Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kladívo
bíti kàkor kladívo, gl. kakor kladivo.

bíti med kladívom in nakovalom, gl. med kladivom in nakovalom.

kàkor kladívo ekspr.; primera, z glagoli biti, nabijati, razbijati, tolči, trkati, udariti
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeLovci so bili tudi preveč razburjeni. Megli in morda drugim tudi je bílo srce kakor kladivo gori v vratu in brez sape je poslušal, da li se ne bliža kaj po grmovju. (J. Kersnik, Ciklamen, NB)
Njeno neizkušeno sedemnajstletno srce se je čudilo v grozi in strahu: Pijan?! Kakor kladivo ji je nabijalo v prsih: pijan, pijan, pijan … (Zofka Kvedrova, Njeno življenje, NB)
V senceh mu je kovalo, pred očmi se je dvigalo resno lice Epafrodita, čigar besede so trkale kakor kladivo na njegovo dušo; čutil je silne udarce, ponavljal je: »Azbad despojna pogibel,« in zdelo se mu je, da so Irenine oči vse solzne in da kričijo na pomoč. (F. S. Finžgar, Pod svobodnim soncem, Prva knjiga, NB)
Časih leže človeku mrko in težko na dušo, tiha, nerazločna groza, ki mu vzame vso moč, vso radost, vse zaupanje. Grenkobe vsakdanjega življenja so nenadoma silne, neznosne: oglasi se vest, udari na srce kakor kladivo in vsi grehi do najmanjšega, že pozabljeni, planejo črni pred oči. (I. Cankar, Desetica, NB)
»Kaj ti je?« me je vprašala skrbno. Srce mi je tolklo kakor kladivo. (Jože Pahor Otrok črnega rodu, 1965, 113)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.srdce mu buší jako kladivo
srdce mu boucha jako kladivo
srdce mu tlače jako kladivo
srdce mu buší jako kladívko
rus.u nego serdce stučit kak molot

med kladívom in nakoválom ekspr.; pren.
 
Pomen
 
v zelo neprijetnem, zapletenem položajuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNovinarji odpravljene televizijske postaje imajo možnost, da se zberejo v novem podjetju in zaprosijo za prosto frekvenco, ki jo bodo dodelili marca, je dejal minister Lesin. To pa je predvsem odvisno od njihovega generalnega direktorja Jevgenija Kiseljova (na fotografiji), ki se med kladivom in nakovalom ne more odločiti, ali naj zastopa interese Gusinskega in Berezovskega ali novinarjev, je izjavil Lesin. (Delo, 23. jan. 2002, NB)
Nenehno smo med kladivom in nakovalom ambicij in realnih možnosti, ki so porazne. Časopis prodajamo za ceno enega kilograma časopisnega papirja. (Delo, 12. apr. 2000, NB)
Dogaja se, da se učitelji upirajo dodatnemu delu za devetletko. Ob tem so se dotaknili tudi problema imenovanja ravnateljev, ki je po eni strani odvisno od ministrstva za šolstvo, po drugi strani pa od podpore učiteljskega kolektiva – tako so ves čas med kladivom in nakovalom. (Delo, 14. nov. 2002, NB)
Muzeji smo vedno med kladivom in nakovalom glede zagotavljanja javne službe na eni in tržnega obnašanja na drugi strani: splošni regionalni muzeji opravljamo nalogo varovanja premične kulturne dediščine v okviru javne službe. (Delo, 16. apr. 2003, NB)
Če se za trenutek postavimo v položaj zaposlenih v zaporih in prevzgojnih domovih, ki so leta izpostavljeni pritiskom na delovnem mestu, brez mnogo truda ugotovimo, da njihovo delo ni preprosto. Najbrž ni prijetno delati v okolju, kjer si tako rekoč vsak dan med kladivom in nakovalom. (Delo, 17. avg. 1998, NB)
Še vedno delajo, ker drugih ni, ljudje pa so, pravi Andrej Horvat, v glavnem zadovoljni z njimi. Direktor je med kladivom in nakovalom: zagotoviti mora nemoteno delo ambulant in zdravstveno varstvo, upoštevati pa bi moral tudi predpise. (Delo, 28. jan. 2005, NB)
Tako kaže, da bodo morale mlekarne pridelovalcem mleka plačevati več, kot bodo za mleko same iztržile v prodaji in Jakob se boji, da taka politika vodi v propad domačih mlekarn. Hkrati se je Mlekarna Celeia kot druga največja domača mlekarna, ki se še ni odločila za povezovanje v svoji panogi, znašla med kladivom in nakovalom. Je namreč v večinski lasti kmetijskih zadrug, te pa morajo ščititi interese pridelovalcev mleka. (Delo, 9. feb. 2001, NB)
Neizpodbitno dejstvo je, da se je po nedeljskih volitvah republiška oblast znašla med kladivom in nakovalom opozicije, ki izraža dve skrajnosti sodobne srbske politike – proevropsko in protievropsko oziroma demokratično in radikalno desnico. (Delo, 22. sep. 2004, NB)
Iskratel iz Kranja, ki za Simobil načrtuje omrežje, išče in pridobiva lokacije za postavljanje baznih postaj, pripravlja projektno dokumentacijo, pridobiva soglasja in dovoljenja in objekte s podizvajalci tudi gradi, se je znašel med kladivom in nakovalom nedorečenosti. (Delo, 9. dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Izraz med kladivom in nakovalom je nastal po naslovu romana F. Spielhagena Med kladivom in nakovalom (Zwischen Hammer und Amboß sein) (gl. RF2, 444). Frazem sicer izhaja iz jezika kovačev, ki na nakovalu s težkim kladivom kujejo oziroma oblikujejo določene predmete iz kovin. Preneseno je besedna zveza kladivo in nakovalo postala prispodoba za zelo neprijeten, zapleten položaj, ki temelji na predstavi, da se kdo ali kaj znajde na nakovalu pod udarci kladiva.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.between the devil and the deep blue sea
between a rock and a hard place
češ.mezi kladivem i kovadlinou
fr.[être pris] entre l’enclume et le marteau
hr., srb.biti između čekića i nakovnja
nalaziti se između čekića i nakovnja
naći se između čekića i nakovnja
nem.zwischen Hammer und Amboss geraten
rus.meždu molotom i nakoval’nej

znájti se med kladívom in nakoválom, gl. med kladivom in nakovalom.
Slovar slovenskih frazemov