eSSKJ – Slovar slovenskega knjižnega jezika
eSSKJ: Slovar slovenskega knjižnega jezika 2016–2017
, www.fran.si, dostop 22. 6. 2024.
émentalski
émentalska
émentalsko
pridevnik
[
émentalski
]
STALNE ZVEZE:
ementalski sir
ETIMOLOGIJA:
↑
emental(ec)
sìr
síra
samostalnik moškega spola
[
sìr
]
1.
mlečni izdelek, ki se dobi s strjevanjem mleka, odstranitvijo sirotke, navadno z zorenjem
1.1.
temu podoben živilski izdelek, zlasti rastlinskega izvora
STALNE ZVEZE:
bohinjski sir
,
bovški sir
,
edamski sir
,
ementalski sir
,
feta sir
,
kutinov sir
,
limburški sir
,
liptovski sir
,
mastni sir
,
mehki sir
,
mesni sir
,
mladi sir
,
nacho sir
,
načo sir
,
paški sir
,
polmastni sir
,
polnomastni sir
,
poltrdi sir
,
pusti sir
,
sveži sir
,
tolminski sir
,
topljeni sir
,
trdi sir
FRAZEOLOGIJA:
luknjast kot švicarski sir
ETIMOLOGIJA:
=
stcslov.
syrъ
,
hrv.
,
srb.
sȉr
,
rus.
,
češ.
sýr
<
pslov.
*
syrъ
iz
*
syrъ
‛kisel, surov, vlažen’
-
več ...
1.
ki je v zvezi s kravami ali gojenjem krav
1.2.
ki se pridobiva od krav ali nastane s predelavo mleka krav
.
mehki sir, ki zori v slanici, zlasti iz ovčjega, kozjega mleka, po izvoru iz Grčije
.
kremast sveži sir iz smetane, po izvoru iz Italije
1.
mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
gábez
gábeza
samostalnik moškega spola
[
gábes gábeza
]
1.
dlakava rastlina s črno koreniko, širšimi suličastimi listi in visečimi zvončastimi cvetovi ali del te rastline
;
primerjaj lat.
Symphytum
1.1.
zdravilni pripravek iz te rastline
STALNE ZVEZE:
navadni gabez
ETIMOLOGIJA:
=
hrv.
,
srb.
gȁvēz
,
nar.
rus.
gávьjaz
‛navadni pasji jezik’
<
pslov.
*
gavęzь
<
ide.
*
g
u̯
ōu̯eng'o-
iz
↑
gov(edo)
+
↑
jez(ik)
, prvotno torej
‛goveji jezik’
-
več ...
cvetáča
cvetáče
samostalnik ženskega spola
[
cvetáča
]
1.
kulturna rastlina z omesenelim socvetjem navadno bele barve
;
primerjaj lat.
Brassica oleracea
1.1.
ta rastlina, zlasti njeno socvetje, kot hrana, jed
ETIMOLOGIJA:
↑
cvet
-
več ...
1.
narediti, povzročiti, da kje ni več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.2.
odstraniti neuporabne, neužitne dele hrane, živil
1.
odliti počasi in navadno v manjših količinah
1.1.
s takim odlivanjem odstraniti tekočino s česa
.
ki ima zaradi dodatnega pečenja v pečici, navadno skupaj s prelivom, naribanim sirom, hrustljavo skorjo
1.
ki nima več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.1.
ki ima odstranjene neuporabne, neužitne dele
.
pri katerem je tekočina odstranjena z odlivanjem počasi in v manjših količinah
kocén
kocéna
samostalnik moškega spola
[
kocén
]
1.
debelejše mesnato steblo, zlasti pri zelju, cvetači, ohrovtu
2.
peclju podoben del gobe, ki ima na vrhu klobuk
;
SINONIMI:
bet
ETIMOLOGIJA:
=
hrv.
,
srb.
kòcen
, sorodno še
rus.
kóčenь
,
kočán
‛zeljnata glava z betom’
, morda sorodno s
↑
čok
-
več ...
Število zadetkov: 5