZGLEDI
Ljudje so ljubosumno majali z glavo: Kakor dobljeno, tako izgubljeno. Novopečeni bogataš je namreč na široko odprl denarnico.
Bi zaposlili človeka, ki obljublja, da vam bo zaupal skrivnosti konkurence, pri kateri je bil prej zaposlen? Tu gre za načelo kakor dobljeno, tako izgubljeno. Od takega človeka lahko slej ko prej pričakuješ tudi kakšno izsiljevanje.
Naši kapitalisti ne gledajo na firmo kot na svojega otroka, ker jim je »pač padlo premoženje z neba«, ne znajo z lastnino upravljati. Kakor pridobljeno, tako izgubljeno.
POMENSKO POVEZANO
Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov