Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kópje
kópja se lómijo publ.; mn., pren.
 
Pomen
 
potekajo velika prizadevanja, diskusije, bojiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeCivilno-vojaški odnosi so danes zelo pomembni za vse demokratične države (v Sloveniji se npr. stalno »lomijo kopja« o vlogi, pristojnostih vrhovnega poveljnika oboroženih sil ter njegovih odnosih z ministrom za obrambo), saj osnovno načelo demokracije zahteva, da oborožene sile v vseh okoliščinah ostanejo pod oblastjo in kontrolo legitimno izvoljenih predstavnikov oblasti. (Delo, 20. feb. 1999, NB)
Prav na projektu »term« se te dni lomijo kopja. Bi bilo res smotrno investirati v drago vrtino in potrditi domnevanja geologov ali bi bilo pač bolje vodo ogrevati? (Delo, 17. okt. 2006, NB)
V javnosti se že dolgo lomijo kopja glede sestavin v deodorantih. Na seznamu osumljenih sestavin so zlasti izpostavljene aluminijeve spojine, kot je aluminijev klorhidrat. (Viva, avgust 2005, NB)
Tuji nakupi kmetijskih zemljišč so že dolgo v središču zanimanja madžarske javnosti in je tudi redna tema strokovnih in političnih razprav. Medtem ko se lomijo kopja okoli vprašanja lastnine, je v roke tujih državljanov že prešlo vsaj 200 do 250 tisoč hektarov zemlje. (Delo, 28. okt. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem kopja se lomijo temelji na prenesenem pomenu besedne zveze lomiti kopja ‘zelo si prizadevati za kaj; bojevati se’ (gl. spodaj).

lomíti kópja za kóga/kàj publ.; mn., pren. preh.
 
Pomen
 
zelo si prizadevati za kaj; bojevati seSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeRuskemu pravopisu se prvič po skoraj pol stoletja obeta uvedba nekaj sprememb, ki naj bi ga poenostavile in posodobile ter zmanjšale število izjem, določile, ali se beseda bog piše z malo ali z veliko začetnico, uzakonile rabo modernih izrazov, kakršen je denimo internet, ipd. Glede reforme lomijo kopja jezikoslovni izvedenci in mediji, razprava pa se je še bolj razvnela, ko je vanjo posegla predsednikova žena Ljudmila Putin, tudi sama jezikoslovka. (Delo, 24. apr. 2002, NB)
Medtem pa analitiki lomijo kopja glede vprašanja, kaj je v najnovejših cenah nafte prehodnega značaja in kaj je trajno. Še do nedavnega je bilo za mnoge analitike to zviševanje cen tako rekoč samo posledica zniževanja vrednosti dolarja. (Delo, 15. maja 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem lomiti kopja za koga/kaj se povezuje s predstavami o srednjeveških turnirjih. Na teh so vitezi v turnirskih dvobojih nastopali s kopjem v obrambi časti in drugih vrednot koga. Preneseno na druga področja življenja je lomljenje kopij postalo prispodoba za močno prizadevanje, za boj za kaj. Na osnovi tega se je v novejšem času v frazemu kopja se lomijo razvil pomen potekanja velikih prizadevanj, vročih diskusij, bojev.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.kopí lámati za koho
nem.für jmdn. eine Lanze brechen
hr., srb.lomiti koplja oko čega za što, za koga
pol.kruszyć kopie [o kogoś, coś]
rus.kop‘ja lomat‘
Slovar slovenskih frazemov