Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino bŕca
dáti kómu bŕco [v rìt] ekspr., pog.; ed., pren.
 
Pomen
 
odpustiti, odsloviti koga (iz službe)Skrij zglede▾
 
Zgledi rabeUvedli smo evro, se hvalili pred svetom, da smo dobri, da smo prvi med novimi članicami, naredili veliko proslavo. Ko je proslava končana in gostje odidejo, pa koalicija odslovi, da brco guvernerju banke Slovenije. Torej tistemu, ki je najbolj zaslužen, da smo vpeljali evro. (Mladina 2007, št. 07, NB)
Bolj ga pesti nizka pokojnina. »Po spremembi sistema,« kot pravi dogodkom z začetka desetletja, »so mi dali brco v rit.« Invalidsko so ga upokojili. (Delo, 30. nov. 1999, NB)
Kaže omeniti, da je bil Giampaolo trener moštva s Sardinije do decembra lani, ko mu je vodstvo dalo brco po porazu z Udinesejem, za njegovega naslednika Colomba pa je bil usoden nedeljski domači poraz z rimskim Laziom. (Delo, 28. feb. 2007, NB)
Na kartonski embalaži, pribiti na lesen okvir, je napisan začetek ameriške Ustave: »Mi, prebivalci Združenih držav Amerike …« Vam bomo dali brco v rit. (Nova ustava). (Delo, 8. dec, 2001, NB)
Še vedno mislim tako. Dali so nam brco v rit, naj se nehamo zanašati na institucije … To smo naredili, zdaj pa nam drugi publicisti očitajo, češ da so filmi narejeni amatersko. (Delo, 8. apr. 2000, NB)
Dejale so: »Far je zloben, klofuto ji je moral založiti na vsak način. Ker vsi vidimo, kako je čista in blaga, si ni mogel pomagati drugače, kakor s tem, da je dal brco njenim otročjim letom, ko je še nismo poznali. Otroci niso svetniki – to vemo brez prečenskega fajmoštra.« (Janez Trdina, Pri pastirjih na Žabjeku, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dati komu brco [v rit] je po sestavi parafraza za besedno zvezo brcniti koga [v rit]. Današnji, tj. preneseni pomen odpustitve, odslovitve koga (iz službe), je nastal na osnovi negativnega odnosa do koga, ki izhaja iz poniževalnega fizičnega napada z brco v rit. Kdo je akter ali žrtev takega dejanja, je doseženo z glagolsko sestavino dati v frazemu dati komu brco [v rit] ali s sestavino dobiti v frazemu dobiti brco [v rit].

dobíti bŕco [v rìt] ekspr., pog.; ed., pren.
 
Pomen
 
biti odpuščen, odslovljen (iz službe)Skrij zglede▾
 
Zgledi rabeUprave vedno zahtevajo rezultat, ne glede na raven kluba. Tistega, ki te plačuje, moraš poslušati in se mu pokoriti, drugače dobiš ‘brco’. Premalo plačani trenerji si ne upajo igrati odprto. (Delo, 5. jun. 2000, NB)
Največ medijske pozornosti je bil te dni deležen Francoz François Delecour, ki je dobil brco pri Peugeotu, potem ko ni bil zadovoljen s svojim statusom v moštvu. Pri lanskem konstruktorskem prvaku ga je nadomestil rojak Didier Auriol, ki je lani dirkal za Seat (španski avtomobilistični gigant ne bo več tekmoval na rallyjih za SP). (Delo, 18. jan. 2001, NB)
V sodelovanje sem šel požrtvovalno in kaj sem dobil v zahvalo? Brco v rit.« Leskovškova vse očitke o izkoriščanju zavrača, češ da Gregorja nihče iz fundacije ni silil v javno izpostavitev, pač pa se je za to odločil prostovoljno. (Mladina 2004, št. 02, NB)
Nekdaj slovitega strelca Liverpoola se v vlogi trenerja smola oklepa praktično že tri leta: od leta 1999, ko je dobil drugo priložnost pri madridskem Realu. Že tedaj je sestavil najboljšo zasedbo v Španiji in Evropi, dobil pa »brco«, potem ko prvenstveni rezultati niso bili na ravni ugleda kluba. (Delo, 21. jan. 2002, NB)
V slovenski politiki ni nobene širše strategije, da o načelnosti niti ne govorimo. Ropova vlada bo do onemoglosti podpirala vključevanje Hrvaške v evropske integracije – to nenehno obljubljajo –, medtem pa bodo po vsaki turistični sezoni dobili kako brco od zadaj. (Delo, 25. avg. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dati komu brco [v rit].
Slovar slovenskih frazemov