Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino brátovščina
píti brátovščino s kóm nevtr.; glag.
 
Pomen
 
začeti se tikati, navadno po ustaljenem obreduSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBile so živahne in duhovite in si je o pol dvanajstih štel doktor Pucelj, praktikant na okrajnem sodišču, v posebno čast, da je smel piti z njimi bratovščino. (F. Milčinski, Ptički brez gnezda, NB)
»Prvič, ko tega cepca ne bo zraven,« je že iz avta kričal Tine, »bova pila bratovščino, ne boš se mi izmuznila!« Potem ni bilo ničesar več, vsi glasovi so potihnili, vse vznemirjenje in pričakovanje se je poleglo. (Gitica Jakopin, Slovo od deklištva, NB)
Jutri bo sedmina po Grajžarju; le pripravi vina, kruha in mesa, da ne bodo gostje lačni in žejni. Zakaj rečem ti, krčmar Elija: če bi devet Grajžarjev storilo žalostno smrt na tepki, deseti in poslednji Grajžar bi vendarle prišel sedmino praznovat pod tvojo streho in še bratovščino bi pil s teboj. (I. Cankar, Krčmar Elija, Troje povesti, NB)
»Poznava se kakor brat in sestra, zakaj bi ne govorila kakor brat in sestra? Pijva bratovščino!« Izpila sta, nato sta se poljubila. (I. Cankar, Zimsko cvetje, NB)
Nato je vrgel ruski kanonik svoj kanon v koruzo in oba sta zapela: Kje dom je moj, kje dom je moj? Potem sta pila bratovščino in se tikala kakor dva stara prijatelja. (Rado Murnik, Ženini naše koprnele, NB)
Med veselimi najbolj vesel, se je smejal za vsako malenkost do solza, se tolkel po kolenih in držal za baržunasti telovnik. Kajpada je pil bratovščino z vsemi in si natovoril posebno prelestno ženitovanjsko opico. (R. Murnik, Brakada brez braka in druge humoreske, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem piti bratovščino s kom je nastal po opisu obreda, po katerem dva postaneta pobratima in ga potrdita s požirkom vina iz kozarcev, ki jih držita s prepletenima rokama.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to drink the cup of friendship
češ.pít (si) s někým/spolu na bratrství
pripít (si) s někým/spolu na bratrství
fr.trinquer avec qn. à la fraternité
hr.piti bratimstvo
ispiti bratimstvo
nem.mit jmdm. Bruderschaft/Brüderschaft trinken
rus.vypit’ (na) bruderšaft s kem

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 18. 4. 2024.