Slovar slovenskega knjižnega jezika²

Slovar slovenskega knjižnega jezika, druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja, www.fran.si, dostop 16. 6. 2024.

bakláva -e ž (ȃ)
izvorno orientalska orehova sladica, polita z medom ali s sladkornim sirupom: jesti baklavo; bosanska, turška baklava; okusna, sočna baklava; burek in baklava
móčnat -a -o prid. (ọ̑)
nanašajoč se na moko: močnati cmoki, izdelki; izogibati se močnatih jedi; močnata juha / ima vso močnato obleko / močnata vreča / močnati plodovi moknati; močnat prah moknat, mokast
♦ 
gastr. močnata jed sladica, pecivo, ki se daje na koncu kosila ali večerje
omléta -e ž (ẹ̑)
palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki: peči omlete; nadev, testo za omlete / gnjatna, skutina omleta; krompirjeva, zelenjavna omleta; omleta z gobami, s sirom / jajčna omleta / pohorska omleta sladica iz biskvitnega testa, nadevana z vloženimi brusnicami in obložena s stepeno sladko smetano
panakóta in panna cotta -e [panakótaž (ọ̑)
gastr. italijanska sladica iz kuhane sladke smetane, ohlajene in prelite s prelivom: panakota z gozdnimi sadeži; panakota in tiramisu / panakota z borovničevim, jagodnim prelivom
sladíca -e ž (í)
sladka jed, ki se navadno ponudi po glavni jedi: pripraviti sladico; postreči s sladico / sadna sladica
♦ 
agr. raztopina, nastala s kuhanjem slada in vode, za izdelovanje piva
suflé -êja m (ẹ̑ ȇ)
gastr. zelo rahla sladica iz jajc, sladkorja, maščobe in dodatkov, na hitro pečena v pečici: sufleji in narastki / čokoladni, sadni sufle
tiramisú -ja m (ȗ)
sladica iz maskarponeja, čokolade, otroških piškotov, kave: pripraviti tiramisu; posladkati se s tiramisujem; rezina tiramisuja / jagodni tiramisu
Število zadetkov: 7