Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino ponedéljek
máčkast ponedéljek ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ponedeljek, ko se kdo slabo počuti, je slabo razpoložen, navadno po nezmernem uživanju alkoholaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabePovedal je vsa tri imena, ki so dolga kot mačkasti ponedeljki in z razvlečenim marmeladastim zvenom. (J. Ciuha, Okameneli smehljaj, 1963, 666)
Malo više so živele Mlake svoje hrupno hitro življenje, ne glede na to, da je večina gospode in tudi precej knapov danes praznovalo mačkov ponedeljek. (Mira Mihelič, Mladi mesec, 1962, 143)

máčkov ponedéljek, gl. mačkast ponedeljek.

plávi ponedéljek žarg.; pren.
 
Pomen
 
ponedeljek, ko delavec neupravičeno izostane z delaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeNihče ne sme voziti avtomobila vinjen, a če pride do preskusa, državljanovi dokumenti na policista ne naredijo enakega vtisa kot izkaznice poslancev. Državljanu le redko kje brez posledic oprostijo »plavi ponedeljek«; zgodovina na drugi strani ne pozna primera, da bi v ponedeljek zasedal kak parlamentarni organ. (Delo, 9. nov. 1999, NB)
V starih časih se je edini prosti dan v tednu cehovskih vajencev imenoval »plavi ponedeljek«. Toda mojstri so kljub temu zahtevali, naj vajenci delajo tudi na ta dan, kar je podpirala cerkev. Leta 1550 je bil »plavi ponedeljek« prepovedan, najprej za kamnoseške vajence in zidarje, nato so to sprejeli še drugi cehi. Šele med vrhuncem industrializacije, na prelomu 19. in 20. stoletja, sta bila s predpisi urejena delovni čas in dopust vajencev, s čimer se je končal dolgotrajni spor glede »plavega ponedeljka«. (Delo, 15. feb. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Kaj je bil nekdaj plavi ponedeljek, dovolj povedo zadnji trije citati. Današnji izraz je vsekakor povezan z njim, pomen pa se je glede na bistveno drugačne razmere spremenil. V zvezi z njim so nastali še izrazi ponedéljkar žarg. ‘človek, ki ob ponedeljkih neupravičeno izostaja z dela’ (npr. Prav tako kakor ponedeljkarji, če ne še bolj, zavirajo napredek rudnika malomarni rezalci … Trije dogodki v senovskem premogovniku, SPor 19. VI. 1950. – 1./VI.), ponedéljkarski ‘nanašajoč se na ponedeljkarje’ (npr. ponedeljkarsko ravnanje, ponedeljkarsko razpoloženje), ponedéljkovati žarg. ‘neupravičeno izostajati z dela, navadno ob ponedeljkih’; ‘slabo se počutiti, biti slabo razpoložen, navadno po nezmernem uživanju alkohola’, npr.: Ko grem nekoliko utrujen s klobukom v roki po Sv. Petra cesti, pride nasproti mož, ki je s svojo hojo naznanjal, da ponedeljkuje. (Mlakar, Spomini, 189) | Ne vem, kako je to, ali tale Trtnik je dostikrat ponedeljkoval, plesal in pil, pa so ga vsi ljudje radi imeli (Matevž Hace, Naši obrazi, 1961, 36) in ponedeljkati v enakem pomenu, npr.: Ne vem, kaj je Jožeta pičilo, da ga še v ponedeljek poganja. Saj je nedelja in večer dovolj za to! Ponedeljkajo naj tisti, ki žive samo iz rok v usta, če se jim hoče. (M. Hace, Kmetje na prepihu, 1977, 187) | »Veš kaj, fant, jutri boš kratko in malo ponedeljkal. Navsezadnje je tvoj rojstni dan. Bova že našla izgovor. (W. Bredel – M. Malenšek, Sorodniki in znanci II, 1964, 23)
Frazema narediti plavega, usekati plavega v pomenu ‘neupravičeno (za en dan) izostati z dela’ sta nastala po izpustu sestavine ponedeljek iz besednih zvez narediti plavi ponedeljek, usekati plavi ponedeljek. Glede na ta izpust pa dan, ko kdo izostane z dela, ni več nujno ponedeljek. Eden od vzrokov za plavi ponedeljek je brez dvoma pijančevanje, ponočevanje neposredno pred ponedeljkom. V zvezi s tem sta še izraza mačkast ponedeljek, mačkov ponedeljek v pomenu ‘ponedeljek, ko se kdo slabo počuti, je slabo razpoložen, navadno po nezmernem uživanju alkohola’. Nanju se navezujejo izrazi biti [ves] ponedeljkov, biti ponedéljkarski ekspr. ‘slabo se počutiti, biti slabo razpoložen’ in ponedéljkovati žarg. ‘slabo se počutiti, biti slabo razpoložen, navadno po nezmernem uživanju alkohola’. Slovenskima ponedeljkati in ponedeljkovati ustreza poljsko poniedziałkować.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.idle Monday
Saint Monday
češ.modrý pondělek
mít modrý pondělek
držet modrý pondělek
slavit modrý pondělek
modřit pondělek
držet modré pondělí
nem.blauer Montag
pol.szewski poniedziałek
Slovar slovenskih frazemov