1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
1. jed, oblikovana v kepo, kroglo, navadno močnata, z nadevom
émentalski émentalska émentalskopridevnik[émentalski] STALNE ZVEZE: ementalski sir ETIMOLOGIJA: ↑emental(ec)
mlínec mlíncasamostalnik moškega spola[mlínəc]
1. navadno v množini tanko razvaljano pečeno testo, navadno nekvašeno
1.1.navadno v množini jed iz takega poparjenega in zabeljenega testa
ETIMOLOGIJA: = hrv.kajk., čak.mlȉnac, ukr.mlynécь, dluž.mlińc < pslov.*mlinьcь iz *mlinъ < ide.*mliHno-‛steptan, stolčen’ iz *mlei̯H-, glej ↑mleti - več ...
1. večja domača ptica z dolgim golim vratom in golo glavo
1.1. meso te živali kot hrana, jed
péhtran péhtranasamostalnik moškega spola[péhtran]
grmičasta začimbna rastlina z dolgimi suličastimi listi izrazitega vonja ali del te rastline; primerjaj lat.Artemisia dracunculus
STALNE ZVEZE: francoski pehtran ETIMOLOGIJA: prevzeto iz nar.nem.Perchtram < stvnem.perhtram, prevzeto prek lat.pyrēthrum iz gr.pýrethron‛rastlina maroška bertramka’, iz pȳr‛ogenj’ - več ...
1. narediti, povzročiti, da kje ni več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.2. odstraniti neuporabne, neužitne dele hrane, živil
1. odliti počasi in navadno v manjših količinah
1.1. s takim odlivanjem odstraniti tekočino s česa
. ki ima zaradi dodatnega pečenja v pečici, navadno skupaj s prelivom, naribanim sirom, hrustljavo skorjo
1. ki nima več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.1. ki ima odstranjene neuporabne, neužitne dele
. pri katerem je tekočina odstranjena z odlivanjem počasi in v manjših količinah
jánež jánežasamostalnik moškega spola[jáneš jáneža]
1. vrtna zdravilna ali začimbna rastlina z belimi cvetovi v kobulastih socvetjih; primerjaj lat.Pimpinella anisum; SINONIMI: sladki janež, iz botanikevrtni janež
1.1. semena te rastline, zlasti kot začimba; SINONIMI: sladki janež
1.2. zdravilni pripravek iz semen te rastline; SINONIMI: sladki janež
2. vrtna rastlina z rumenimi cvetovi v kobulastih socvetjih, belkastim odebeljenim spodnjim delom stebla in nitastimi deljenimi listi ali del te rastline kot hrana, jed; primerjaj lat.Foeniculum vulgare; SINONIMI: koprc, sladki janež
líptovski líptovska líptovskopridevnik[líptou̯ski] STALNE ZVEZE: liptovski sir ETIMOLOGIJA: prevzeto iz slovaš.liptovský (syr)‛liptovski (sir)’, po slovaški pokrajini Liptovsko - več ...
1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
1.1. temu podoben živilski izdelek rastlinskega izvora
STALNE ZVEZE: albuminska skuta, sirarska skuta, sladka skuta ETIMOLOGIJA: prevzeto iz neke roman. predloge, sorodne s furl.scòta < lat.excocta, deležnik od excoquere‛pokuhati’, iz lat.ex‛iz’ + coquere‛kuhati’, prvotno torej ‛pokuhana (jed)’ - več ...
. pri katerem je tekočina odstranjena z odlivanjem počasi in v manjših količinah
. tekočina, ki kot stranski produkt ostane pri izdelavi sira, skute
1. mlečni izdelek, ki se dobi s strjevanjem mleka, odstranitvijo sirotke, navadno z zorenjem
mákovka mákovkesamostalnik ženskega spola[mákou̯ka]
1. manj formalno štručka, posuta z makovimi semeni
2. iz botanike cvetoča rastlina s številnimi drobnimi semeni, ki izloča mleček; primerjaj lat.Papaveraceae
žlíkrof žlíkrofa; tudižlínkrofsamostalnik moškega spola[žlíkrof]
navadno v množini jed iz nekvašenega testa iz moke in jajc v obliki žepka, polnjenega z različnimi nadevi
STALNE ZVEZE: idrijski žlikrof ETIMOLOGIJA: prevzeto iz kor.nem.Schlickkrapfen, Schlittkrapfen, verjetno iz nem.schlitten v pomenu ‛drseti, polzeti’ in Krapfen v pomenu ‛žličnik, v testo zavit cmok’, prvotno torej ‛spolzka jed iz kuhanega testa’ - več ...