Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pótnik
slépi pótnik nevtr.; tudi pren.
 
Pomen
 
potnik, ki nima vozne karteSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIzrazi kot »slepa jeza, slepi potnik, slepi občudovalci, slepa pokorščina, slepa vera, slepa kura zrno najde« povedo vse o pomenskih obrisih v naši kulturi. (Delo, 8. avg. 1998, NB)
WiPC se je posebej potrudil, da bi iz Avstralije dobil novinarja iz Sierre Leoneja, ki je pred hudim preganjanjem pobegnil na ladjo in kot slepi potnik pristal v Avstraliji. (Delo, 25. maja 2004, NB)
Slepi potnik je bil pokrit z debelo odejo, soproga pa ga je v Slovenijo hotela prepeljati navzlic temu, da Mujo ni izpolnjeval pogojev za vstop v našo državo. (Delo, 5. mar. 1998, NB)
Predstavniki letalske družbe menijo, da je preživel, ker je bil skrit v prostoru, kjer se pritisk še nekako izravnava, in to je morebiti preprečilo, da se slepi potnik ni podhladil. Zdaj ga čaka tisto, kar čaka vse slepe potnike: z naslednjim letalom ga bodo poslali domov. (Delo, 16. sep. 1998, NB)
B. K., za katerega so policisti med postopkom ugotovili, da je član organizirane skupine, ki se ukvarja s prevozi prebežnikov do meje z Italijo in Avstrijo, je nameraval slepe potnike včeraj prepeljati v bližino meje z Italijo. (Delo, 10. mar. 1999, NB)
Takole se v Džakarto vozijo indonezijski šolarji, ki zaradi slabo razvitega javnega prometa največkrat nimajo druge izbire. Za slepe potnike se na železnici nihče niti ne zmeni, kaj šele, da bi jih preganjali. (15. jan. 2001, NB)
Odsek sebične DNK ni le slepi potnik, čigar prisotnost povečuje velikost genoma in s tem potrebno energijo za kopiranje genoma. (Delo, 3. avg. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem slepi potnik je bil verjetno sprejet iz nemškega blinder Passagier. V naših starejših slovarjih, vključno z Glonarjevim SSJ, ga namreč ne zasledimo. Nastanek nem. blinder Passagier datirajo po letu 1700 (gl. H. Küpper, 595), L. Röhrich (I, 140) pa ga povezuje s prometom s poštnimi kočijami in navaja, da je izpričan od leta 1787 pri Schulz-Baslerju (Dt. Fremdwb. II 398) in zabeležen v Campes Fremdwb. 1813. Izraz je uporabil Heine v delu Heimkehr (74): »Zwischen uns saß Amor, der blinde Passagier«.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.černý pasažér
slepý pasažér
fr.passager clandestin
resquilleur
hr., srb.slijepi putnik
it.[passeggero] clandestino
[viaggiatore] clandestino
nem.blinder Passagier
rus.bezbiletnyj passažir
zajac
bezbiletnik
slš.čierny pasažier
slepý pasažier
Slovar slovenskih frazemov