Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino hvála
hvála bógu nevtr.; v medmetni, prislovni rabi
 
Pomen
 
izraža olajšanje, veselje, zadovoljstvoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeFRIDRIH Dokler ste vi, oče, tako krepki in zdravi, hvala bogu, treba je meni malo misliti o dobrem in boljšem našega rodbinskega doma. Kadar pa mi boste to skrb izročili, bodite preverjeni, da mi bode prva in vselej sveta ter da bom po vaših stopinjah hodil. (Josip Jurčič, Veronika Deseniška, NB)
Njuno početje so opazovali kot uročeni; krogle so švigale povsod, le njih, ki so imeli znamenje rdečega križa, so pustili na miru. Hvala bogu, je pomislil Marko, vsaj nekaj obstaja, kar še spoštujejo. (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
»Kap jo je zadela.« »Hvala Bogu!« je dejala Zefa. »Vi ste imeli veliko sitnosti z njo, dokler je živela.« (Fran Detela, Tujski promet, NB)
Nočemo in ne moremo zanikati: mnogi nasveti in impulzi, ki jih je posredoval Zahod, so bili dragoceni in koristni. Marsikatere smo upoštevali. Vseh pa, hvala bogu, ne. Če bi jih, bi bili morda že zdavnaj na finančni infuziji pri Mednarodnem denarnem skladu, za dolgo zvezanih rok. (Delo, 11. avg. 2001, NB)
Za svojih dvanajst let direktorovanja v Kotu pravi, da so bila pestra, saj je skupaj s sodelavci »dal skoz kalvarijo, ko je razpadel jugoslovanski trg, ampak Koto je hvala bogu ves čas v redu posloval«, zato je, pravi, zadovoljen in ponosen, da je v Kotu delal z ljudmi, ki so bili dobri sodelavci. (Delo, 24. apr. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem hvala bogu, pisan tudi hvala Bogu, se večinoma rabi v medmetno, kar signalizirata vejici ali vejica in klicaj, deloma tudi v prislovni rabi.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.thank God
češ.chvála bohu!
sláva bohu
nem.Gott sei Dank!
rus.slava bogu

hvála lépa nevtr.; v medmetni rabi
 
Pomen
 
izraža hvaležnostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Hvala lepa za trud, gospod Brest. Verujte mi, da je zame nekaj strašnega, ko sem tako sama, ko nimam nikogar, ne staršev, ne prijateljice – ne prijatelja …« (F. S. Finžgar, Sama, NB)
Vsakič se je anketiranje končalo, preden se je začelo, potem ko sem povedal, da sem že prekoračil 75. leto starosti. Oprostite nadlegi, hvala lepa in lep dan še naprej. Figo, ne pa lep dan! (Delo, 18. jul. 2003, NB)
»Šla je, ne da bi prej povedala, ni odnesla svojih stvari, niti Nikona ne. Ja, pustila je list, pravi hvala lepa, da je bil že čas, da odide.« (Delo, 6. jan. 1998, NB)

niti hvála ne rêči ekspr.; nikal., parafraza, tudi s še
 
Pomen
 
čisto nič, sploh se ne zahvalitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNaši reševalci, vsi prostovoljci, velikokrat tvegajo svoja življenja, da bi rešili tuja. Toda nekateri svojim rešiteljem ne znajo reči niti hvala. Tudi to se nam je že zgodilo, da so nam našo pomoč očitali, češ, tudi brez vas bi se rešil. (Delo, 8. avg. 2000, NB)
Ti prostovoljci se dostikrat na terenu soočajo z mučitelji živali in so na kraju dogodka tudi dostikrat napadeni, ponižani, ogroženi in ustrahovani. Da, tudi to so prostovoljci, neplačani ljudje, ki opravljajo dobra dela in jim nihče ne reče niti hvala. (Delo, 13. feb. 2001, NB)
Hvaležen sem bil za zadnjo večjo revijalno objavo na šestih straneh – revije ne bom omenil – vendar je bil izbor fotografij slab, oblikovanje in prelom pa še slabša. Nisem jim mogel reči niti hvala, čeprav je bilo to šest strani objavljenih fotografij. (Delo, 4. feb. 2006, NB)
Pride sem, vid vse te knjige, pa jih niti ne omen. Me zapros za vodo, pa za to in za un, in še hvala ne reče. In zravn zasluž na kupe dnarja, ko vsak dan prevaža sem tele reveže. (V. S. Naipaul, Maser mistik, Didakta 2002, NB)

péti hválo kómu/čému ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zelo hvaliti koga, kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAli ostaniva pri jedru, pri ljubezni! Tudi za mojih časov so častili Vodnika in so mu peli hvalo; seveda so pozabili zraven Linharta, ki je pisal lepšo slovenščino, in Japlja, ki je delal boljše verze, če so bili še tako pobožni. Častili so Vodnika odkritosrčno in ljubili so ga brez hinavščine, kakor je zaslužil. (Ivan Cankar, Krpanova kobila, NB)
»Pohvalil bi tožilko, ker je predlagala dve leti zapora. Je kar dobro ocenila,« je 26-letni Gregor Kolenko, ki ve, kakšen okus ima uhelj, saj ga je odgriznil sopriporniku, na obravnavi pel hvalo tožilki. (Delo, 10. dec. 2004, NB)
V enem letu so se v Ljubljani zgodili nogomet, dolgovi košarkarjev Uniona Olimpije in priprave na evropsko prvenstvo v rokometu. Brica bi lahko kritizirali, a prav lahko bi mu peli hvalo. V devetih sezonah je klub pripeljal na vrh. (Delo, 6. jun. 2003, NB)
Znanca nekdanja prišlà sta prepírat se z mano sinoči; vsak si ponosno je pel hvalo; le molčal sem jaz. Neprijetno je še mi zvenelo v ušesih ko šla sta, zdaj pa vznemírja me strah, da me obíščeta spet. (Ivan Cankar, Dodatek 1. knjige Zbranih del, NB)
Kaj je naenkrat tako narobe z globalizacijo? Še do nedavnega so celo napredno usmerjeni intelektualci peli hvalo svetovnemu trgu, ki bi prinesel blaginjo državam, kjer sta doslej prevladovala le revščina in gospodarski propad. (Delo, 26. sep. 2001, NB)
Še posebno v družbi z drugimi srednje- in vzhodnoevropskimi državami prejema pohvale o visokem profesionalizmu. Temu je v canneskem promocijskem katalogu pel hvalo tudi glavni francoski producent filma Noé production, sicer ena vodilnih francoskih producentskih hiš. (Delo, 25. maja 2001, NB)
Ostaja odprto, ali se bodo Mali posestniki pridružili Orbanovi vladi. Da bi na svojo stran pridobil bahavega in nepredvidljivega vodjo Malih posestnikov Jozsefa Torgyana, je Orban nedavno pel hvalo »modrosti, zvestobi in pomembnosti kmečkega prebivalstva«, ki tvori jedro privržencev Malih posestnikov. (Delo, 23. jun. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem peti hvalo komu/čemu je nastal na osnovi dejstva, da so nekdaj zlasti vladarje in druge oblastnike, a tudi Boga, večinoma hvalili, častili v pesmih, tj. odah, hvalnicah vseh vrst, hvalospevih, slavospevih. V enakem pomenu se v starejših slovarjih najde tudi frazem hvalo dajati komu ‘hvaliti’ (gl. Plet. I, 289; Glonar, SSJ 112). Glonar, prav tam, navaja oba glagola – hvalo dajati (peti) komu, v Plet. I, 289 pa je glagol peti v zgledu pojte hvalo Gospodu, lobsinget dem Herrn. Po Glonarju (SSJ, 274) pa se razen hvale poje tudi slavo: peti komu hvalo, slavo.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to sing so.'s praises
češ.pět o kom, na koho [samou] chválu
nem.ein Loblied auf jmdn., auf etwas singen
ein Loblied auf jmdn., auf etwas anstimmen
rus.pet‘ difiramby komu
voznosit‘ kogo do nebes

[sicér pa] hvála kómu za kàj iron.; v medmetni rabi
 
Pomen
 
če se ne da, ne mara, noče drugače, tudi tako ni trebaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeHotel bi soodločati. Sicer pa hvala za tako ustavo, ki naj bi jo razumelo samo nekaj posvečencev. Mislim, da mora ustavo razumeti vsak državljan, kajti brez tega lahko dela vsakršne neumnosti in se izgovarja, da ustavo pač tako razume. (Delo, 23. sep. 2003, NB)
Hotel bi soodločati. »Hvala,« je stisnila skozi zobe Darja, »hvala za vse. Predvsem pa hvala za tvoje laži in sprenevedanje. Hinavka.«. (Sonja Koranter, Divja raca in Škrlatna vdova, NB)
Ko sem ji rekla, naj prižge luč, ji je bilo v hipu jasno, zakaj sem uporabila gumb SOS. Na koncu, ko so bolnico spet priključili na vse cevke, je skozi zobe iztisnila: »Pa hvala, ker ste poklicali.« (Viva, junij 2007, NB)

še hvála ne rêči, gl. niti hvala ne reči.
Slovar slovenskih frazemov