Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino dnò
bíti na dnù ekspr.; pren.
 
Pomen
 
1. biti propadel, ekonomsko uničen, brez izgledovSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Zame in za takele«? Silvester je pokazal s prstom na svojo sivo glavo? »menda ni več pohujšanja na svetu. Zakaj če je kdo na vrhu, ne more več kvišku, če je na dnu, je pa tudi konec.« (Fran S. Finžgar, Silvester, NB)
Kajti donjuanstvo kontrolorja Škrobarja je, po tem načinu razmišljanja in opazovanja, dosledno in radikalno, začenja in končuje se na ničelni točki. V nenehnem naporu, da bi dejavno razbral modus in smisel svojega bivanja, ne zmore ugledati tudi razsežnosti svojega propada, nenehno je na dnu, v njegovem početju relativnostne kategorije izginjajo. (Drago Jančar, Sproti – eseji in članki, NB)
2. na enem izmed zadnjih mest; na zadnjem mestuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeHokejistom iz Brunica prednost domačega igrišča ni pomagala, pri zmagi gostov s 3 : 1 je Ciglenečki prispeval podajo. Cortina je nato z remijem na derbiju v Asiagu (3 : 3) ostala pri vrhu lestvice, po 14 kolih zaostaja za dve točki za vodilnim Milanom, Brunico pa je vnovič izgubil (v Bolzanu z 2 : 8) in je na dnu. (Delo, 15. nov. 2004, NB)
Atenski velikan (tj. Olympiakos, op. J. K.) je namreč v evroligi doslej dosegel le eno zmago v osmih dvobojih in je na dnu lestvice skupine A, nič bolje pa mu ne gre niti v državnem prvenstvu, kjer se ponaša z nizom 3 : 6. (Delo, 7. jan. 2005, NB)
Ko mi je predstavil načrte in kluba, sem sprejel njegovo povabilo. Košarka v Mariboru je na dnu in čas je, da ji povrnemo ugled, kakršnega je imela nekoč. (Delo, 16. okt. 2006, NB)
Z enim očesom k vrhu pogleduje tudi Slavija, ki je v MHL nazadnje izgubila 8. oktobra, prav proti tekmecu iz Tivolija, od takrat pa nanizala pet zmag. Čeprav je na dnu lestvice, hrvaškega prvaka ne gre podcenjevati, še posebej, ko igra doma pred »svojimi« sodniki. »Če želimo osvojiti naslov, moramo vsakič igrati na zmago. (Delo, 24. nov. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti na dnu temelji na prenesenem pomenu sestavine dno: knj., navadno s prilastkom ‘najnižji, najrevnejši družbeni sloj’. Iz prostorskega pomena ‘spodnji del česa’ sta se na področju športa v zvezi s prikazi rezultatov v tabelah, lestvicah razvila še pomena ‘na enem izmed zadnjih mest; na zadnjem mestu’: biti na dnu [tabele], biti na dnu [lestvice], znajti se na dnu, pasti na dno.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to hit rock-bottom
to be in the pits
češ.být na dně
fr.être au plus bas
être dans la dêche
hr.srb.biti na dnu
nem.am Boden zerstört sein
rus.na dne [byt‘]
na dne [nahodit‘sja]

íti čému do dnà, gl. priti čemu do dna.

izbíti sódu dnò, gl. sod.

(kàkor) sód brez dnà, gl. sod.

metáti kàj v sód brez dnà, gl. sod.

natákati v sód brez dnà, gl. sod.

polníti sód(e) brez dnà, gl. sod.

poznáti kóga v dnò dúše ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zelo dobro poznati koga, vedeti za njegove misli, željeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePrijatelj je človek, ki te ima rad, četudi te pozna v dno duše. (Ljudski pregovori, NB)
Njeni navijači upajo, da je prišel čas za ponovitev zgodovinskega uspeha, saj je trener spet Nizozemec. In to eden izmed tistih, ki v dno duše pozna miselnost pri Milanu, šestkratnemu evropskemu šampionu. (Delo, 26. apr. 2006, NB)
Politik ali novinar, ki ne bo nenehno izjavljal, da je na strani malega človeka, bo izgubil volivce oziroma bralce, poslušalce ali gledalce – z malim človekom ni več šale. Mimogrede se lahko razbesni, pravzaprav se najpogosteje kar v njegovem imenu razbesnijo tisti medijski in politični ljudje, ki menijo, da ga poznajo v dno duše in ga zato lahko tudi suvereno zastopajo. (Delo, 8. sep. 2007, NB)
Znano je mnenje »liberalnega književnega zgodovinarja« (Jože Pogačnik) Franceta Kidriča, da Slomšek »zavzema kot duhovnik in škof prvo mesto v slovenski zgodovini po Cirilu in Metodu. V dno duše je poznal svoj narod in je razumel etično vrednost in spoštovanje svojega jezika in naroda že tedaj, ko je povsod vladalo splošno mrtvilo. (Delo, 7. sep. 1999, NB)

príti čému do dnà ekspr.; pren.
 
Pomen
 
razrešiti, razčistiti, pojasniti kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVseeno je bilo na njih (tj. ciganih, op. J. K.), posebno v njihovih odhodih, ker so vsake toliko časa na lepem vsi povrsti izginili neznano kam, nekaj neoprijemljivega, skrivnostnega, čemur ljudje iz vasi nikdar ne bi prišli do dna in kar je bilo najpametneje pustiti pri miru, kjer je in kakor je. (Gitica Jakopin, Na vrhu svobode, NB)
Še preden so ženske v istrskih vaseh začele govoriti o Njenem prikazovanju in še preden so se na pot s svečami in cvetjem odpravili prvi romarji, je stvar vzela v roke lokalna oblast. Govorice in večerna zbiranja ljudi pred cerkvami so mejile na kolektivno obsedenost in stvari je bilo treba priti do dna, preden se bo razvila do nepredvidljivega in neobvladljivega obsega. (Drago Jančar, Prikazovanje, NB)
Estrada, Gajaš, živi ravno na ta račun, da taki kot si ti verjamejo tem očem in takim pesmim, mu je oponesel v obraz. Kaj pa Severina v resnici ve in kaj si o vsem tem misli, to pa je pač že neka čisto druga pesem, ki ji midva ne bova nikoli prišla do dna. (Feri Lainšček, Petelinji zajtrk, NB)
Ugibal je njene kretnje, ne da bi jim bil mogel priti do dna, zasledoval je potovanje kuhinjske posode, pa je sredi poti zgubil sled. (Florjan Lipuš, Zmote dijaka Tjaža, NB)
Ugibala je, kaj mu je, ali je bolan, ali ga ščuva Rabuza, tisti kajfež, ali ka-li. Spoznala je, da mora priti stvari do dna. (Fran Milčinski, Gospodična Mici, NB)
Vilar je to opazil in še vesel je bil, da paznik strmi in se čudi. Korupciji treba iti do dna brez okolišev in naravnost, pa naj se temu čudi Peter ali Pavel, si je mislil. (Fran Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
Ne bo treba čakati, da plevel priraste, ob vsakem času boš lahko prihajal, k sreči nisi odvisen od rasti plevela, zavohal si med, prišel si medu na sled in ga nisi več izpustil izpred oči, šel si stvari do dna, doganjal si in dognal, da se tvoja izvoljenka ne ukvarja samo s pletjem grobišč, temveč tudi s pašo, to te rešuje in ti lajša boli. (Florjan Lipuš, Zmote dijaka Tjaža, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to get to the bottom of sth.
fr.aller au fond des choses
aller au fond de l‘affaire
nem.(einer Sache) auf den Grund kommen

v dnò dúše ekspr.; prisl. zv.
 
Pomen
 
izraža visoko stopnjo, intenzivnost čustvene prizadetosti; izraža veliko mero, stopnjoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNjegovo srce je bilo polno neznanega veselja, in če bi se zdajle samo za sekundo spomnil dogodkov, ki so se bili komaj pred dobrimi desetimi dnevi odigrali v Trstu, bi ga bilo sram v dno duše; oblila bi ga rdečica, če bi videl samega sebe, ko se je skrival po ozkih ulicah Starega mesta, prenočeval za staro, zapuščeno kapelo, se tresel kakor otrok pred stražnikom, ki ga je aretiral, in se potem proseče zagovarjal pred komisarjem, da ne more domov, ker je nekoč ukradel župniku kokoš, ker ima tam nezakonskega sina in ker so na vasi prepričani, da je hišni posestnik. (Ciril Kosmač, Prazna ptičnica, NB)
Saj bodo tisti, ki govorijo, vedeli o kom ste napisali. Še kako dobro bodo vedeli. In jih naj bo potem sram v dno duše. (Drago Jančar, Petintrideset stopinj, NB)
Človek bi si mislil: le kdo bo sponzoriral festivalski projekt baročne in stare glasbe Klemna Ramovša. A njemu uspe pridobiti toliko denarja za festival, da je lahko v dno duše sram mnoge ugledne direktorje nacionalnih institucij, galerij, muzejev …, ki zelo malo ali nič ne spravijo skupaj. (Delo, 14. feb. 2004, NB)
»O, saj vem, gospod, da sem grešnik!« je sklonil glavo tako ponižno in tako samoobtožujoče, da se mi je zasmilil v dno duše. Noč in dan je garal, utiral pota svojim ovcam in drugim čredam, pomagal planincem, da smo lažje lazili po hribih, se preživljal skromno in borno, pa še nič napuha ni imel v sebi. (Ignac Sivec, Triglavski kralj, NB)
»In to so moji rojaki!« si je mislil Omar. Peklo ga je v dno duše, srce se mu je krčilo ob tožnem pogledu. Popadalo ga je v vratu, v grlu, ščemelo ga je v očeh, stisnil je ustne, bal se je, da ne zajoka naglas. (Rado Murnik, Lepi janičar, NB)
Ko je Pavel v Atenah čakal nanju, ga je v dno duše prizadelo, ker je videl, kako je mesto polno malikov. (Sveto pismo nove zaveze, Pavel v Atenah, NB)
To je možu padlo na srce. Mehki glas nedolžnih otrok ga je pretresel bolj, nego bi ga bila mogla karajoča beseda grmečega govornika, segel mu je v dno duše. (Fran Erjavec, Ni vse zlato, kar se sveti, NB)
V dno duše me zaboli laž, ko poslušam in čitam akte, v katerih trdite, da bi dali Vipavskemu Križu prvotno ime, po vaše Sveti Križ. Kar ne morem verjeti, da ne veste oz. se sprenevedate, da je to prvotno ime, čeprav dobro veste, da ni. (Delo, 4. mar. 1999, NB)
In se res moja pričakovanja niso izneverila. Najbolj me je navdušila melodično zapeta sentimentalna pesem Lipa zelenela je, ker predstavlja simbol slovenstva in me je ganila v dno duše. (Delo, 7. feb. 1998, NB)

vídeti kóga v dnò dúše ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zelo dobro poznati koga, vedeti za njegove misli, željeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBila sta oba iz ene in iste vasi, oba nekam po svoje propadla, in dva taka človeka se nikdar ne razveselita drug drugega. Če bi jima človek ob tisti uri pogledal v dno duše bi videl v obeh skoraj eno in isto misel: ali je tega treba? (Ciril Kosmač, Obisk, NB)
Mi, ki smo Tjaža več kot poznali, ki smo mu videli v dno duše, čeprav smo si bili blizu le kratko časa, mi, ki smo v tem kratkem času njegovo življenje sooblikovali, si domišljamo celo, da smo ga hitreje spregledali in globlje dojeli kot vsi tisti, ki so bili z njim skupaj od detinstva naprej, mi se temu ne čudimo, skoraj bi rekli, da je tu opaziti miganje božjega palca, prsta, ki miga iz pravičnosti, kadar koli miga in ki drugačnega miganja ne prenese. (Florjan Lipuš, Zmote dijaka Tjaža, NB)
Kmetom se mora zapovedovati, drugače postavajo: sami ne znajo drugega nego pijančevati in objedati nas gospodo. O, mene ne bodo prekanili ne, tem capinom vidim v dno duše pa vem, da so vsi sleparji in cigani. Verjeti se ne sme nobenemu nič. (Janez Trdina, Bajke in povesti o Gorjancih, NB)
Njeni navijači upajo, da je prišel čas za ponovitev zgodovinskega uspeha, saj je trener spet Nizozemec. In to eden izmed tistih, ki v dno duše pozna miselnost pri Milanu, šestkratnemu evropskemu šampionu. (Delo, 26. apr. 2006, NB)
Politik ali novinar, ki ne bo nenehno izjavljal, da je na strani malega človeka, bo izgubil volivce oziroma bralce, poslušalce ali gledalce – z malim človekom ni več šale. Mimogrede se lahko razbesni, pravzaprav se najpogosteje kar v njegovem imenu razbesnijo tisti medijski in politični ljudje, ki menijo, da ga poznajo v dno duše in ga zato lahko tudi suvereno zastopajo. V resnici ne počnejo drugega kakor da njegovo nezadovoljstvo in pritajeni bes usmerjajo v natančno določene cilje. (Delo, 8. sep. 2007, NB)

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 6. 5. 2021.