Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino perspektíva
ptíčja perspektíva nevtr.; tudi pren., prisl. zv. s ptičje perspektive
 
Pomen
 
(vzvišen, prezirljiv) pogled od zgoraj, z višineSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAmeriški arhitekti pravijo, da je ptičja perspektiva, iz katere lahko s programi, kot je Google Earth, opazujemo stavbe, v zadnjih letih povzročila več zanimanja za bolj razgibane strehe. (Delo, 15. nov. 2006, NB)
Drugi aspekt, sicer osvobajajoče interpretativne širine, pa je dejstvo, da ptičja perspektiva ostaja v domeni redkih. (Delo, 10. avg. 2001, NB)
Pri nogometu, ki ga včasih bežno gledam po televiziji, se mi zdi najbolj fantastično obvladovanje prostora. Televizijska ptičja perspektiva je zelo varljiva, prava razmerja nogometnega igrišča je mogoče videti samo na igrišču. (Delo, 4. sep. 1999, NB)
… je tako antietnocentričen, antinacionalističen, ker razbije, kot bi temu sam rekel, »mi« jezik, vero v neprebojnost, neprozornost, monolitnost, enost neke akcije, misli, doživljanja, se krade vsaki stvari za hrbet in jo vizira iz žabje ali ptičje perspektive, jo postavlja na glavo in odkriva, kaj je v nji drugega, tujega, ne domačega, ne našega, ne večno pravilnega. (T. Kermauner, Zgodba o živi zdajšnjosti, 1975, 230–231)
V rogovili drevesa nad vasjo sem si naskrivaj obesil svojo visečo mrežo in od tam iz ptičje perspektive oprezal, kako žive moji novi prijatelji. Ker vas ni grajena tako, da bi ščitila pred pogledi iz zraka, je bilo vse kot na dlani. (Tomo Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
Vzemimo labirint – mi gremo vanj, v njem iščemo in se učimo na napakah. On pa pogleda iz ptičje perspektive in reši problem. (Delo, 1. avg. 2002, NB)
Leonardo da Vinci je bil kasneje prvi, ki je risal pokrajine iz ptičje perspektive. Takšen pogled ni bil mogoč vse do iznajdbe toplozračnih balonov, letal in vesoljskih plovil. (Delo, 15. apr. 2006, NB)
Kolone pred mejnimi prehodi in cestninskimi postajami tudi med tednom, ne le ob vikendih, so bile pravilo. Pogled iz ptičje perspektive – novinarje oziroma fotografe večkrat popeljejo s helikopterjem, da dobimo nazorno predstavo – je dajal misliti, da se dušimo v turistih. (Delo, 2. okt. 2002, NB)
PhotoTracer zna prikazati predmete v ravnini (2D) ali v prostoru. (3D)
2D urejevalnik ponuja pogled iz ptičje perspektive, predmete pa lahko premikamo po ravnini, vrtimo ali povečujemo in pomanjšujemo. (Monitor, maj 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem ptičja perspektiva, enako tudi prislovno s ptičje perspektive izhaja iz izrazja filmarjev, ki pri snemanju uporabljajo ptičjo in žabjo perspektivo, tj. pogled od zgoraj in pogled od spodaj. Dalje gl. žabja perspektiva.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.bird’s-eye view
češ.ptačí perspektiva
fr.vue aérienne
vue à vol d’oiseau
vue d'ensemble, vue panoramique
hr., srb.ptičja perspektiva
nem.Vogelperspektive
rus.s vysoty ptič’ego polëta

s ptíčje perspektíve, gl. ptičja perspektiva.

z žábje perspektíve, gl. žabja perspektiva.

žábja perspektíva nevtr.; tudi pren., prisl. zv. z žabje perspektive
 
Pomen
 
1. pogled od spodajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIn vse to omogoča žabja perspektiva; perspektiva tistega dečka z naslovnice, ki gleda zvedavo v svet, torej predvsem navzgor, in si misli, zlasti pa čuti svoje. Bistvo niso dogodivščine iz otroških let, ki jih je mali Marko prebil pri sv. Ivanu v Trstu, se pravi razne deške igre in mularijščine; te so tukaj samo toliko, da je mogoče nanje naravnati perspektivo doživetja. (Delo, 18. jan. 2001, NB)
Visoko postavljen reljef nad vrati je viden le iz žabje perspektive, obravnavan pa je, kot bi bil dostopen opazovalcu z idealnega očišča. (Gorazd Makarovič, Perspektive 1962/63, št. 23–24, str. 411)
Takšne rezultatske izenačenosti in zmede, kakršna je vladala na SP v Tuniziji, ni bilo še nikjer. Za polfinale se je borila Grčija, za bronasto kolajno pa Tunizija, ki sta prej na svetovni vrh gledali iz žabje perspektive. (Delo, 9. feb. 2005, NB)
Ni kaj, strateški partnerji se bodo prerivali v vrsti za 87 % podaljška prvega pomola v Luki Koper … ali pa bodo, tako kot mi, vsakdanji državljani, iz žabje perspektive spoznali nenavidezno resničnost, ki se vse bolj izkazuje v rastoči inflaciji in večji zadolženosti Slovenije, kot se je kdajkoli pripetila nekajkrat večji pokojni SFRJ. Iz višin naših nevsakdanjih državljanov, iz ptičje perspektive namreč, se teh utrujajočih in neprijetnih podrobnosti ne vidi. (Delo, 12. okt. 2007, NB)
2. zelo omejeno duhovno obzorje, duhovni pogledSkrij zgled▾
 
Zgled rabeKdor skuša te vsakdanje modrosti prenesti iz žabje perspektive parlamentarnih prask na revolucionarno taktiko, dokazuje samo, da mu je psihologija, da mu je temeljni zakon revolucije, da so mu zgodovinske izkušnje sploh knjiga s sedmimi pečati. (S. Gerk, R. Luxemburg – A. Bibič, Izbrani spisi, 1977, 751)
 
Izvor frazema
 
Frazem žabja perspektiva, enako tudi prislovno iz žabje perspektive izhaja iz izrazja filmarjev, ki pri snemanju uporabljajo ptičjo in žabjo perspektivo, tj. pogled od zgoraj in pogled od spodaj. Preneseno rabo obeh perspektiv je slikovito opisal pisatelj Marjan Moškrič v svoji knjigi humoresk z naslovom Iz žabje perspektive. Navajam del uvoda v to knjigo:
Življenje dostikrat gledamo raje z vrhas ptičje perspektive. Od tam je vse videti mnogo lepše, kot je v resnici. Odeto je v bleščeč, čeprav večkrat cenen plašč, okrašen s frazami in laskavimi priznanji, kar ustvarja varljivo podobo stanja. Če pa gledamo življenje od spodaj, iz žabje perspektive, se nam mnogokrat pokažeta beda in polom. Slika je včasih tako grozljiva, da je nočemo gledati, niti poslušati o njej.
Resnice pa ne pokažeta niti ptičja niti žabja perspektiva, ampak ona tretja, navadna. Vendar te skoraj ne poznamo več in je skoraj ne upamo uporabljati, ker bi morali ukrepati …Vseeno pa je manj kot ptičja škodljiva žabja perspektiva in jo zato večkrat uporabljamo. Iz žabje perspektive bomo lažje prešli na navadno kot s ptičje. Vedno človek rajši zleze iz močvirja na blatna tla, kot se nanja spusti iz sončnih višav …
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.worm’s-eye view
češ.žabí perspektiva
žabí obzor
žabí rozhled
žabomyší perspektiva
žabomyší obzor
žabomyší rozhled
dívat se z žabomyší perspektivy
dívat se z žabí perspektivy
fr.perspective à ras de terre
contre-plongée
hr., srb.žablja perspektiva
nem.Froschperspektive

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 28. 3. 2024.