émentalski émentalska émentalskopridevnik[émentalski] STALNE ZVEZE: ementalski sir ETIMOLOGIJA: ↑emental(ec)
fritéza fritézesamostalnik ženskega spola[fritéza]
električna naprava za cvrtje hrane; SINONIMI: cvrtnik
ETIMOLOGIJA: prevzeto prek nem.Fritteuse iz frc.friteuse, iz frire‛cvreti’
gávda1 gávde; tudigauda1samostalnik ženskega spola[gáu̯da]
poltrdi sir iz kravjega mleka, po izvoru iz Nizozemske
ETIMOLOGIJA: prevzeto iz nem.Gauda h Gouda (Käse), kar je prevzeto iz niz.Goudse kaas‛goudski sir’, po nizozemskem kraju Gouda
gratinírati gratiníramnedovršni in dovršni glagol[gratinírati]
v pečici dodatno peči že kuhano, pripravljeno, navadno s prelivom polito, z naribanim sirom potreseno jed, da dobi hrustljavo skorjo
ETIMOLOGIJA: prevzeto (prek nem.gratinieren) iz frc.gratiner, iz gratin‛gratinirana jed’, iz gratter‛praskati, drgniti’
jánež jánežasamostalnik moškega spola[jáneš jáneža]
1. vrtna zdravilna ali začimbna rastlina z belimi cvetovi v kobulastih socvetjih; primerjaj lat.Pimpinella anisum; SINONIMI: sladki janež, iz botanikevrtni janež
1.1. semena te rastline, zlasti kot začimba; SINONIMI: sladki janež
1.2. zdravilni pripravek iz semen te rastline; SINONIMI: sladki janež
2. vrtna rastlina z rumenimi cvetovi v kobulastih socvetjih, belkastim odebeljenim spodnjim delom stebla in nitastimi deljenimi listi ali del te rastline kot hrana, jed; primerjaj lat.Foeniculum vulgare; SINONIMI: koprc, sladki janež
1. okrašeno pecivo iz medenega testa, navadno v obliki srca, zlasti kot spominek, darilo
1.1. testo za to pecivo
1. okrašeno pecivo iz medenega testa, navadno v obliki srca, zlasti kot spominek, darilo
1.1. testo za to pecivo
líptovski líptovska líptovskopridevnik[líptou̯ski] STALNE ZVEZE: liptovski sir ETIMOLOGIJA: prevzeto iz slovaš.liptovský (syr)‛liptovski (sir)’, po slovaški pokrajini Liptovsko - več ...
mákovka mákovkesamostalnik ženskega spola[mákou̯ka]
1. manj formalno štručka, posuta z makovimi semeni
2. iz botanike cvetoča rastlina s številnimi drobnimi semeni, ki izloča mleček; primerjaj lat.Papaveraceae
ETIMOLOGIJA: ↑makov
mlínec mlíncasamostalnik moškega spola[mlínəc]
1. navadno v množini tanko razvaljano pečeno testo, navadno nekvašeno
1.1.navadno v množini jed iz takega poparjenega in zabeljenega testa
ETIMOLOGIJA: = hrv.kajk., čak.mlȉnac, ukr.mlynécь, dluž.mlińc < pslov.*mlinьcь iz *mlinъ < ide.*mliHno-‛steptan, stolčen’ iz *mlei̯H-, glej ↑mleti - več ...
1. večja domača ptica z dolgim golim vratom in golo glavo
1.1. meso te živali kot hrana, jed
mocaréla mocaréle; tudimozzarellasamostalnik ženskega spola[mocaréla]
sveži sir blagega okusa iz kravjega ali bivoličjega mleka, po izvoru iz Italije
1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
. meso tune
péhtran péhtranasamostalnik moškega spola[péhtran]
grmičasta začimbna rastlina z dolgimi suličastimi listi izrazitega vonja ali del te rastline; primerjaj lat.Artemisia dracunculus
STALNE ZVEZE: francoski pehtran ETIMOLOGIJA: prevzeto iz nar.nem.Perchtram < stvnem.perhtram, prevzeto prek lat.pyrēthrum iz gr.pýrethron‛rastlina maroška bertramka’, iz pȳr‛ogenj’ - več ...
1.2. ki se pridobiva od krav ali nastane s predelavo mleka krav
. mehki sir, ki zori v slanici, zlasti iz ovčjega, kozjega mleka, po izvoru iz Grčije
. kremast sveži sir iz smetane, po izvoru iz Italije
1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
skúta skútesamostalnik ženskega spola[skúta]
1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
1.1. temu podoben živilski izdelek rastlinskega izvora
STALNE ZVEZE: albuminska skuta, sirarska skuta, sladka skuta ETIMOLOGIJA: prevzeto iz neke roman. predloge, sorodne s furl.scòta < lat.excocta, deležnik od excoquere‛pokuhati’, iz lat.ex‛iz’ + coquere‛kuhati’, prvotno torej ‛pokuhana (jed)’ - več ...
. pri katerem je tekočina odstranjena z odlivanjem počasi in v manjših količinah
. tekočina, ki kot stranski produkt ostane pri izdelavi sira, skute
1. mlečni izdelek, ki se dobi s strjevanjem mleka, odstranitvijo sirotke, navadno z zorenjem
žlíkrof žlíkrofa; tudižlínkrofsamostalnik moškega spola[žlíkrof]
navadno v množini jed iz nekvašenega testa iz moke in jajc v obliki žepka, polnjenega z različnimi nadevi
STALNE ZVEZE: idrijski žlikrof ETIMOLOGIJA: prevzeto iz kor.nem.Schlickkrapfen, Schlittkrapfen, verjetno iz nem.schlitten v pomenu ‛drseti, polzeti’ in Krapfen v pomenu ‛žličnik, v testo zavit cmok’, prvotno torej ‛spolzka jed iz kuhanega testa’ - več ...