Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino píldek
[kot] žábji píldek [naróbe] ekspr.; primera
 
Pomen
 
grd, neprikupenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeViš, Mica, k s fletna kukr žabi pildk, mene lohka duboš, če maš kaj beca. (Rado Murnik, Navihanci, 1902, 131)
»Lepa ste, gospođice Slavica!« Žabji pildek na vodi, pravijo Kranjci, gospod južni brat. (Ivan Pregelj, Izbrani spisi X, 1935, 233)
Za nas, pustne šeme ali maškare, vsi zagotavljajo, da smo neprimerni in nepotrebni, da slišimo travo rasti in planke žvižgati, da se nam bodo krave smejale, a da je vsako prepričevanje tako ali tako bob ob steno, saj ne ločimo zrna od plevela. Nudijo nam medvedje usluge in namigujejo, da imamo noge kot suha južina, da smo črne ovce, da se premikamo kot polži, da nismo ne ptiči ne miši, berejo nam kozje molitvice in govorijo, da je vse, kar počnemo, ena pasja figa in da izgledamo kot žabji pildek narobe, ne pa kot ena spodobna maškara ali pust čeljust krivih ust. (Pustne šeme, Pisarija, 17. feb. 2007, Google)
Počenega groša bi ne dal zanje vse skupaj! Jakopič pravi, da je naslikal svetnika, pa je bolj podoben ljubljanski barabi ali pa tržaškemu fakinu, kakor pa svetniku! Ljubši mi je žabji pildek za Šentklavžem! … (Ivan Cankar, Slovensko ljudstvo in slovenska kultura, Govori in predavanja, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera [kot] žabji pildek [narobe] temelji na primerjavi z žabo oziroma njeno podobico, kar je prispodoba za grdoto, neprikupnost. Neobvezna sestavina narobe to prispodobo samo še krepi. Sestavina žabji pildek namreč pomeni prav ‘žabja podobica’ (gl. Drži se kakor žabja podobica, T. Seliškar, LZ 24, 293, ki ji sledi komentar: žabja podobica – slika na želatinastem listu (žabja koža)). Sestavina pildek je manjšalnica na -ek iz nem. das Bild ‘slika, podoba’.
Slovar slovenskih frazemov