Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino lój
godíti se kómu kot čŕvu v lóju, gl. črv.

íti kàkor po lóju ekspr.; primera
 
Pomen
 
iti gladko, uspešnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePrvo dejanje je šlo kakor po loju. (S. Rozman, Tri zgodbe, 1970, 93)
Spet je privzel življenjski način svojih prvih treh tednov … in že od prvega dne je šlo kakor po loju. (T. Mann – J. Gradišnik, Čarobna gora I, 1959, 232)
Razsanil ga je lep nemir, ki je bil spričo občutka, da je zdaj končno našel mir. Čudil se je, da je šlo kakor po loju. Samo spomniti se je bilo treba, se odločiti – pa je imel že celo hišo. (Feri Lainšček, Namesto koga roža cveti, NB)
Mercator je bil od nekdaj torišče menedžerskih in političnih interesov, razklan je bil med voljo uprave in zahtevami lastnikov ali med dvoje najmočnejših lastniških polov, zato so bile skupščine temu ustrezno razburljive. Zdaj pa kot po loju: nov nadzorni svet. (Delo, 21. 7. 2009, NB)
Francè je le očeta izpulil izmed mož in mu povedal, kaj sta s Tončko govorila in kaj mu je velela. »Mladina dandanes živi res hitro,« se je mož zadovoljno smehljal; »samo migne, pa že misli, da mora vse steči kakor po loju.« (Ivan Zorec, Stiški tlačan, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera iti kakor po loju z različico steči kakor po loju temelji na predstavi o lahkem gibanju, drsenju po namaščeni podlagi, kar se prenaša na lahkotnost, uspešnost poteka človeških dejanj.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.vàrvi kato po maslo nešto
češ.jde něco jako po másle
hr.ići kao po loju
teći kao po loju
mak.odi nešto kako po loj
pol.idzie jak po maśle coś
rus.idti kak po maslu
idët kak po maslu čto
slš.ide ako po masle čo
ukr.ide jak po maslu ščo
ide jak na mazi ščo

stêči kàkor po lóju, gl. iti kakor po loju.
Slovar slovenskih frazemov