Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino Krístusov
bíti v Krístusovih létih šalj.; pren.
 
Pomen
 
biti star triintrideset let; biti v srednjih letihSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePotem nam pove, da je odkril, da je brez glave, pred osemnajstimi leti, ko jih je imel triintrideset … Bruno … torej v Kristusovih letih. (Marko Uršič, Štirje letni časi, Pomlad, NB)
»To je bila velika napaka, zaradi katere sem moral na operacijo. Podobne neumnosti si nikakor ne mislim privoščiti še enkrat,« je bil zaskrbljen Agassi, ki je v preteklih nekaj letih vztrajno ponavljal, da se lahko tudi v Kristusovih letih uspešno kosa z mladimi pištolami. (Delo, 11. feb. 2002, NB)
Hkrati so javno zastavili vprašanje, od kod denar drugemu svetovalcu Nemanji Kolesarju, ki je komaj v Kristusovih letih, da si je pred kratkim kupil dragi stanovanji v središču Beograda. (Delo, 5. avg. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti v Kristusovih letih ima svetopisemski izvor in se nanaša na starost 33 let Kristusa ob njegovi smrti.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.mít Kristova léta
být v Kristových letech
rus.vozrast Hrista

Krístusova nevésta knj., zastar.; pren.
 
Pomen
 
nuna, redovnicaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŠe manj je čudno – pravzaprav ni logično, da tako pozno – da jo je jeseni k sodelovanju kot svetovalko za dušne zadeve povabila ženska revija. (Jana)
Pristala je – ob tem pa, za uvod v svojo novo medijsko vlogo, tudi na ekskluzivno fotografiranje: bivša salezijanka v krempljih stilinga, bivša Kristusova nevesta, z golimi rameni zleknjena po vijoličasti draperiji, ki mimo dekorja ne pripada ničemur, s pridvignjenim pogledom, zazrtim v prazen studijski nič. Vida Žabot je na logiko medijske eksploatacije pristala z nelagodjem … (Delo, 28. dec. 2002, NB)
Za koga bi bil posladek tak film, kot je Mary Abela Ferrare (ugleden italijanski avtor na delu v ZDA), pa je vprašanje za vedeževalko. V njem je namreč »vse«: od heretičnega snemanja filma o Mariji Magdaleni, spreobrnjenega teve šovmena, religioznih disputov, palestinskega terorizma do (nesrečno zasedene) Juliette Binoche, ki se je tako globoko vživela v vlogo Kristusove neveste, da sploh ne more iz nje, zato še dolgo po snemanju tava po Jeruzalemu, oblečena v svetopisemske cape in z mobijem v rokah. (Delo, 7. sep. 2005, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.bride of Christ
češ.Kristová nevěsta
nevěsta Páně
fr.épouse du Christ
nem.Braut Christi
rus.hristova nevesta

za pét Krístusovih rán, gl. za pet kriščevih (Kriščevih) ran.
Slovar slovenskih frazemov