Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino papír
bíti nepopísan líst [papírja], gl. list.

nepopísan líst [papírja], gl. list.

papír vsè prenêse ekspr.; pren.
 
Pomen
 
napiše, natisne se lahko tudi kaj, kar ni resnično, kar je pretiranoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZato, ker ga muči slovanski akcent. Ah, je rekel Diamond, papir vse prenese, s papirja se nič ne sliši. (Drago Jančar, Posmehljivo poželenje, NB)
Trditi, da papir vse prenese, je skratka nezanesljivo. To namreč upošteva samo negativno, kar nam pride pred oči, ne pa tudi tistega, kar je pozitivno, a ni bilo natisnjeno. (Delo, 22. jan. 2000, NB)
Na njegov prestop k Hamburgu je prvi namignil časnik Kieler Nachrichten. »Pa saj novinarji veste, da papir vse prenese,« je v šali dejal Pungartnik, ki pa s potrditvijo te vesti ni dolgo odlašal. »Ni še vse stoodstotno, a je veliko na tem.« (Delo, 25. feb. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem papir vse prenese je rek, prevzet po nem. Papier ist geduldig. Ta naj bi se razvil iz lat. Epistula non erubescit v pomenu ‘pismo ne zardeva’. Njegov avtor je Cicero (Ad familiares V, 12) (gl. Geflügelte Worte, 1981, 64).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik it.la carta si lascia scrivere
nem.Papier ist geduldig
Slovar slovenskih frazemov