Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino minúta
čákati na svôjih pét minút [sláve] ekspr.; pren., dov. dočakati
 
Pomen
 
čakati priliko pokazati se v najboljši luči, doseči kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTo pomeni, da so se o finančnih deležih dogovorili in da se bo potem vendarle lahko začelo zares. Ob teh »dosežkih« Potočnikova ni omenila, da se agencija po enem letu šele postavlja na noge in da ljubljanska razvojna strategija zaradi pomanjkanja stikov med občinami še čaka na svojih pet minut. (Delo, 5. jan. 2002, NB)
Odprava embarga, kakršnega so leta 1989 proti LR Kitajski uvedle tudi ZDA, bi bila poteza neposredne brezbrižnosti Evrope do ameriških strateških interesov na Tihem oceanu, ki so še vedno tesno povezani z zagotavljanjem varnosti Tajvana. Za Kitajsko to ne bi bila predvsem materialna korist, ampak zadetek v nevralgično točko pohladnovojnega sveta, ki ga azijska sila nenehno opazuje in čaka na svojih pet minut. (Delo, 16. feb. 2004, NB)
V mondenem švicarskem kraju je bilo vse pogodu najboljši slovenski smučarski tekačici vseh časov. Po sobotnem 18. mestu v šprintu v drsalnem koraku je trezno presodila, da ji izjemno hitra preizkušnja nikakor ni ustrezala, zato je umirjeno čakala na svojih pet minut. Pred njo sta se uvrstili le Finka Virpi Kuitunen in Kanadčanka Sara Renner. (Delo, 6. feb. 2006, NB)
Še čaka na svojih pet minut – Jaka Lakovič (levo) bo moral na svojo priložnost za dokazovanje v poletni ligi NBA še malo počakati. (Delo, 11. jul. 2002, NB)
Sodi v tisto skupino očetov, ki izkoriščajo talente svojih hčera ter čakajo na svojih pet minut slave. Odkar sta Tony Roach in John Newcombe Jeleno razglasila za veliki up avstralskega ženskega tenisa, se predstavlja za njenega edinega trenerja … (Delo, 12. jul. 1999, NB)
S Sašem Hribarjem se je seznanil leta 2003, ko je s sošolcem Tilnom Artačem (v Hri-baru igra med drugim Rupla, Makarovičevo in psihologinjo Ifigenijo) na TLP-ju nastopil v rubriki Pet minut slave; drugo je zgodovina. (Mladina 2007, št. 3, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem čakati svojih pet minut [slave] temelji na časovnem količinskem izrazu pet minut, ki pomeni relativno zelo kratek čas, a obenem dovolj, da v njegovem trajanju ob pravi priložnosti kdo dokaže, česa je sposoben, da uspe, se prikaže v najboljši luči. Sestavina slave, ki se pogosto že izpušča, bi lahko kazala, da je bila dana priložnost izkoriščena za velik uspeh, slavo. To bi bil lahko tudi kratek čas, ko nekdo na zmagovalnem odru doživi potrditev svojih sposobnosti in s tem povezane trenutke slave, zmagoslavja. Sestavine frazema svojih pet minut [slave] se v frazeme povezujejo razen z glagolom čakati še z drugimi glagolskimi sestavinami, kot so dočakati, imeti, izkoristiti, izrabiti, ki glede na svoj pomen, kažejo na to, kako je kdo čakal, dočakal ali izkoristil, izrabil priliko za samo svojih pet minut slave. Zanimivo je, da slovenskemu imeti svojih pet minut [slave] po sestavi enak nemški pogovorni frazem seine fünf Minuten haben pomeni ‘biti iz sebe’ (tj. gre za kratkotrajno muhavost ali prismojenost) in je v rabi od leta 1910 naprej.
V zvezi s frazemom čakati na svojih pet minut [slave] je vredno omeniti film s slovenskim naslovom Pet minut slave (v izvirniku Ledereen, boroemd!, režiser Dominique Deruddere), kot ga pojasnjujeta naslednja dva navedka: Pet minut slave je film o obsedenosti s televizijo in fascinacijo z zvezdami: Delavec, ki po stečaju tovarne pristane na cesti, postane še bolj trdno odločen, da bo svojo sramežljivo, debelušno in precej neprivlačno hčerko spravil v šovbiznis. Priložnost se mu ponudi, ko se po naključju sreča s pop zvezdo, jo omami in ugrabi, da bi z njo izsilil promocijo svoje hčerke. (Delo, 24. nov. 2001, NB) | Dolgim poletnim dnevom so prilagodili uro predvajanja, zato bodo predstave ob 21. uri. … in od 22. do 24. junija Pet minut slave, komedija o tem, kako postati slaven, pa čeprav samo za pet minut, dobitnica nagrade občinstva zlati kolut na 12. festivalu Liffe. (Delo, 8. jun. 2002, NB)

do minúte natánčen, gl. do minute natančno.

do minúte natánčno ekspr.; čas. prisl. zv.
 
Pomen
 
zelo točno, zelo natančnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOd Bedjaniča je zahteval, naj se v zapisnik do minute natančno zapiše tudi, kdaj je kateri minister prišel in zapustil sejo, češ da se jih pride večina samo pokazat, v žep pa poleg že tako visoke ministrske plače nato spravijo celoten poslanski diurnum. (Andrej Rahten, Slovenska ljudska stranka v beograjski skupščini, NB)
Zakon je seveda majhen korak v službi splošne kontrole nad gibanjem prebivalstva – toda teh korakov je vse več. Kamere v javnih prostorih, kamere v bančnih avtomatih, kamere na cestnih križiščih, da o fenomenu bančnih kartic, ko se da z bančnimi izpiski do minute natančno rekonstruirati življenje človeka, komaj kaj rečemo. (Delo, 13. mar. 2001, NB)
V bruseljski tovarni sanj bodo iz vesolja seveda nadzorovali tudi avtobuse in vlake. Njihove stranke se ne bodo več jezile zaradi nezanesljivih voznih redov; s pomočjo signalnih tabel bodo lahko do minute natančno izračunali čas prihoda. (Delo, 21, avg. 1999, NB)
Na tokratni delavnici so načrt dokončno izdelali, pripravili so tudi maketo, vendar je včeraj zaradi slabega vremena še niso mogli preizkusiti. Trdijo, da bo do minute natančno kazala čas. (Delo, 12. jul. 1999, NB)
Najbolj sproščeni so si dali duška do zgodnjih jutranjih ur. V uradnem programu, ki je skoraj do minute natančno potekal po urniku, je prireditelj, TIC Rogaška, kot vsako leto podelil zlata darila vsem navzočim Anam in voščil rojstni dan trem slavljencem. (Delo, 28. jul. 1998, NB)
Policisti so z dovoljenjem preiskovalnega sodnika prisluškovali Muljićijevim telefonskim razgovorom že od konca leta 1999, pa tudi sledili so mu. Za tisti dan, ko je prišlo do predaje heroina, ima sodišče do minute natančen zapis njegovega gibanja in pogovorov. (Delo, 23. avg. 2001, NB)
Kdor ne verjame v moj »schätzen«, naj takoj naredi vlogo za upokojitev in v kratkem času bo verjetno prejel do minute natančen izračun, koliko mu še manjka do konca delovne dobe, ki traja polnih 40 let. (Delo, 12. feb. 1999, NB)
Kako naj prevajalec jamči za nekoga, ki ga še nikoli ni bil videl – v urejenih založbah so prevajalci namreč najeta delovna sila in založnika ne bodo nikoli srečali. To je isto, kot bi z avtobusa mestnega prometa sneli naključnega potnika in bi moral podpisati pogodbo, da bo ta avtobus vozil do minute točno. (Delo, 23. jun. 2004, NB)
Kako priti do trajekta? Ja, seveda, z avtobusom, ki pripelje na postajo do minute točno, prav tako pa potem odpelje tudi trajekt; če je avtobusna postaja daleč, pride v poštev kolo, zato je na lokalnih postajah vselej parkiranih vsaj nekaj koles. (Delo, 12. nov. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem do minute natančno, tudi do minute natančen, temelji na zelo majhni časovni enoti minuta in pomeni, da je kaj časovno izpolnjeno tako, da ni odstopanja niti za eno minuto.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to the minute
hr., srb.točan na minutu
češ.na minutu
nem.auf die Minute
rus.minuta v minutu

do minúte tóčno, gl. do minute natančno.

dobíti svôjih pét minút [sláve] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ob priliki pokazati se v najboljši luči, doseči kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNeki odštekani Slovak iz Amerike je rekel, da dobi vsakdo svojih pet minut slave. Takrat je malo manjkalo, pa bi jih dobil tudi jaz, skupaj s svetlolaso televizijsko gospodično in njenim belim nasmehom. (Drago Jančar, Zvenenje v glavi, NB)
Poleg zmage v teniški prvini je opravila tudi z njeno muhavostjo in simpatijami občinstva na strani tekmice. S porazom pompozne Rusinje pa je tudi Katarina dobila svojih pet minut slave. Dvoboj je namreč ovekovečil tudi ameriški medijski gigant CNN s petminutnim prispevkom. (Delo, 4. mar. 2002, NB)
Drugače od Paule Jones, Gennifer Flowers ali Monice Lewinsky, za katere velja večinsko mnenje, da so z zgodbami hotele dobiti zgolj svojih pet minut slave ali nekaj denarja, je izpoved Willeyjeve delovala zelo prepričljivo in šokantno za mnoge, tudi za dosedanje Clintonove zagovornike. (Delo, 18. mar. 1998, NB)
Slovenija je bila redko kdaj na dnevnem redu, šele včeraj so svojih »pet minut« dobili tudi slovenski nogometaši, ki so trikratnim svetovnim prvakom Italijanom prizadejali edini poraz v teh kvalifikacijah in imajo povrhu še pozitivno bilanco v medsebojnih dvobojih. (Delo, 8. okt. 2005, NB)
Ko se je na začetku šestdesetih kot novi vodja levičarske koalicije, nekake ljudske fronte (FRAP), pojavil vse popularnejši marksist Salvador Allende, so se v ameriških glavah rolale domine: če bo dobil svojih pet minut, bo Ameriko v Čilu razlastninil, Čile pa spremenil v Kubo. (Mladina 2006, št. 51, NB)
V uradnem glasilu 47. nordijskega SP vsak dan s krajšim pogovorom predstavijo kakega manj znanega športnika ali športnico. Med drugimi so tako svojih pet minut dobili tudi kitajska tekačica Liu Yuanyuan, italijanski kombinatorec Jochen Strobl, kanadska tekačica Sarah Daitch in romunski skakalec Mihai Damian. (Delo, 3. mar. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. čakati svojih pet minut [slave].

dočákati svôjih pét minút [sláve] ekspr.; pren., nedov. čakati
 
Pomen
 
ob priliki pokazati se v najboljši luči, doseči kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKo je v Parizu pred tremi leti kot popoln neznanec požel prvo turnirsko zmago in s tem priredil eno največjih senzacij v zgodovini ‘belega’ športa, mu je večina strokovnjakov pripisovala usodo sicer izredno simpatične zvezde enodnevnice, ki je pač izkoristila splet neverjetnih okoliščin in dočakala svojih pet minut slave. (Delo, 11. dec. 2000, NB)
Ko je Katarina Srebotnik dobila prvi niz in takoj v začetku drugega tekmici odvzela servis, je kazalo, da bomo končno tudi Slovenci na grand slam turnirjih dočakali svojih pet minut slave. Nenazadnje na to čakamo že zelo dolgo, vse od časov Mime Jaušovec. (Delo, 24. maja 2005, NB)
Dvoboj so mnogi napovedali kot merjenje moči med najuspešnejšim moštvom zadnjega desetletja in njegovim večnim izzivalcem, ki še ni dočakal svojih pet minut slave. Panathinaikos je pač osvojil kar tri naslove evropskega prvaka (1996, 2000 in 2002) in v zadnjih sedmih letih šestkrat tudi prvo mesto v DP. (Delo, 8. apr. 2005, NB)
Razmerja moči ni bistveno spremenila niti Grumova serija košev. Ostal je osamljen (Nakić je dve tretjini svojih košev dosegel do 10. minute, Petrov pa polovico šele v zadnji minuti), medtem ko je na drugi strani Šporar z dolgimi napadi razigral celotno moštvo in vsakdo je dočakal svojih pet minut. (Delo, 24. jan. 2000, NB)
Avstrija, ki so jo pred dvema letoma zaradi skrajno desničarske svobodnjaške stranke prizadele sankcije Evropske unije, pri čemer je bil posebno glasen ravno uradni Pariz, je dočakala svojih pet minut. Popularni Kronen Zeitung, ki ga bere vsak drugi Avstrijec, je bil nemudoma privoščljiv: »Francija bi ravnala primerneje, če bi poskrbela zase, in ne pridigala drugim.« (Delo, 23. apr. 2002, NB)
Nato so se na seznamu želja producentov zvrstila številna igralska in režiserska imena. Ves ta čas sva Lasse in jaz potrpežljivo čakala na razplet dogajanja, ker sva si želela skupaj delati na tem projektu, in na koncu dočakala svojih pet minut. Danes je končno pred nami tudi film. (Delo, 19. jan. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. čakati svojih pet minut [slave].

doživéti svôjih pét minút [sláve] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ob priliki pokazati se v najboljši luči, doseči kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTek na 400 m z ovirami bo ena izmed najbolj vznemirljivih tekaških disciplin. Zagotovilo so Francoz Stephane Diagana, Britanec Chris Rawlinson in Italijan Fabrizio Mori, ki so bili vso sezono v senci šampiona zlate lige Felixa Sancheza. EP je za vse tri idealna priložnost, da doživijo svojih pet minut slave. (Delo, 5. avg. 2002, NB)
Klasičnim resničnostnim šovom so šteti dnevi, v prihodnosti jih bomo ustvarjali kar sami, vsak bo lahko doživel svojih pet minut slave. O spletni uspešnici Youtube, kjer lahko vsak objavi svoj posnetek in ga postavi na ogled obiskovalcem po vsem svetu, smo že pisali, na internet pa se počasi selijo tudi klasične televizijske vsebine. (Delo, 8. dec. 2006, NB)
Mark in Ajša seveda nista vedela, kaj lahko pričakujeta, komentar, ko sta obleko videla, pa je bil enoglasen – tako lepe večerne toalete pa še ne! Kadri in Demir sta tako doživela svojih pet minut slave in čestitk. Potem pa se je bilo treba vrniti v realnost. (Jana 2007, št. 24, NB)
»Čeprav sem bil že velikokrat tekmovalno na tleh, sem si vendarle sam zase rekel: Dokler ne dosežem vsaj ene zmage v svetovnem pokalu, ne bom odnehal. Prepričan sem bil, da bom tudi jaz nekoč doživel svojih pet minut. Sanje so se mi izpolnile.« (Delo, 5. jan. 2004, NB)
Ko se bo delujočim 441 jedrskim elektrarnam (toliko jih deluje v 30 državah) v kratkem pridružilo 27 novih, ki jih gradijo (od tega 18 v Aziji), bodo proizvajalci goriva za te elektrarne doživeli svojih pet minut – ali morda celo daljše srečno obdobje, pač odvisno od tega, koliko se bo ta oblika energije potrdila kot dobra rešitev. (Delo, 21. mar. 2005, NB)
Ko so se le pobrali, so se nekaj minut enakovredno kosali, v končnici prvega polčasa pa so znova »pozabili« na obrambo. Svojih pet minut so Sevničani doživeli v drugem polčasu, ko so se približali na 21 : 22, v svojih vrstah pa niso imeli igralca, ki bi v končnici držal korak z rokometaši Inlesa Rika. (Delo, 15. okt. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. čakati svojih pet minut [slave].

iméti svôjih pét minút [sláve] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ob priliki pokazati se v najboljši luči, doseči kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKvartet štirih individualistov je znal pretanjeno združiti elemente različnih jazzovskih predznakov, izhajajoč iz lastnega ustvarjanja in osnovnih stilskih nagibov v preteklih projektih. Deloval je kot uigrana in koherentna celota, v okviru katere je vsak posameznik imel svojih pet minut, le bobnar Han Bennink si je, kot je že v njegovi navadi, vzel malce več časa in z duhovitimi vložki poskrbel za zabavo na odru. (Delo, 1. mar. 2002, NB)
»Tak razplet smo tudi predvidevali. Možnosti obeh ekip so izenačene, vedeli pa smo, da si bomo nekaj prednosti priigrali, če bomo imeli svojih pet minut,« je Pungartnik povedal o derbiju v Kielu, kjer je Barcelona sicer doživela že četrti poraz v štirih gostovanjih. (Delo, 7. mar. 2005, NB)
Po odmoru so imeli gostitelji svojih pet minut in si priigrali odločilno prednost – 64 : 54 v 33. minuti. Nekaj prehitro zaključenih napadov je Postojna hitro kaznovala, saj se je po trojkah Likarja 15 sekund pred koncem približala na 80 : 79. (Delo, 16. nov. 1998, NB)
Poleg spolne strukture, ki so se je vsi držali, je bilo vendarle treba zagotoviti tudi pokrajinsko, starostno, izobrazbeno pripadnost kandidatov, če hoče stranka zadovoljiti čim širši krog volilnega telesa. Mislim, da je bil razlog predvsem ta, morda v kakšni stranki tudi prestižni, da imajo svojih pet minut slave. (Delo, 29. maja 2004, NB)
‘On dobiva eno nagrado za drugo. Če zabode ženo, vendar ni tako hudo, saj se je izlizala.’ Tako so mislili ljudje. Zdaj pa imam svojih pet minut slave jaz. (Delo, 10. jan. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. čakati svojih pet minut [slave].
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.imati svojih pet minuta
pol.mieć swoje pięć minut

izkorístiti svôjih pét minút [sláve] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
izkoristiti priložnosti za kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZa vse predstave Manon na Dunaju vlada izjemno zanimanje, saj napovedujejo eno najboljših opernih premier ne le v tekoči sezoni, ampak v daljšem času. Holender je spretno izkoristil svojih pet minut za najboljšo reklamno potezo za hišo, ki jo vsako leto obišče več kot 600 tisoč ljubiteljev opere in baleta z vsega sveta, zadnja leta tudi veliko Slovencev. (Delo, 17. feb. 2007, NB)
Predrag Milović, trener Krke: »Težko je dvakrat zapored dobro igrati proti ekipi, kot je Loka kava TCG. Ne vem, kaj se je zgodilo v zadnji četrtini, o tem bodo morali razmišljati igralci. Gostje so izkoristili svojih pet minut in zasluženo zmagali (Delo, 18. feb. 2007, NB).« Sam sem imel v kolektivu dober občutek. Toda po spremembi vlade so sindikalni voditelji izkoristili svojih pet minut in pravzaprav zrežirali to, kar se danes na Slovenskih železnicah dogaja. Takrat sem sem se dal v režiji in izvedbi sindikalnih voditeljev elegantno odstaviti. (Priloga Delo FT, januar–junij 2007, NB)
Na Češkem so denimo zmagali s šestimi točkami prednosti šele po treh trojkah Carltona Myersa v zadnjih štirih minutah. Zavedati pa se moramo, da oslabljene ekipe pogosto igrajo še bolje, saj rezerve želijo izkoristiti svojih pet minut pozornosti,« pravi Slobodan Subotić. (Delo, 23. jan. 2002, NB)
Neka suha odgovornost je že bila v zraku, čutila se je tudi v glasbi. Vendar te glasbe, ki je salto mortale vsakršnemu akademizmu, v splošnem izvajalci niso vzeli za svojo, niso izrabili svojih pet minut, da bi povedali, kako jih lahko forma utesnjuje, in niso dojeli, kako jim ravno Osterc ponuja nekaj veliko bolj dragocenega: pesem o svobodi. (Delo, 29. jan. 2005, NB)
Mladi poslanec Roberto Menia, ki je najglasnejši kričač proti Sloveniji in Slovencem, je pred današnjim glasovanjem izrabil svojih pet minut za dokazovanje zmotnosti vladne politike do severovzhodne sosede. Solanov kompromis, trdi Menia, je zgolj pravica okradenega, da lahko od tatu kupi ukradeno blago. (Delo, 18. mar. 1998, NB)
Častna gostja 53. frankfurtskega knjižnega sejma je Grčija in svojih pet minut slave je izrabila, kot že dolgo ne nihče. Kdor je pričakoval, da se bodo Grki klišejsko sklicevali na svojo slavno preteklost, se je motil, saj so z razstavo Nove poti na Itako pokazali, da je mogoče v preteklost pogledati na presenetljivo nov način, svetovni javnosti pa so pokazali obraz sodobne Grčije oziroma Grčijo duha. (Delo, 12. okt. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. čakati svojih pet minut [slave].

izrábiti svôjih pét minút, gl. izkoristiti svojih pet minut [slave].

pét minút pred dvanájsto ekspr.; pren.
 
Pomen
 
komaj še pravočasno; v zadnjem trenutkuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVečina je bila netaktna, manjkalo ji je velikodušnosti. Prav zato sem stopil na politično prizorišče, da bi angleška Kanada spoznala, da je ura »pet minut pred dvanajsto« in da je čas, da popravi to pomanjkanje velikodušnosti. (Naši razgledi 1977, št. 15, 400)
Zadnja dirka bi morala biti v Beogradu, vendar je organizator tekmovanje takorekoč pet minut pred dvanajsto obvestil tekmovalce, da je dirka odložena. (Moto 1973, št. 202, 252)
Zato zdaj mirno stoji pred tovarniškimi vrati in gleda konico svojih čevljev, ker še ta hip, tako rekoč pet minut pred dvanajsto, ni odločen, kaj bo storil, kaj odgovoril, ali da ali ne. Malo pa mu tudi po glavi odzvanja tisti prekleti ogenj iz mitraljezov, ki je tam nekje izza črnega zidja žgal in svetlil in klestil vsenaokoli. (D. Jančar, Sanje Vilija Finka, NB)
Novemu trenerju košarkarjev Reala, Italijanu Sergio Scariolu, so se večmesečne želje uresničile pet minut pred dvanajsto. Aleksandar Đorđević, eden najboljših organizatorjev igre na stari celini, ki ga je hotel zvabiti v svoje vrste že ob koncu minule sezone, je pristal v madridskem moštvu šele v ponedeljek. (Delo, 24. sep. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pet minut pred dvanajsto temelji na dejstvu, da je pet minut zelo majhna časovna količina, ki je še potrebna do dvanajste ure. Ta predstavlja značilno časovno mero dneva, tj. poldan ali polnoč, in je zato zelo primerna za izražanje posplošene časovne točke ali določenega roka, do katerega lahko kdo kaj stori ali v katerem se lahko kaj zgodi, a je za to zelo malo časa.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.(udělat co) za pět minut dvanáct
pět minut před dvanáctou
hr., srb.pet minuta do dvanaest
pet minuta prije dvanaest
it.all‘ultimo minuto
nem.es ist fünf Minuten vor zwölf
rus.v [samuju] poslednjuju minutu
v [samyj] poslednij moment
v [samyj] poslednij mig

storíti kàj pét minút pred dvanájsto ekspr.; pren.
 
Pomen
 
storiti kaj komaj še pravočasno, v zadnjem trenutkuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŽupani so opozorili ministra, da mora država vključiti občine tudi v pripravo zakonov, podzakonskih aktov in predpisov, ne pa da jih z njimi seznani pet minut pred dvanajsto. (Delo, 10. mar. 2001, NB)
Bosno čaka dolgo, vroče poletje, saj se je pet minut pred dvanajsto izognila bankrotu. Parlament Federacije BiH je v torek zavrnil za mednarodne misije v BiH nesprejemljivi predlog zakona o borčevskih pravicah. (Delo, 25. jul. 2002, NB)
Berlin – Preiskava proti trojici Iračanov, osumljenih, da so pripravljali atentat na iraškega premiera Ijada Alavija med obiskom v Berlinu prejšnji petek, je pokazala, da so nemški varnostni organi ukrepali pet minut pred dvanajsto. (Delo, 9. dec. 2004, NB)
Slovenija je prvo etapo uradnega postopka, to je zbiranje pripomb, zamudila. Uradne pripombe je namreč v zadnjem trenutku, tako rekoč pet minut pred dvanajsto, uspelo poslati le krajevni skupnosti Ankaran. (Mladina 2006, št. 16, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. pet minut pred dvanajsto.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 28. 3. 2024.