Slovar novejšega besedja

Slovar novejšega besedja slovenskega jezika, www.fran.si, dostop 12. 7. 2024.

al dente1 -- -- cit. [al dénte] v prid. rabi (ẹ̑)
ki je kuhan tako, da ohrani čvrstost: Jed kuhamo, dokler riž ni al dente E it. al dente, dobesedno 'na zob'
čílijev -a -o prid. (ȋ)
ki se nanaša na čili: čilijevo olje; Ne dodajte preveč čilijeve omake, saj mora biti jed le rahlo pikantna E číli
čokolíno -a m (ȋ)
1. živilski izdelek iz žitnih kosmičev, čokolade v prahu in dodatkov, navadno kot otroška hrana: preliti čokolino z mlekom; Poleg vsega drugega na mesec popijejo okoli 50 litrov mleka in pojedo okoli štiri kilograme čokolina
2. jed iz tega izdelka: zajtrkovati čokolino; Pogreje si mleko, pripravi čokolino in poje zajtrk E po imenu izdelka Čokolino® (od 1970) hrvaške tovarne Podravka
flambíranje -a s (ȋ)
postopek, pri katerem se pri dokončni pripravi jedi prižge močna in dišeča alkoholna pijača: S flambiranjem dobi jed aromo dodane alkoholne pijače E flambírati
flambírati -am dov. in nedov. (ȋ)
dokončno pripraviti jed s prižigom močne in dišeče alkoholne pijače: Meso flambiramo s konjakom in temu dodamo maline E nem. flambierenfrc. flamber iz stfrc. flambe 'plamen'
fondí -ja in fondue -ja cit. [fondí] m (ȋ)
1. jed, pripravljena v posebni posodi nad gorilnikom, pri kateri koščke različne hrane pomakamo v omako ali vroče olje: Najprej jim bodo postregli s sirovim fondijem in vročim čajem
2. posoda v obliki manjšega kotlička z gorilnikom in vilicami za pripravo take jedi: Britanci imajo pogosto doma fondi, ki ga nikoli niso vzeli iz škatle E frc. fondue, prvotno 'stopljena', iz fondre 'topiti, taliti'
fritírati -am nedov. (ȋ)
pripravljati jed v vroči maščobi, zlasti v fritezi; cvretiSSKJ: panirati in fritirati; Ko se okrog ročaja naberejo mehurčki, začnemo fritirati naslednjo porcijo E nem. frittieren iz frc. frit 'ocvrt' iz frire 'cvreti' < lat. frigere
jédSSKJ ž (ẹ̑ ȋ)
kapelét -a m (ẹ̑) nav. mn.
izdelek iz testa obročaste oblike z nadevom: kapeleti s pršutom; Manjše testenine, kot so ravioli, kapeleti, tortelini, so polnjene z mesnim ali zelenjavnim nadevom; skuhamo jih bodisi v juhi ali vodi (kot samostojno jed) E it. cappelletto, prvotno 'klobuček', iz cappello 'klobuk'
kári1 -ja in currySSKJ -ja cit. [kári] m (ȃ)
orientalska jed, navadno iz mesa in zelenjave, začinjena z ostrimi indijskimi začimbami: kari s kozicami; Obožujem kari, še posebej tistega, ki ga pripravi moj oče E agl. currytamil. kari 'omaka'
karpáčo -a in carpaccio -a cit. [karpáčo] m (ȃ)
jed iz tankih rezin surovega mesa ali zelenjave, navadno z dodatkom olivnega olja, limoninega soka in parmezana: goveji karpačo; jelenov karpačo; Karpačo naj v hladilniku počiva dve uri E po italijanskem slikarju Vittoreju Carpacciu (†1526)
kebáb -a m (ȃ)
1. jed iz mariniranega mesa, navadno govejega, piščančjega ali jagnječjega, v plasteh nataknjenega na raženj, obrezanega in pečenega, z dodano zelenjavo in omako, navadno v posebni vrsti kruha: piščančji kebab; prodajalne kebaba; Po ogledu mesta smo se odpravili po nakupih, potem pa v park na kebab
2. meso, namenjeno za take jedi: Afganistanci v svojih lahkih oblačilcih opravljajo vsakdanje dolžnosti: peko kebaba ali prodajo na enem mnogih vozičkov, ki so še dodatna ovira v prometu E nem. Kebab, skrajšano iz tur. şiş kebap 'ražnjič' iz şiş 'raženj' in kebap 'pečeno meso'arab. kabāb 'pečeno meso'
mêsniSSKJ -a -o prid. (é)
mísli -ja in muesli -ja cit. [mísli] m (ȋ)
nekuhana jed iz žitnih ali sojinih kosmičev z dodatki in mleka: Laneno seme lahko dodate misliju, primešate jogurtu ali pa zmeljete in prah potresete po kateri koli hrani E nem. Müslišvic. nem. Müesli iz Mues 'sadna ali zelenjavna kaša' (= standardno nem. Mus) < stvnem. muos 'jed'
môrskiSSKJ -a -o prid. (ó)
mousse moussa cit. [mús] in mús -a m (ȗ)
lahka, navadno sladka penasta jed, pripravljena zlasti iz smetane, jajc in dodatkov: Za sladico so ponudili čokoladni mousse s praženimi lešniki | Kokosov mus je kombinacija najboljšega, kar lahko ponudi kokosov oreh E frc. mousse < lat. mulsum 'medica, z medom zmešano vino', sorodno z mel 'med'
njók -a m (ọ̑)
1. majhen svaljek ali blazinica iz krompirjevega testa: Včasih je nona vsak njok posebej povaljala po vilici, tako da je na eni strani nastal rebrast vzorec, na mestu, kjer je pritisnila s prstom, pa je ostala vdolbinica
2. nav. mn. kuhana jed iz takih svaljkov: Za kosilo so nam pripravili odlične zrezke in prave primorske njoke E it. gnocco
paélja -e in paella -e cit. [paélja] ž (ẹ̑)
španska, po izvoru katalonska jed iz riža, morskih sadežev, piščančjega, zajčjega mesa in zelenjave: Če nas flamenko in paelja spominjata na Španijo, kaj je sinonim za Slovenijo, po čem nas Španci prepoznajo? E špan., katalon. paella, prvotno 'ponev', ← stfrc. paële < lat. patella 'ponev, pladenj'
píknikarski -a -o prid. (ȋ) pog.
ki se nanaša na piknikarje ali piknikiranje: Paprika z žara je klasična piknikarska jed E píknikar
ričóta -e ž (ọ̑)
jed iz dušenega ješprenja, pripravljena podobno kot rižota: Na koncu je v ričoto zamešal maslo in peteršilj E (↑)ríč(et) + (↑)(riž)óta
solátniSSKJ -a -o prid. (ȃ)
súši -ja m (ȗ)
japonska jed iz riža, alg, mesa surove ribe, drugih morskih živali ali zelenjave in začimb: restavracija s sušijem; Surovo meso morskih živali za suši mora biti popolnoma sveže E agl. sushijap. sushi, prvotno 'kisel'
študêntskiSSKJ -a -o prid. (ē)
tápas -- in -a m (ȃ)
španska jed, ki se navadno postreže kot prigrizek ob alkoholni pijači: Madridska kuhinja ponuja veliko več kot samo tapas E špan. mn. od tapa 'pokrov' iz tapar 'pokriti'
terínaSSKJ -e ž (í)
jed iz na drobno sesekljanih sestavin ali sestavin v slojih, navadno servirana v obliki rezin kot hladna predjed: gosja terina; Terino je narezala na kose in vsak kos na krožniku okrasila s svežim koprom in žličko lososovega kaviarja E frc. terrine 'lončena skleda' iz terrin 'lončen' < lat. terrenus iz terra 'zemlja'
Število zadetkov: 25