Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

Ta beseda je bila v slovenščino prevzeta pred kratkim. Če želite, lahko predlagate njen slovenski prevod oz. slovenščini bližji zapis ali pa glasujete za že oddane predloge.

Iztočnicablockchain Iztočnica
Izgovor[blôkčejn] Izgovor
Besedna vrstasamostalnik moškega spolaBesedna vrsta
Tonemski naglasȏ Tonemski naglas
 
Oblike Prikaži oblike Oblike
 
Pomeni1. iz računalništva
sistem algoritemskih vnosov, ki z drugimi vnosi tvorijo celoto medsebojno nadzorovanih zapisov, navadno za poslovanje s kriptovalutami 
veriženje podatkovnih blokov 

    tehnologija blockchain 

    Vse kriptovalute temeljijo na blockchainu, kar v grobem pomeni, da se vsi posegi v omrežje (npr. nastajanje novih bitcoinov, transakcije bitcoinov) beležijo v javno dostopen zapisnik, ki ga lahko pogleda vsak, podatkov v njem pa ni mogoče spreminjati. 

    Cepitev kriptovalute pomeni zelo veliko tehnično nadgradnjo, ki od vseh vpletenih v omrežje kriptovalute zahteva opustitev starega blockchaina in preklop na novo različico. 
 
Pomeni
 
1.1
kot pridevnik
ki je v zvezi s takim sistemom ali uporabo takega sistema 
    Blockchain tehnologija se je razvila vzporedno s kriptovaluto bitcoin. 

    Ministrstvo si je zadalo, da bo čim prej sprejelo ukrepe za lažje ustanavljanje blockchain podjetij. 

    Ko podjetje dozori in preide na lastno blockchain omrežje, bo žeton služil tudi kot njegov vzdrževalec, kar pomeni, da bo skrbel, da bodo transakcije še hitrejše in varnejše. 

Sprotni slovar slovenskega jezika
Predlog prevoda Uporabnik Datum
blokveriga 2 0 Sočin 10.2.2022 Prenesi v:
kriptomrežje 1 1 bhaktis 4.7.2022 Prenesi v:
Predlagajte novo besedo!