Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino máj
pŕvi máj nevtr.; prid. zv.
 
Pomen
 
mednarodni praznik delavcevSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMeni pa je bilo še posebej hudo, ker sem pozabil na rože. Skoraj vsi so namreč prihajali s šmarnicami in medvejkami, ki smo jih vsako leto prinašali učitelju za prvi maj. (Ciril Kosmač, Medvejke, NB)
Za vzor si je Keržencev vzel slavja francoske revolucije, med prazniki prve socialistične države pa se mu je zdel najprimernejši praznik dela, prvi maj. (Drago Bajt, V burji besed, NB)
Tudi letošnji prvi maj ni bil le praznik delavstva, ampak priložnost za druženje in razvedrilo. Približno 3000 Primorcev z obeh strani meje, nekdanjih borcev NOB in mladih od vsepovsod se je kljub dežju zbralo na tradicionalnem prvomajskem srečanju v Opatjem selu na Krasu. (Delo, 3. maja 2000, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.May Day
češ.První máj
fr.le 1er Mai, fête du Travail
nem.erster Mai
rus.Pervoe maja
Pervomaj
Slovar slovenskih frazemov