glutén -a m (ẹ̑) biol., kem. lepljiva beljakovina v žitnem zrnu: vlečnost testa je odvisna od odstotka glutena v moki
Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.
alergíja -e ž (ȋ) preobčutljivost organizma za določene snovi: alergija na gluten, mlečne izdelke;
alergija na cvetni prah, pršice;
alergija na beljakovine, za beljakovine;
najpogostejši povzročitelji alergij;
zdravljenje kožne alergije;
sredstva proti alergiji
Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.
celiakíja -e ž (ȋ) med. kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten: bolehati za celiakijo;
bolnik s celiakijo
Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.
lépek1 -pka m (ẹ̑) biol., kem. lepljiva beljakovina v žitnem zrnu; gluten: elastičnost lepka
Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.