Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino móč
na móč ekspr.; prisl. zv.
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZefi je bilo na moč všeč, da so ljudje postajali in zijali vanjo in njen klobuk, Ivanu pa nič, ker je slutil, kaj govore. (F. Detela, Tujski promet, NB)
… v moji hoji v njegovih očeh ni moglo biti nič vohunskega, nič tajnega in skrivnostnega, čeprav sem se na moč prizadeval, da bi stopal previdno, temveč se je vse prej štulila med hojo pesnika in svinjarice, ki nese pičo prascem v obeh rokah. (F. Lipuš, Zmote dijaka Tjaža, NB)
Ko je iguman videl toliko blagodati na mizi, je postal zgovoren in na moč je začel hvaliti avstrijsko upravo. (F. Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
Čeprav se nisem šel pogledat v ogledalo, se mi zdi, da sem moral biti na moč smešen. Ampak to me takrat ni prav nič motilo. (Marijan Pušavec, Zbiralec nasmehov, NB)
Vidmar je bil na moč radikalen: »odpisal« je kaotični kapitalizem, ki se je po malem še vedno zvijal v krčih planetarne gospodarske krize, in se »zagledal« v družbeno planiranje. (Igor Grdina, Poti v zgodovino, NB)
Trenerji so se na moč trudili, da bi zaustavili negativen trend Matjaža Vrhovnika na zadnjih dveh tekmah … (Delo, 18. mar. 2000, NB)
Saj ne mislim, da je z majcenimi besedami kaj narobe. Pravzaprav so mi na moč pri srcu. (Delo, 12. avg. 2000, NB)
Gostje se niso vdali in so si na moč prizadevali za preobrat, toda trikotnik Hribar – Protega – Usnik je imel v Ajdovščini že precej boljše trenutke. (Delo, 6. nov. 2000, NB)
Zaradi praznih obljub o razpisu javnih del za obnovo porušenega mesta so se meščani utapljali v brezdelju. Položaj je bil na moč podoben tistemu pred spremembo režima, čeprav ljudje zdaj lahko vsaj godrnjajo. (Delo, 11. avg. 2003, NB)
Shaquille OʼNeal in soigralci so vsaj za začetek vzeli njegove besede na moč resno in v derbiju zahodne konference ugnali gostujoče Ostroge. (Delo, 9. mar. 1998, NB)

na vsò móč ekspr.; prisl. zv.
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTolkel je po oknih, hotel je tudi vdreti skozi vhodna vrata, ob tem pa se je na vso moč drl in Branka še krepko ozmerjal. (Delo, 2. mar. 1999, NB)
Rac mu je sledil in si na vso moč prizadeval dognati, kaj mu je pravkar ušlo iz rok – za hip je menda spoznal slutnjo, da se je zavedel, kdo je, kje je, od kod prihaja in kam gre. (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
Na vso moč je deževalo, ko so ga pokopavali, vendar se je vila dolga vrsta ljudi proti pokopališču, zakaj znan je bil mož povsod, sovražili ga pa niso. (F. Detela, Malo življenje, NB)
Ko mu je Agata pokazala otroka in njegovo roko, je zamežal, ker se ni mogel obrniti v stran. Otrok se mu je zasmilil, na vso moč se je trudil, da bi tega ne pokazal. (Jan Plestenjak, Mlinar Bogataj, NB)

z vsèmi močmí ekspr.; prisl. zv.
 
Pomen
 
zelo, močno; z vsemi silamiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePo svoji osnovni dispoziciji je bil Kogoj temperamenten in strasten in nič čudnega ni, da se je njegova osebnost v težkih in mučnih okoliščinah, kakršne si lahko predstavljamo, razvila v koleričen značaj, ki se je z vsemi močmi neugnano boril za svoj prostor na soncu. Če si hotel shajati z njim, si moral brezpogojno verjeti v njegovo umetnost in njegov uspeh. (Josip Vidmar, Obrazi, NB)
Vse breme je prenesla na pleča grških košarkarjev, ki drevi morajo zmagati in upravičiti vrtoglave naložbe lastnika kluba Socratisa Kokkalisa. Udarili bodo z vsemi močmi, zlepa ali zgrda, če ne bo šlo drugače. (Delo, 2. mar. 2000, NB)
Kje je državotvornost teh poslancev, ko namenoma in zavestno niso pripravljeni prispevati v dobro naše demokratične ureditve, ampak se z vsemi močmi in sredstvi trudijo rušiti že pridobljeno demokracijo sredi Evrope, v katero se trudimo vstopiti. (Delo, 15. apr. 2000, NB)
Svet po 11. septembru ni varnejši in sedanje delovanje mednarodne skupnosti ni dovolj, je dejal Drnovšek. Po njegovih besedah si bo Slovenija še naprej z vsemi močmi prizadevala za mirno urejanje problemov, posebno v svoji soseščini. (Delo, 24. jan. 2002, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.with all one's might/strength
češ.vší moci
fr.de tout son pouvoir
nem.mit aller Macht
rus.izo vsej moči
izo vseh sil
Slovar slovenskih frazemov