Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino spánje
spánje na lovoríkah ekspr.; pren., mn.
 
Pomen
 
popuščanje v prizadevanju po uspehu, zmagiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePoljsko spanje na lovorikah je še posebej zaskrbljujoče, saj nemška politična in gospodarska elita projekt širitve Unije sprejemata predvsem zaradi vzhodne sosede. (Delo, 6. apr. 2001, NB)
Ljubljansko okrožno sodišče kljub sodnim počitnicam ni povsem zaprlo vrat, polletna inventura pa je pokazala, da so kljub nekaj težavam in prostorski stiski delali dobro. A spanje na lovorikah ne pride v poštev, saj se predsednik največjega sodišča v državi Aleš Zalar zaveda, da jih čaka še veliko dela. (Delo, 17. jun. 2003, NB)
Danes je predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) Srečko Lisjak na tiskovni konferenci predstavil sklepe izredne seje predsedstva ZVVS v zvezi z zapisom Blaža Zgage v Sobotni prilogi Dela z naslovom Smrčanje na lovorikah TO. (Delo, 19. feb. 1998, NB)
Medle situacije niso za vas: da bi se počutili živi, potrebujete vedno nove načrte, nove ideje. Ne zadovoljite se z dremanjem na lovorikah in takoj, ko se vam zdi življenje nekoliko preveč urejeno, vas začne obhajati nemir. (Viva, dec. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. spati na lovorikah.

spáti spánje pravíčnega ekspr.; tavtološka zv., dov. zaspati
 
Pomen
 
1. mirno, trdno spatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTrebuhasti debelonosi pek Hahalin je bil še novinec v plemeniti službi Dianini. Pri sejah je navadno skromno molčal in kimal, kimal in dremal, dremal in smrčal in spal zdravo spanje pravičnega peka, ki ne dela dosti manjših hlebov in žemelj nego njegov devetindevetdesetkrat prekleti umazani konkurent. (Rado Murnik, Brakada brez braka in druge huomoreske, NB)
Za bore tri dolarje ti dajo posteljo z omarico za nahrbtnik, skupno prho in ventilator na stropu, več tako ne potrebujem. Steve še vedno spi spanje pravičnega. Nerada ga budim, toda zmenjena sva, da si skupaj ogledava Hošiminhov mavzolej, ki je javnosti odprt samo v dopoldanskih urah. (Delo, 5. feb. 1998, NB)
Vrnil se je v svoj novi dom in zaspal spanje pravičnega, poln zaupanja v sedanjost in vere v prihodnost. (A. Dumas, Trije mušketirji, NB)
2. biti brezbrižen, neprizadetSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVenc je ves dan zbegano usmajal po izbi, si segal z debelimi prsti v mastne črne lase in se prvič v življenju zatekel k svoji pameti po rešitev. Tolkel se je po čelu in stresal glavo – toda njegova pamet je spala spanje pravičnega in se ni hotela predramiti. (C. Kosmač, Življenje in delo Venca Poviškaja, NB)
Država z vsemi svojimi inštitucijami, ki so plačane za reševanje takšnih problemov, če se že zgodijo, pa še naprej v glavnem spi spanje pravičnega. (Delo, 14. jan. 1998, NB)
Afričani se spet pobijajo med seboj. Svet lahko zato mirno spi spanje pravičnega. (Delo, 14. feb. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem spati spanje pravičnega, ki je po miselni podstavi primera (tj. spati kot pravični(k)) temelji na predstavi, da imajo pravični ljudje mirno vest in zato tudi miren spanec.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.spát spánkem spravedlivých
hr., srb.spavati (zaspati) snom pravednika
spavati pravednim snom
spavati pravedničkim snom
it.dormire il sonno del giusto
rus.spat’ snom pravednyh
spat’ snom pravednika

spáti véčno spánje vznes.; tavtol. zv.
 
Pomen
 
biti mrtevSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZ venci in zelenjem okrašena je čakala gospoda Valentina odprta raka, kjer so spali večno spanje mnogi imenitniki in zaslužni rodoljubi. Poljanec je stopil pred rako, bral je imena in je povesil glavo. (Ivan Cankar, Krpanova kobila, NB)
Mena je sedela na klopi kraj peči. Roke je bila prekrižala na prsih in je strmela nepremično na oder, kjer je spal njen dobrotnik večno spanje. Kekec se ji je približal in je sedel kraj nje. (Josip Vandot, Kekec nad samotnim breznom, NB)
Lekan je dobil od mene napis. Pisalo bo: Tukaj spi večno spanje Luka Potočnik, ki je zagledal luč sveta 1858. leta. Bil je pošten slovenski kmetovalec. (Matevž Hace, Vaška kronika, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem spati večno spanje temelji na sestavini večno, ki pridaja tavtološki zvezi spati spanje pomen časovne neskončnosti in vznesenosti. Enako bi lahko rekli za frazem zaspati [v] večno spanje, v katerem glagolska sestavina zaspati pomeni začetek stanja, ki ga izraža jedrna sestavina večno spanje.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.spavati vječnim snom
spavati poslednjim snom
počivati vječnim snom
snivati ledeni san
snivati vječni san
snivati vječnim snom

zaspáti spánje pravíčnega, gl. spati spanje pravičnega.

zaspáti [v] véčno spánje vznes.; pren.
 
Pomen
 
umretiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeKaj mu bo pomagalo, če neki samotni človek, ki umira od žeje in lakote, končno spozna, zakaj je živel in se zaveda svojega obstajanja v vesolju? Ne bi bilo bolje, da leze na tla in zaspi, zaspi trdno večno spanje? (Miha Remec, Žar ptica, NB)
Prvi strah ob ropotu v spodnjih prostorih in potem glas, da so odpeljali Andreja, objokana in obupana Polonica, vse to je bilo živcem stare ženice preveč. Omagala je in zaspala mirno tja v večno spanje. (Janko Kersnik, Rejenčeva osveta, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. spati večno spanje.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.zaspati vječnim snom
zaspati vječnim snom
počinuti vječnim snom
Slovar slovenskih frazemov