al dente1 -- -- cit. [al dénte] v prid. rabi (ẹ̑) ki je kuhan tako, da ohrani čvrstost: Jed kuhamo, dokler riž ni al dente E ← it. al dente, dobesedno 'na zob'al dente2 prisl. (ẹ̑)
Kuharski mojster je svetoval, da testenine kuhamo al dente
čílijev -a -o prid. (ȋ)
ki se nanaša na čili: čilijevo olje; Ne dodajte preveč čilijeve omake, saj mora biti jed le rahlo pikantna E ↑číli
čokolíno -a m (ȋ)
1. živilski izdelek iz žitnih kosmičev, čokolade v prahu in dodatkov, navadno kot otroška hrana: preliti čokolino z mlekom; Poleg vsega drugega na mesec popijejo okoli 50 litrov mleka in pojedo okoli štiri kilograme čokolina
2. jed iz tega izdelka: zajtrkovati čokolino; Pogreje si mleko, pripravi čokolino in poje zajtrk E po imenu izdelka Čokolino® (od 1970) hrvaške tovarne Podravka
flambíranje -a s (ȋ)
postopek, pri katerem se pri dokončni pripravi jedi prižge močna in dišeča alkoholna pijača: S flambiranjem dobi jed aromo dodane alkoholne pijače E ↑flambírati
flambírati -am dov. in nedov. (ȋ)
dokončno pripraviti jed s prižigom močne in dišeče alkoholne pijače: Meso flambiramo s konjakom in temu dodamo maline E ← nem. flambieren ← frc. flamber iz stfrc. flambe 'plamen'
fondí -ja in fondue -ja cit. [fondí] m (ȋ)
1. jed, pripravljena v posebni posodi nad gorilnikom, pri kateri koščke različne hrane pomakamo v omako ali vroče olje: Najprej jim bodo postregli s sirovim fondijem in vročim čajem
2. posoda v obliki manjšega kotlička z gorilnikom in vilicami za pripravo take jedi: Britanci imajo pogosto doma fondi, ki ga nikoli niso vzeli iz škatle E ← frc. fondue, prvotno 'stopljena', iz fondre 'topiti, taliti'
fritírati -am nedov. (ȋ)
pripravljati jed v vroči maščobi, zlasti v fritezi; cvretiSSKJ: panirati in fritirati; Ko se okrog ročaja naberejo mehurčki, začnemo fritirati naslednjo porcijo E ← nem. frittieren iz frc. frit 'ocvrt' iz frire 'cvreti' < lat. frigere
jédSSKJ -í ž (ẹ̑ ȋ) jéd na žlíco -í -- -- ž (ẹ̑, í; ȋ)
tekoča jed, navadno iz več vrst živil, ki se jé z žlico: Zelo rada ima jedi na žlico: enolončnice, juhe, obare
kapelét -a m (ẹ̑) nav. mn.
izdelek iz testa obročaste oblike z nadevom: kapeleti s pršutom; Manjše testenine, kot so ravioli, kapeleti, tortelini, so polnjene z mesnim ali zelenjavnim nadevom; skuhamo jih bodisi v juhi ali vodi (kot samostojno jed) E ← it. cappelletto, prvotno 'klobuček', iz cappello 'klobuk'
kári1 -ja in currySSKJ -ja cit. [kári] m (ȃ) orientalska jed, navadno iz mesa in zelenjave, začinjena z ostrimi indijskimi začimbami: kari s kozicami; Obožujem kari, še posebej tistega, ki ga pripravi moj oče E ← agl. curry ← tamil. kari 'omaka'kári2 -- v prid. rabi
karijev: Na maščobi popecite zelenjavo, prilijte 125 ml vode in vrečko začimb za kari omako ter rahlo kuhajte 10 minut
karpáčo -a in carpaccio -a cit. [karpáčo] m (ȃ)
jed iz tankih rezin surovega mesa ali zelenjave, navadno z dodatkom olivnega olja, limoninega soka in parmezana: goveji karpačo; jelenov karpačo; Karpačo naj v hladilniku počiva dve uri E po italijanskem slikarju Vittoreju Carpacciu (†1526)
kebáb -a m (ȃ)
1. jed iz mariniranega mesa, navadno govejega, piščančjega ali jagnječjega, v plasteh nataknjenega na raženj, obrezanega in pečenega, z dodano zelenjavo in omako, navadno v posebni vrsti kruha: piščančji kebab; prodajalne kebaba; Po ogledu mesta smo se odpravili po nakupih, potem pa v park na kebab
2. meso, namenjeno za take jedi: Afganistanci v svojih lahkih oblačilcih opravljajo vsakdanje dolžnosti: peko kebaba ali prodajo na enem mnogih vozičkov, ki so še dodatna ovira v prometu E ← nem. Kebab, skrajšano iz tur. şiş kebap 'ražnjič' iz şiş 'raženj' in kebap 'pečeno meso' ← arab. kabāb 'pečeno meso'
mêsniSSKJ -a -o prid. (é) mêsna štrúca -e -e ž (é, ú)
jed v obliki štruce iz mletega mesa, kruha, jajc in začimb: Prijateljica mi je za večerjo ponudila odlično mesno štruco, nadevano z jajci in začinjeno z zelišči
mísli -ja in muesli -ja cit. [mísli] m (ȋ)
nekuhana jed iz žitnih ali sojinih kosmičev z dodatki in mleka: Laneno seme lahko dodate misliju, primešate jogurtu ali pa zmeljete in prah potresete po kateri koli hrani E ← nem. Müsli ← švic. nem. Müesli iz Mues 'sadna ali zelenjavna kaša' (= standardno nem. Mus) < stvnem. muos 'jed'
môrskiSSKJ -a -o prid. (ó) môrski sádeži -ih -ev m mn. (ó, ȃ)
užitni morski organizmi, razen rib: solata iz morskih sadežev; rižota z morskimi sadeži; Navadno pripravi štiri jedi: hladna predjed so običajno morski sadeži, topla jed je riba, vmes sorbet, s katerim jedci nevtralizirajo okus po ribi, potem še kakšna mesna jed, nazadnje pa sladica
mousse moussa cit. [mús] in mús -a m (ȗ)
lahka, navadno sladka penasta jed, pripravljena zlasti iz smetane, jajc in dodatkov: Za sladico so ponudili čokoladni mousse s praženimi lešniki | Kokosov mus je kombinacija najboljšega, kar lahko ponudi kokosov oreh E ← frc. mousse < lat. mulsum 'medica, z medom zmešano vino', sorodno z mel 'med'
njók -a m (ọ̑)
1. majhen svaljek ali blazinica iz krompirjevega testa: Včasih je nona vsak njok posebej povaljala po vilici, tako da je na eni strani nastal rebrast vzorec, na mestu, kjer je pritisnila s prstom, pa je ostala vdolbinica
2. nav. mn. kuhana jed iz takih svaljkov: Za kosilo so nam pripravili odlične zrezke in prave primorske njoke E ← it. gnocco
paélja -e in paella -e cit. [paélja] ž (ẹ̑)
španska, po izvoru katalonska jed iz riža, morskih sadežev, piščančjega, zajčjega mesa in zelenjave: Če nas flamenko in paelja spominjata na Španijo, kaj je sinonim za Slovenijo, po čem nas Španci prepoznajo? E ← špan., katalon. paella, prvotno 'ponev', ← stfrc. paële < lat. patella 'ponev, pladenj'
píknikarski -a -o prid. (ȋ) pog.
ki se nanaša na piknikarje ali piknikiranje: Paprika z žara je klasična piknikarska jed E ↑píknikar
ričóta -e ž (ọ̑)
jed iz dušenega ješprenja, pripravljena podobno kot rižota: Na koncu je v ričoto zamešal maslo in peteršilj E (↑)ríč(et) + (↑)(riž)óta
solátniSSKJ -a -o prid. (ȃ) solátni bár -ega -a m (ȃ, ȃ)
posebno oblikovana miza, zlasti v restavracijah, z raznovrstnimi solatami za samopostrežbo; solatni bife: V pritličju so uredili bistro, v katerem bodo ves dan stregli vse od sladkih zalogajev do solat iz solatnega bara ter lahkih prigrizkov
solátni bifé -ega -êja m (ȃ, ẹ̑ ȇ)
posebno oblikovana miza, zlasti v restavracijah, z raznovrstnimi solatami za samopostrežbo; solatni bar: Gostom je na razpolago pester izbor jedi, ki ga dopolnjujejo sadni in solatni bife
solátni króžnik -ega -a m (ȃ, ọ̑)
jed iz solate ter različnih hladnih in toplih sestavin, ponujena na krožniku: Odlično znam pripraviti solatni krožnik z izbranimi začimbami, avokadom in ravno prav zapečenimi bučnimi in sončničnimi semeni, popraženimi na rastlinskem maslu
súši -ja m (ȗ)
japonska jed iz riža, alg, mesa surove ribe, drugih morskih živali ali zelenjave in začimb: restavracija s sušijem; Surovo meso morskih živali za suši mora biti popolnoma sveže E ← agl. sushi ← jap. sushi, prvotno 'kisel'
študêntskiSSKJ -a -o prid. (ē) študêntski bón -ega -a m (ē, ọ̑)
bon, s katerim oseba s statusom študenta uveljavlja pravico do subvencionirane prehrane za vsak obrok posebej: jesti na študentske bone; prodaja študentskih bonov; Študentu ob plačilu s študentskim bonom pripadajo glavna jed, dva hoda in 2 dcl vode oziroma brezalkoholne pijače brez doplačila
študêntsko délo -ega -a s (ē, ẹ́)
delo, zlasti priložnostno, ki ga ob posredovanju določenih ustanov za plačilo opravljajo osebe s statusom dijaka ali študenta: ukiniti študentsko delo; obdavčenje študentskega dela; Študentsko delo je pomemben vir dohodkov marsikaterega študenta ali dijaka, saj si z njim zagotovi določeno stopnjo finančne neodvisnosti
študêntsko posojílo -ega -a s (ē, í)
posojilo za osebe s statusom študenta, navadno v študijske namene: prošnja za študentsko posojilo; Študentsko posojilo lahko najamejo študenti z rednimi mesečnimi prilivi
tápas -- in -a m (ȃ)
španska jed, ki se navadno postreže kot prigrizek ob alkoholni pijači: Madridska kuhinja ponuja veliko več kot samo tapas E ← špan. mn. od tapa 'pokrov' iz tapar 'pokriti'
terínaSSKJ -e ž (í)
jed iz na drobno sesekljanih sestavin ali sestavin v slojih, navadno servirana v obliki rezin kot hladna predjed: gosja terina; Terino je narezala na kose in vsak kos na krožniku okrasila s svežim koprom in žličko lososovega kaviarja E ← frc. terrine 'lončena skleda' iz terrin 'lončen' < lat. terrenus iz terra 'zemlja'