Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino stískanje
stískanje pasú ekspr.; pren.
 
Pomen
 
varčevanjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNe glede na to, kdo bo zmagal na septembrskih volitvah, bodo Nemci za veliko stvari plačevali več in v zameno dobili manj. Visoka brezposelnost in slabo premišljeno vlaganje na tujih trgih sta hudo prizadela tudi zavarovalnice in banke in mnoge med njimi napovedujejo stiskanje pasu. (Delo, 6. sep. 2002, NB)
V kratkem jim bodo sledili še drugi pokrovitelji, med katerimi bo denimo tudi Mobitel. Stiskanje pasu nam grozi, ker preprosto ne moremo več odlašati pri vračanju nekaterih starih dolgov, tudi zaradi sodnih odločb. (Delo, 21. jun. 2004, NB)
Precej slabše pa gre Franciji, Italiji in v zadnjem času še zlasti Španiji. Ta ima zaradi visokega pritoka tujega kapitala in premalo vzdržne politike plač visok zunanji primanjkljaj. Čakajo jo tegobni časi stiskanja pasu. (Delo, 25. feb. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. stiskati pas.
Slovar slovenskih frazemov