Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino páv
hodíti kot páv slabš.; primera
 
Pomen
 
hoditi zelo važno, napihnjeno, vzvišenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRimski policisti so zaradi njega dobivali ošpice, imeli pa so srečo. Anarhisti so se namreč pretepali drugod in Haiderja niso videli, ko je hodil kot pav in mahal vsakomur, ki ga je opazil … (Delo, 18. dec. 2000, NB)
»Prav takrat bom na wimbledonskem teniškem turnirju. In če se bomo zares pomerili z Anglijo in jo premagali, se bom ves dan kot pav sprehajal po Londonu v dresu hrvaške reprezentance,« pravi Splitčan. (Delo, 17. jun. 1998, NB)
Tu smo konec koncev tudi mi: hic et nunc, živimo tu in zdaj. In ta silna energija zdajšnjosti, življenja, ki teče samo po sebi in se v barvitosti šopiri kot pav – ta energija bo prej ali slej odpihnila sleherno »podstrešje«, ki ji ni več po meri. (Delo, 20. maja 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera kot pav s spremenljivimi glagolskimi sestavinami, ki ponazarjajo gibanje ali postavljanje – hoditi, sprehajati se, nositi se, šopiriti itd. – temelji na prenosu graciozne pavove hoje z razprostrtim repom v čudovitih barvah na hojo, obnašanje, šopirjenje človeka, pri čemer to gibanje, obnašanje pridobi slabšalen pomen. Kot kaže zadnji zgled, lahko glagolsko sestavino zamenja pridevniška: prevzeten kot pav. Tako je npr. tudi v pol. dumny jak paw ‘zelo ponosen, ošaben’, nem. stolz wie ein Pfau, angl. proud as a peacock. V tem primeru primerjalna sestavina kot pav stopnjuje pomen pridevnika: ‘zelo prevzeten’. Prav tako negativen pomen, a drugačno predstavo ima pol. puśćić pawa ‘bruhati’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to strut like a peacock
češ.chlubit se jako páv
být pyšný jako páv
chodit jako páv
nadýmat se jako páv
fr.se rengorger comme un paon
se pavaner
fanfaronner
faire la roue
pol.dumny jak paw
rus.zadirat‘ nos
naduvat‘sja kak indjuk
nadutyj kak indjuk
hodit‘ gogolem

nosíti se kot páv, gl. hoditi kot pav.

prevzéten kot páv, gl. hoditi kot pav.

sprehájati se kot páv, gl. hoditi kot pav.

šopíriti se kot páv, gl. hoditi kot pav.
Slovar slovenskih frazemov