Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pŕdec
stári pŕdec nizko; pren., navadno mn. stari prdci
 
Pomen
 
malovreden, nepomemben starejši človekSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV povprečju končujejo študij, nekateri že iščejo ali hodijo v prve službe in marsikdo v blogih vidi svojo priložnost za uveljavitev. Zaradi tega seveda ne vidijo radi, da jim hodijo v zelje od 15 do 20 let starejši stari prdci, ki se gredo blogerje. (Monitor, januar 2007, NB)
Počasi postajam dolgočasen pripadnik establish- menta, pri več kot petdesetih smo že stari prdci. Moj jezik in tehnika postajata zatohla. (Mladina 2004, št. 42, NB)
Kotaleči se kamni so carji, ponašajo se z odurnim nazivom stari prdci, kar pomeni, da so neuničljivi, nesmrtni. Mick Jagger bi lahko pretekel vsak maraton, toliko energije ima, Keith Richards je medicinski fenomen. (Delo, 23. nov. 2007, NB)
Joschka Fischer ne potrebuje jeansa in superg, da parodira podobo konvencionalnega zunanjega ministra. Tudi v smokingu daje prepričljiv vtis, da je starim prdcem čas očitno potekel. (Delo, 22. jan. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem stari prdec, ki se običajno uporablja v množini, temelji na prenesenem pomenu sestavine prdec: nizko ‘malovreden, nepomemben človek’. Sestavina stari še poudarja in dopolnjuje ta pomen tudi glede na starost takega človeka.
Slovar slovenskih frazemov