Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino Metúzalem (metúzalem)
stàr kot Metúzalem (metúzalem) star.; primera, v povedni rabi
 
Pomen
 
zelo starSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeStar kot Metuzalem. (E. Bojc, Pregovori, 230)
A tudi če bomo postali stari kakor Metuzalem, se bomo zmeraj s toplino in veseljem spominjali marihuane. (M. Jones, J. Chilton – S. Oblak, Louis Armstrong, 1973, 116)
Pohlevno morje svetlobe je opljuskalo nad glavami dva črna trama, s svetlimi podobicami in janževimi vejicami zataknjeno, dve okni, komaj pest široki, vendar čvrsto prekrižani z železjem, štiri gole stene, popleskane z galično brozgo, omaro staro ko Metuzalem, in posteljo. (S. Majcen, Izbrano delo II, 1967, 133)
 
Izvor frazema
 
Primera star kot Metuzalem in frazema Metuzalemova starost in metuzalemska starost temeljita na imenu Metuzalem (hebrejsko Metušèlah = mož /boga/ Šelaha, grško Mathusalá). Metuzalem je bil Henohov sin in Lamehov oče, eden od očakov pred vesoljnim potopom. Po Mojzesu 5, 27, je doživel najvišjo starost (969 let) med vsemi biblijskimi očaki. V prenesenem pomenu je Metuzalem (metuzalem) ‘zelo star človek’, tudi ‘zelo stara žival’, npr.: Nekajletna abstinenca je Tupurkovskemu zagotovila od vseh privržencev, tekmecev, nasprotnikov in Zahoda priznani status edinega pravega naslednika »rdečega Metuzalema« in kasnejšega očeta makedonske samostojnosti Kira Gligorova. (Delo, 5. nov. 1998, NB) | Le kdo bi si pač drznil računati na enakovredno bitko s Kinderjem s peterko Udrih, Bečirovič, Welsch, Golemac in Brezec, v kateri je bil Golemac pravi »metuzalem« s 23 leti. (Delo, 2. marca 2001, NB) | Poginil je kot pasji Metuzalem, v visoki starosti 17 let. (Delo, 13. jan. 1999, NB) | Obstajata še izpeljanki metúzalemec ‘zelo star človek’ in metúzalemka ‘zelo stara ženska’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.star kato Erusalim
star kato sveta
češ.starý jako Metuzalém
starý jako Abrahám
hr., srb.star kao Metuzalem
metuzalemski star
star kao biblija
mak.star kako Metuzalem
nem.alt wie Methusalem
pol.stary jak świat
rus.staryj kak Mafusail
slš.starý ako Matuzalem
starý ako Abrahám
ukr.staryj jak Mafusaïl
Slovar slovenskih frazemov