Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino ás
ás v rokávu ekspr.; pren., v povedni rabi
 
Pomen
 
možnost za rešitev, uspehSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZamenjava trenerja, odhodi nekaterih vodilnih klubskih mož pa tudi igralcev so napovedali zaton nekoč uspešnega kolektiva, ki v tem letu slavi 50-letnico. Toda as v rokavu je bil Drago Kostanjšek, trener, ki že vrsto let tako ali drugače bdi nad usodo nogometa v Šaleški dolini. (Delo, 15. jun. 1998, NB)
Učinek presenečenja kot posledice spremenjenega statusa predmetov, iztrganih iz njihovega običajnega konteksta in preseljenih v domišljijske aranžmaje v galerijskem prostoru, je pravzaprav najpogostejši adut v umetnikovih rokah, tisti as v rokavu, ki ga dodatno prikrije s tem, da lastne izjave in odločitve pripiše fiktivni osebnosti. (Delo, 20. okt. 1998, NB)
Pravkar je hotel na dan z besedo, a zadnji hip se je ugriznil v jezik. Obdrži to zase, si je dopovedoval. To je kakor as v rokavu, kakor skrita nabita pištola za kako poznejšo bitko. (Lucas Tood, TT 1964, št. 5, 12)
 
Izvor frazema
 
Gl. imeti asa v rokavu.

iméti ása v rokávu ekspr.; pren.
 
Pomen
 
imeti možnost za rešitev, uspehSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŽal je kasneje odstopil in ostali smo brez točk. To se zgodi pogosto, če imaš le enega asa v rokavu. Sreča v nesreči pa je ta, da je Uroš zelo nerodno padel in še dobro je, da se ob tem ni poškodoval. (Delo, 22. dec. 2001, NB)
Če se slovenska tekmica Mercka želi izogniti čeri, ki preti njeni barki, mora imeti v roki dobre karte. Ali pa asa v rokavu. (Delo, 11. jun. 1998)
Pravi magnet bosta kot vselej tekmovanji v metanju trojk in zabijanju. Pri slednjem organizatorji računajo na nastop dvakratnega zmagovalca Marka Miliča, ki je v Tivoliju že uganjal najrazličnejše vragolije in celo preskočil avtomobil, a ima zagotovo še kakšnega asa v rokavu. (Delo, 28. dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem imeti asa v rokavu izhaja iz kvartopirskega jezika. Pri goljufanju s kartami imajo nekateri skrito najmočnejšo karto v rokavu, ki jo ob potrebi skrivaj dodajo svojim kartam. Preneseno pomeni as v rokavu ‘možnost za rešitev, uspeh’ in se uporablja na drugih področjih.