Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kúzla
kúzla skáče v rìt kómu vulg.; pren.
 
Pomen
 
kdo je v težkem, neprijetnem položaju, v stiskiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSibirija pa je rasla. Moj prijatelj se je že zdavnaj odselil, in ko sem srečal Kolenčevo mamo v mestu, mi je rekla: »Ja, takrat ti je pa skakala kuzla v rit. Pa tvojemu prijatelju tudi.« (P. Božič, Tovariš 1971, št. 26, 31)
Čez tri dni moram oddati članek, pa mi že kuzla v rit skače. (J. K.)
Še nekaj dni je torej ostalo vsem tistim »izdajateljem tiskanih medijev, radijskih in televizijskih programov ter elektronskih publikacij po ZMed, katerih mediji so vpisani v razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo, ter pravnim ali fizičnim osebam, ki so registrirane za produkcijo avdiovizualnih del oz. radijskih programov«, da se lotijo izpolnjevanja prijavnih obrazcev in izjav. Pa ne le njim, kuzla skače v rit tudi »izdajateljem s statusom lokalnega, regionalnega, študentskega ali nepridobitnega radijskega oz. televizijskega programa«, v kategoriji za sofinanciranje tehnične infrastrukture pa še »operaterjem«. (Mladina 2006, št. 34, NB)
 
Izvor frazema
 
Verjetno zaradi narečnosti oziroma vulgarnosti izraza kuzla skače v rit komu, kot tudi sopomenke kuzla začne lizati koga, ni mogoče najti ne v starejših ne v sodobnih slovarjih (izjema je spletni slovar Razvezani jezik). Prav tako v drugih jezikih ni pomensko in po besedni sestavi enakih izrazov, kar bi lahko pomenilo, da sta omenjena slovenska izraza izvirna. Za razlago izvora izrazov kuzla skače v rit komu in kuzla začne lizati koga je morda pomembno, da ima sestavina kuzla razen drugih tudi pomen ‘vinski meh’. Ta pomen je npr. zapisan v SP 1962 in v Pleteršnikovem Slovensko-nemškem slovarju. V slednjem je za pomenom 2) der Weinbalg = vinski meh, C., Notr.-Z., naveden tudi zgled v kuzlah vino tovoriti, Z. Ta zgled je ponovljen v SP 1962. Po ustni informaciji Aleša Smrekarja se je kuzla imenovala tudi velika železničarska torba z jermenom, po podatku v Razvezanem jeziku pa se je kuzla imenovala poštarjeva torba, ki mu je med nošnjo opletala po zadnjici.
Bistveni pomenski sestavini za frazem kuzla skače v rit komu sta kuzla nizko ‘psica’ in rit vulg. ‘zadnjica’. Obe sestavini sta v frazemih s podobnim pomenom, in sicer kuzla z moško različico pesbiti na psurit pa v biti v riti, z drugačno predstavo biti za ritjo komu ‘zasledovati, nadzorovati koga’. Podobno predstavo kot kuzla skače v rit komu imata šalj. pes mu je umeril hlače ‘mu je raztrgal hlače’ in šalj. umeriti komu hlače ‘natepsti koga’. V obeh primerih gre za napad kuzle in psa na človeka, ki se zato znajde v težkem, neprijetnem položaju, v stiski.
Druga možnost razlage frazema kuzla skače v rit komu se ponuja, če domnevamo, da je v njem sestavina kuzla v pomenu ‘vinski meh’. Pri tovorjenju kuzle, to je vinskega meha, je le-ta utrujenemu nosaču zlezel s hrbta na zadnjico in ga med nošjo udarjal oziroma skakal po njej, kar seveda ni moglo biti prijetno. Podobno bi lahko domnevali tudi, če bi kuzla pomenila ‘železničarska torba z jermenom’ ali ‘poštarska torba’.
Pri sopomenskem frazemu kuzla začne lizati koga gre nedvomno za pasjo samico psico, kar dokazuje sestavina lizati, ki je značilna za pasjo družino. Psi ližejo človeka iz hvaležnosti oziroma naklonjenosti, ližejo pa si tudi svoje rane ali rane svojih bližnjih pasjih ali človeških prijateljev. Skušajo jih torej izlizati, tj. ‘ozdraviti z lizanjem’ ali preneseno ‘spraviti iz težkega, neprijetnega položaja, iz stiske’. Tisti, ki ga začne lizati kuzla, je torej v težkem, neprijetnem položaju, v stiski, iz katere bi se rad izlizal, tj. se rešil.

kúzla začnè lízati kóga vulg.; pren.
 
Pomen
 
kdo je v težkem, neprijetnem položaju, v stiskiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeZa najemniki in kajžarji je začelo pritiskati tudi kmete. Dokler nam je še nekako šlo, med nami ni bilo nobene skupnosti. Ko nas je začela kuzla lizati, je počasi vstal med nami ta duh. (Prežihov Voranc, Samorastniki, Jirs in Bavh, 1940, 76)
Vojne vrag ni hotel vzeti, prej nas je začela kuzla lizati … Vsi smo vedeli, da se nam mora nekaj zgoditi. (Prežihov Voranc, Vice – narod se je uprl, 1951, 123)
 
Izvor frazema
 
Gl. kuzla skače v rit komu.
Slovar slovenskih frazemov