Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino hláden
bíti hláden do kóga nevtr.; pren.
 
Pomen
 
biti nenaklonjen, odklonilen do kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBritanski kralj Jurij V. (1865 do 1936) je imel zelo strogega očeta. Kralj Edvard VII. je bil vedno zelo stvaren in hladen do svojih otrok. (Delo, 21. okt. 2003, NB)
Opla, patos so navsezadnje tudi močna, nabuhla čustva; se boji emocije? »Morda res, vendar mi pri Vladarki sploh ni šlo za čustva,« se izogne, želel sem le pokazati nekakšen življenjski vzorec nekoga, ki je hladen do samega sebe in drugih, ki se noče sprijazniti s tem, kako stvari stojijo na tem svetu. (Delo, 21. feb. 1998, NB)
Ko pa je Makedonija navezala diplomatske stike s Tajvanom, je prišla v spor s Kitajsko. Kitajska je zelo hladna do potreb držav, ki Tajvan priznavajo kot neodvisno državo. (Delo, 8. mar. 2001, NB)
Berlusconijevo desnosredinsko koalicijo imajo za svojo, saj so že do zdaj vedno volili desnico. Novemu sekretarju očitajo, da ga že kot predsednika deželnega odbora niso zanimali problemi optantov in da tudi zdaj ostaja hladen do njih. (Delo, 15. jun. 2001, NB)
Nekdanji južnoafriški predsednik, 61-letni Frederik de Klerk, je priznal, da je bil pred leti zaljubljen v ženo grškega ladjarskega magnata in družinskega prijatelja Tonyja Georgiadesa. Privlačna štiridesetletnica Elita Georgiades ni ostala hladna do de Klerkove naklonjenosti. Še več, med Frederikom in Elito se je razvnela strastna ljubezen. (Delo, 4. feb. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti hladen do koga, enako frazem ostati hladen do koga, temelji na prenesenih pomenih sestavine hladen: ‘ki vsebuje, izraža nenaklonjenost, odklanjanje; ki se ne da vplivati čustvom; ki ne izraža čustev’. Glagolski sestavini biti in ostati kažeta na obstoj ali trajanje takih čustev do koga. Ustrezni angleški frazemi temeljijo na predstavi, da komu dajemo, kažemo hladno rame ali hladno roko. Enako tudi v nemškem frazemu, ki je kalkiran iz angleškega (gl. razdelek s tujejezičnimi ustrezniki), a ima tudi antonim jm. die warme Schulter zeigen v pomenu ‘biti komu naklonjen’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to give/show so. the cold shoulder
fr.être froid avec qn.
recevoir qn. froidement
nem.jmdm. die kalte Schulter zeigen

delováti kot hládna pŕha, gl. prha.

dočákati hládno pŕho, gl. prha.

doživéti hláden túš, gl. tuš.

doživéti hládno pŕho, gl. prha.

hláden kàkor léd, gl. led.

hláden kot léd, gl. led.

hláden kot smŕt, gl. smrt.

hládna krí, gl. kri.

[kot] hláden túš, gl. tuš.

kot hládna pŕha, gl. prha.

ohraníti hládno krí, gl. kri.

ostáti hláden nevtr.; pren.
 
Pomen
 
1. ne navdušiti seSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVedno je naglašal ljubezen do domovine in vladarja in s tem vzpodbujal vojake k junaštvu. Mnogim so njegove besede podžgale srca, drugi pa so ostali hladni. Za domovino, ki jim je bila mačeha, se niso mogli ogreti, zato tudi niso razumeli, zakaj bi morali zanjo »pogumno« prelivati kri. (Franjo Kolenc, A njega ni…, NB)
Zaradi razočaranja Plivinih delničarjev so analitiki ob predstavitvi lanskih poslovnih rezultatov večinoma ostali hladni tudi po napovedi iz same Plive, da letos spet predvidevajo več kot 10-odstotno dolarsko rast prodaje in še višjo rast dobička. (Delo, 28. feb. 2004, NB)
Mnenja o tem, kako daleč proti vzhodu sega Evropa, so različna, a nedvomno Romunija in Bolgarija sodita vanjo. Zato bi morali biti veseli novice o tem, da bosta 1. januarja postali članici Evropske unije – vendar so v nekaterih prestolnicah ob tem ostali hladni, predsednik Evropske komisije pa je celo posvaril, da se klub ne more vnovič razširiti brez reforme njegovih institucij. (Mladina 2006, št. 40, NB)
2. ne vznemiriti se, ne razburiti seSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeZa to, da bi ji volivci znova izkazali zaupanje, je bila ekonomska uspešnost sama po sebi premalo. Toda to ne pomeni, da bi slovenska javnost ostala hladna, če bi nova vlada solidno ekonomsko zapuščino začela resno ogrožati. (Delo, 16. okt. 2006, NB)
Ob obali domuje tudi obrežni morski pes z značilno belo ali črno obarvano konico hrbtne plavuti. Sodi med manjšo, nenapadalno teritorialno vrsto in le redko zraste več kot 1,5 metra. Ko je prvič plaval blizu mene, nisem ostala hladna. Toda že kmalu sem se sprijaznila z dejstvom, da ni nevaren in da je na Maldivih nekaj vsakdanjega. (Viva, maj 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem ostati hladen temelji na prenesenih pomenih sestavine hladen: ‘ki vsebuje, izraža nenaklonjenost, odklanjanje; ki se ne da vplivati čustvom; ki ne izraža čustev’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to keep cool
to keep/control one's temper
hr.srb.ostati hladan
nem.kalt bleiben
unbeeindruckt bleiben

ostáti hláden do kóga, gl. biti hladen do koga.

pripráviti kómu hládno pŕho, gl. prha.

tó je [kot] hláden túš, gl. tuš.

učinkováti kot hládna pŕha, gl. prha.
Slovar slovenskih frazemov