Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino klánje
ne bòj, mesársko klánje, gl. boj.

mesársko klánje ekspr.; pren.
 
Pomen
 
hud, krvav boj z mnogo mrtvimi; hud boj, spopad za kaj splohSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeS čudovito hrabrostjo smo zagnali Turka z zidovja, ga vrgli raz nasipe in iz spodnjega mesta, a potem ga gonili razvneti v tabor. Tu pa se sovražnik ustavi in zdaj se jame mesarsko klanje. (Jakob Sket, Miklova Zala, NB)
Svojih vojakov iz prve svetovne vojne, usmrčenih zato, ker se niso hoteli vnovič podati v mesarsko klanje, za zgled drugim, se je namreč z glasom premiera Lionela Jospina skesano spomnila šele pred dvema letoma; šele tedaj so ti po krivici onečaščeni nesrečniki spet dobili imena. (Delo, 22. avg. 2001, NB)
Po aretaciji Sadama Huseina decembra 2003 so Američani potrebovali novega »hudobca«, ki bo kriv za kaos in prelivanje krvi med njihovo katastrofalno avanturo na Bližnjem vzhodu. Iračani pa so laže živeli sami s seboj, če so krivdo za mesarsko klanje pripisali nezaželenemu tujcu. (Delo, 9. jun. 2006, NB)
Tako vse skupaj še najbolj spominja na finalni del mitološke zgodbe o Kadmosu, ustanovitelju Teb, ki se je rešil vojščakov z na moč preprosto zvijačo: na skrivaj je pobral kamen in ga zalučal na sredo gruče. Nobenega od vojščakov ni zadel, a kamen je med njimi izzval sumničenje, nato spopad in mesarsko klanje do skoraj zadnjega vojščaka. (Delo, 6. sep. 2002, NB)
Žal je imel premier, ki mu je, priznajmo, dolga leta uspevalo vsaj kolikor toliko uravnovešati našo majavo politično »mostogradnjo«, prav. Zdaj odstopa in začelo se je pravcato mesarsko klanje. (Delo, 12. apr. 2000, NB)
V slovenski trgovini se je vnelo pravo mesarsko klanje. Kupci smo nadvse zadovoljni, saj so mercatorji (beri trgovci) vsaj v Emoni (beri Ljubljani) spoznali, da naj bi bili prav mi (beri kupci) njihovi kralji. (Delo, 15. jan. 1999, NB)
To je seveda grozljiva podoba: da nenadoma začnejo horde naših lastnih imunskih celic krožiti po telesu in napadati in uničevati lastna telesna tkiva in organe. Mesarsko klanje, proti kateremu nimajo napadene telesne celice nobene obrambe. (Delo, 21. avg. 1999, NB)
Ta zavezništva utegnejo biti pomembna, še zlasti zdaj ko se bo začela zelo zahtevna in neizprosna razprava o finančnih perspektivah za obdobje 2007–2013, ki bodo podlaga za proračune in prihodnjo politiko. Utegne nastati pravo mesarsko klanje. (Delo, 5. jun. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ne boj, mesarsko klanje.
Slovar slovenskih frazemov