Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino odrešeník
pričakováti kóga kot odrešenika ekspr.; primera
 
Pomen
 
dolgo čakati koga z upanjem, da bo prinesel odrešitev ali rešitev pred čimSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSlabi dve leti po zadnjem albumu OK Computer, ki so ga pri reviji Q izbrali za najboljši album 90. let, se govori samo še o naslednjem albumu Radioheadov. Pravzaprav se ga pričakuje kot odrešenika, mesijo, ki bo rock popeljal čez komercialno kontaminirano in z že stokrat slišanimi fatamorganami zabasano puščavo. (Delo, 14. okt. 2000, NB)
Mnogi so ga namreč videli že kot odrešenika, ki bi stranko lahko popeljal iz težav zaradi slabih volilnih uspehov, drugi pa so mu nasprotovali, ker je pred tem potopil SKD. (Delo, 11. nov. 2006, NB)
S podnaslovom »Robben, junak enajstmetrovke – van der Sar hladnokrven« je časopis slavil strelca odločilnega gola in vratarja, ki je pred tem ubranil strel švedskega kapetana Olofa Mellberga. Slavili so ju kot »odrešenika oranžnih«. (Delo, 28. jun. 2004, NB)
Jerica ga je pogledala kakor odrešenika. Hitro je pobrala medvejke, jih vrgla skozi okno in nato trepetaje obstala. (C. Kosmač, Medvejke, NB)
Samo nad Krnom je visel podolgovat modrikast oblaček. Venček se ga je razveselil kakor odrešenika. (C. Kosmač, Pomlad s čapljo, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera pričakovati koga kot odrešenika temelji na primerjalni sestavini odrešenik v pomenu v judovski religiji ‘kdor naredi, da postane človek prost zla in deležen vsega dobrega’. V enakem pomenu se uporablja poimenovanje mesija. V zvezi s tem je poimenovanje Odrešenik Kristus. Primerjalna sestavina kot odrešenika se v primerah uporablja tudi z glagoli slaviti, pogledati, razveseliti se, videti, ki določajo pomen le-teh.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.očakvam (čakam) kato Mesija njakogo
češ.čekat na někoho jako na boží smilování
hr.čekati kao na Mesiju koga
mak.očekuva (čeka) nekogo kako Boga
pol.czakać jak na Mesjasza na kogoś
rus.ždat’ kak vtorogo prišestvija kogo
čakat’ ako Mesiáša koho
ukr.ždaty jak Mesiju (Mesïï) kogo
čekaty jak Isusa Hrysta kogo

slavíti kóga kàkor odrešenika, gl. pričakovati koga kot odrešenika.
Slovar slovenskih frazemov