obstójnost1 -i ž (ọ́) lastnost, značilnost obstojnega:a) obstojnost barv / obstojnost proti vlagi, vročini odpornost / kemična obstojnost spojine b) s hlajenjem povečamo obstojnost mesa;
pasterizirano mleko ima večjo obstojnost / obstojnost blaga iz sintetičnih vlaken trpežnost
Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.
pasterizírati -am nedov. in dov. (ȋ) agr. s krajšim segrevanjem od 60 do 90 °C uničevati bakterije, klice v živilu: pasterizirati mleko, vino pasterizíran -a -o:
pasterizirani sokovi; pasterizirano mleko
Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.
nèprevrét -a -o prid. (ȅ-ẹ̑) ki ni prevret: neprevreta voda;
pasterizirano mleko lahko pijemo neprevreto
Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.