panáda -e ž (ȃ)
zmes iz moke, stepenega jajca in drobtin za obdajanje živil: sočna panada; žabji kraki v panadi; Postrv je bila prvovrstna, mojstrsko očiščena in pazljivo ocvrta, tako da smo uživali v sozvočju lahkotne svežine mesa in hrustljavosti izvrstne panade E nem. Panadefrc. panadeprovans. panada iz pan 'kruh' < lat. pānis

Slovar novejšega besedja slovenskega jezika, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.

someljé -êja in sommelier -ja cit. [someljé -êja] m, člov. (ẹ̑ ȇ)
strokovnjak za izbiro vina k določeni hrani, svetovanje in streženje gostom: Prav someljeji so prispevali k temu, da se je kultura pitja vina precej spremenila in da ljudje vedno bolj cenijo kakovostna vina E frc. sommelier, prvotno 'gonjač tovorne živine', ← provans. saumalier, saumadier iz saumada 'tovor'

Slovar novejšega besedja slovenskega jezika, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.

šarádaSSKJ -e ž (ȃ)
ekspr. pretveza, pri kateri se ustvarja vtis, da je kaj resnično ali urejeno dobro, čeprav dejansko ni: politična šarada; Šaradi z odpiranjem že odprte tovarne naj bi po kuloarskih informacijah botrovala neka druga politična odločitev E nem. Scharade, agl. charadefrc. charade 'zlogovna uganka'provans. charrado 'klepet'

Slovar novejšega besedja slovenskega jezika, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.

tapenáda -e ž (ȃ)
namaz iz kaper, oliv, inčunov in olivnega olja, po izvoru iz Provanse: Ko se spomnim tapenad, mletih oliv z raznimi dodatki, začutim, da se mi v ustih nabirajo sline E frc. tapénadeprovans. tapenado, tvor. od tapeno 'kapra'

Slovar novejšega besedja slovenskega jezika, www.fran.si, dostop 15. 6. 2024.

Število zadetkov: 4