1. kulturna rastlina z gostimi rdečkastimi ali belimi cvetovi v socvetjih in užitnimi semeni
1. kulturna rastlina z gostimi rdečkastimi ali belimi cvetovi v socvetjih in užitnimi semeni
1. kulturna rastlina z gostimi rdečkastimi ali belimi cvetovi v socvetjih in užitnimi semeni
1.1. semena te rastline kot hrana, jed
1. kulturna rastlina z gostimi rdečkastimi ali belimi cvetovi v socvetjih in užitnimi semeni
1.1. semena te rastline kot hrana, jed
1. kulturna rastlina z gostimi rdečkastimi ali belimi cvetovi v socvetjih in užitnimi semeni
1.1. semena te rastline kot hrana, jed
1. jed, oblikovana v kepo, kroglo, navadno močnata, z nadevom
. jed iz testa iz ajdove ali pšenične moke, zlasti v obliki polkrožnega žepka s skutnim nadevom
1. mleta zrna, semena, zlasti žit, za pripravo živil
1. gosta jed iz zdroba, zlasti koruznega, in vode
. živilski izdelek različnih oblik iz nekvašenega testa, ki se navadno skuha v vreli vodi, ali jed iz tega izdelka
amaránt amarántasamostalnik moškega spola[amaránt]
1. kulturna rastlina z grozdastimi socvetji navadno svetlo vijoličaste barve in užitnimi semeni, po izvoru iz Srednje Amerike; primerjaj lat.Amaranthus
ETIMOLOGIJA: prevzeto prek nem.Amarant iz lat.amarantus‛rastlina Celosia cristata, petelinov greben’, to iz gr.amárantos‛večen, trajen, nevenljiv’
amónijak amónijaka; inamóniaksamostalnik moškega spola[amónijak]
brezbarven plin neprijetnega, ostrega vonja, ki nastaja pri razkrajanju, presnovi
ETIMOLOGIJA: prevzeto prek nem.Ammoniak, frc.ammoniac iz lat.(sāl) ammōniacum‛amonijeva sol’, to pa iz gr.ammōniakón, po oazi z Amonovim templjem v Libiji, kjer so jo pridobivali - več ...
1. navadno v množini tanko razvaljano pečeno testo, navadno nekvašeno
1.1.navadno v množini jed iz takega poparjenega in zabeljenega testa
ETIMOLOGIJA: = hrv.kajk., čak.mlȉnac, ukr.mlynécь, dluž.mlińc < pslov.*mlinьcь iz *mlinъ < ide.*mliHno-‛steptan, stolčen’ iz *mlei̯H-, glej ↑mleti - več ...
1. večja domača ptica z dolgim golim vratom in golo glavo