Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino síla
polítika popúščanja, gl. politika.

polítika síle, gl. politika.

síla kóla lómi ekspr.; pren.
 
Pomen
 
v sili je treba storiti marsikaj, kar se sicer ne bi storiloSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Pijte, pa napijte meni!« se je brž oglasil Jošt, ki so ga vznemirjale poželjive Jurijeve oči. »Sila kola lomi,« je vzdihnil oni. »Ti pa, sveti Krištof, zamiži in ne glej svojega hlapca, ki je v oblasti grešnikov.« (F. Detela, Veliki grof, NB)
Nekam čudno sem gledal, ko mi je povedal, da me bo rabil za take poizkušnje, za kakršne rabijo drugi učenjaki žabe, pitane zajce in cucke; toda sila kola lomi. Vendar nikoli mi ni bilo žal, da sem našel tega gospoda. (J. Mencinger, Abadon, NB)
Sila kola lomi, potreba jih pa nareja. (Ljudski pregovori, NB)
A nekoč zadržani odnos do priseljencev se je v italijanskih bankah začel spreminjati. Ker jim bazo domačih, italijanskih strank načenja ena najnižjih rodnosti v Evropi, ter v navalu vse ostrejših tekmecev, so se vodilne posojilnice (ker sila kola lomi) začele zanimati za nedržavljane EU. (Delo, 5. jan. 2005, NB)
Ob dveh ponoči zbujati ljudi in jih spraševati. Sila kola lomi, a kako naj razložim človeku, ki ga vržem iz postelje, da ne vem, pred katerim vhodom stojim. (Delo, 29. avg. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Rek sila kola lomi razlaga Plet. II, 477, z nem. Noth kennt kein Gebot (dobesedno: Nuja ne pozna ukaza). Pred njim ga omenja že Cigale, I, 582, pri iztočnici Gebot, ki rimano nem. Noth kennt kein Gebot razlaga s sln. sila kola lomi in v oklepaju primerja s pol. tonąci i brzytwy się chwyta. Prav tam ima Plet. tudi različico sila železna kola lomi = Noth bricht Eisen (dobesedno: Nuja lomi železo), ki jo citira po Cigale I, 414, iztočnici Eisen in Noth: Noth bricht Eisen, sila kola lomi, auch sila železne kola lomi. Pomensko blizu obema je rek sila moč premaga, ki jo prav tam omenja Plet., a brez razlage. J. Glonar (SSJ, 348) ima za rek sila kola lomi razlago: ‘mnogo premore’. Sestavini kola in lomiti sta v hr. frazemu lome se kola na komu v pomenu ‘odgovarjati za kaj in za neugodne posledice’; ‘biti kriv’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.needs must when the devil drives
hr., srb.sila boga ne moli
nem.Not kennt kein Gebot
Not bricht Eisen
pol.potrzeba jest matką wynalazków
rus.sila solomu lomit

víšja síla ekspr.; ed., pren.
 
Pomen
 
nepredvidljiv in neobvladljiv sovpad, splet okoliščinSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTo je način, da preživiš v izjemnih okoliščinah, ko vse drugo odpove, ko ni več razumskih rešitev, ko se na izkušnje ne moreš zanesti, saj kaj takega še nikoli nisi skusil. Panika – neka višja sila, neodvisna od razuma, te vodi za roko, in ko potem, miren in zbran, počasi analiziraš lastna dejanja, spoznaš, da si ravnal povsem ustrezno. (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
»In naša samostanska obljuba?« »Kaj? Vis maior – višja sila jo razveže sama. Saj mu ni treba spremeniti tudi srca, kdor mora sleči kuto.« (I. Zorec, Izgnani menihi, NB)
Razloga za inflacijo sta predvsem dva: dražja nafta je pač višja sila, prisotna po vsem svetu, očitne so tudi še posledice uvedbe DDV. (Delo, 5. apr. 2000, NB)
Pogodbeno je treba določiti detajle in načela reševanja, ki se v prihodnosti sporazumno ali z arbitražo tudi modificirajo, če nastopi nepredvidljivo, višja sila. (Delo, 30. jun. 2001, NB)
»Bila sem popolnoma brez moči. A ker je za poraz kriva višja sila, niti nisem razočarana,« je dejala Pisnikova in se obenem veselila vrnitve domov, saj je nepretrgoma na poti že slaba dva meseca. (Delo, 19. sep. 2002, NB)
Sem ter tja je med šotori in prikolicami hušknila senca v pelerini ali pod dežnikom. Le višja sila je lahko vplivala na to, da je nekdo zapustil varno zavetje in se podal na plano. (Delo, 6. avg. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Izraz višja sila je kalk po lat. vis maior (ta se uporablja tudi citatno) v pomenu ‘sila, o kateri ne odloča človek, npr. potres, poplava, požar itd.’ Razpon nepredvidljivih in neobvladljivih stvari je dandanes kljub naglemu splošnemu razvoju še vedno zelo velik, zato je izraz zelo aktualen.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.force majeure
češ.vyšší moc
fr.[cas de] force majeure
hr., srb.viša sila
nem.höhere Gewalt
rus.vysšaja sila

z vsèmi sílami ekspr.; mn., prisl. zv.
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDrejc zagleda Angelco, ki se bliža s škafom na glavi, zato se z vsemi silami premaguje, da bi govoril mirno … (C. Kosmač, Na svoji zemlji, scenarij za film 1949, NB)
Zapustil je mnogo brezbožnih učencev, ki se na vse kriplje trudijo, da bi do korenin izruvali iz človeških src pravo vero, in si z vsemi silami prizadevajo zmesti slogo, mir in prijateljstvo med Kristusovimi verniki, piše kronist … (D. Jančar, Ogenj, NB)
To bo velik napredek, samo počasi bo nastopal. Novota ne more napredovati, če se ji ne umika starosta; a ta se tega brani z vsemi silami. (J. Mencinger, Moja hoja na Triglav, NB)
In celo pri organizaciji za varstvo okolja Greenpeace, ki si je z vsemi silami prizadevala za protokol, so zadovoljni. »Poker za ozračje se je posrečil,« je agencijam povedala predstavnica te organizacije. (Delo, 24. jul. 2001, NB)
Nemška družba je zaradi gospodarske ohromljenosti že zdaj globoko razcepljena. Na eni strani so ljudje, ki imajo zaposlitev in ki se z vsemi silami upirajo izgubi privilegijev, na drugi strani pa stoji skoraj petmilijonska armada brezposelnih, ki si želijo samo dela, a jim ga gospodarstvo ne more ali si jim ga ne upa dati. (Delo, 15. mar. 2003, NB)
Vendar podjetnik oblastem ni ostal dolžan in jih je obtožil, da so se pregrešile proti svetemu načelu lastništva v tržnem gospodarstvu, in zagotovil, da bo z vsemi silami branil svoje pravice v državah, kjer prodaja Stolično. (Delo, 11. jul. 2003, NB)
Grmel je, da je treba pomesti z milanskimi tožilci »čistih rok«, češ da mu strežejo po življenju in da so navadni rdečkarji, predvsem pa je prepričeval delegate in goste na programski konferenci, da komunizem sploh še ni mrtev in da se je treba proti njemu še naprej boriti z vsemi silami. (Delo, 28. mar. 1998, NB)
Gostje so v zadnjih minutah napadli z vsemi silami, toda domača obramba je bila zanesljiva … (Delo, 29. mar. 1999, NB)
Slovar slovenskih frazemov