Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino píhanje
píhanje na dúšo pog., ekspr.; pren.
 
Pomen
 
vneto prigovarjanje, dvorjenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNavsezadnje: katera ženska – ne samo emancipiranka ali feministka – bi bila voljna poslušati pokroviteljsko hvalo kakega političnega manekena? Če je v 19. stoletju takšno »pihanje na dušo« lahko zvenelo pristno, bi v sodobnosti kar zaudarjalo od pritlehnega cinizma. Saj nikomur ni novica, da živimo v času, ki oznanja, da pripadnice lepšega spola pri hiši podpirajo tri vogale, moški pa enega – in ženo. (Igor Grdina, Poti v zgodovino, 2003, NB)
Glede na dejstvo, da je neposreden vpliv policije na prometnovarnostne razmere iz leta v leto manjši, bi bilo prav, da se jim v prizadevanjih pridružijo vsi, ki so v okviru nacionalnega programa prometne varnosti odgovorni za izboljšanje prometne varnosti. Ne gre zgolj za pihanje na dušo odgovornim, temveč za prometno varnost vseh državljanov. (Delo, 14. dec. 2004, NB)
Ko na tem področju občasno kaj zaškripa, nezadovoljstvo igralca najprej začuti trener. Ker je to igralec, ki ni zrasel na našem igrišču, nam pihanje na dušo s pojmi, kot so pripadnost klubu, domovinski čut, biti vzor mladim, ne bo pomagalo kaj dosti. (Delo, 4. nov. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pihanje na dušo je nastal iz frazema pihati komu na dušo, in sicer po posamostaljenju glagolske sestavine pihati.