Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino tók
íti proti tóku, gl. plavati proti toku.

plávati proti tóku ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ne misliti, ravnati tako, kakor misli, ravna večina, vodilni ljudjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNi lahko proti toku plavati. Proti toku je težko plavati. (Ljudski pregovori, NB)
Samo predati si se moral in vse drugo je sledilo. Bilo je, kot bi plaval proti toku, ki te meče nazaj, če se še tako trdo boriš, pa se nato odločiš, da se obrneš in plavaš s tokom, namesto da bi mu nasprotoval. (George Orwell, 1984, NB)
… po drugi strani pa se mi je odpirala možnost, da skozi zgodovinsko tematiko odprem umetniško pričevanje o sodobnem upornem človeku, ki plava proti toku, o protestantu, večkratnem emigrantu, ki ga domovina požene na tuje, o »heretiku«, tako rekoč o disidentu. (D. Jančar, Trubar, zakaj sem pisal o njem (Iz pisma nekemu učenjaku), NB)
Skratka, mlada ekipa filma je spustila slovensko starostno povprečje ljudi, ki pri nas res nekaj počnejo in plavajo proti toku. (Delo, 6. maja 2000, NB)
Za boj proti korupciji je zato potrebno veliko srčnosti in poguma. Nič se v našem okolju ne bo premaknilo na bolje brez razumnih, poštenih in pogumnih ljudi, ki so pripravljeni plavati proti toku, ker zaupajo v zmago resnice in pravice. (Delo, 26. feb. 2001, NB)
Kot da bi življenje samo ubralo smer, kamor teži. Ne bom več plula proti toku. Zdaj mu bom sledila. (Delo, 10. mar. 2000, NB)
Emine Sevgi Özdamar je pisateljica, dramaturginja in komičarka turškega rodu, ki nenehno pluje proti toku. Živi na leteči preprogi: sled za njo se izgublja nekje med Turčijo in Nemčijo, Francijo in Grčijo. (Delo, 13. jun. 2000)
»Medtem ko ameriška javnost podpira svojega prešuštniškega predsednika, gre Wendy Shalit proti toku,« so ponosni njeni privrženci. Avtorica je prepričana, da je ravno spolnost razlog za številne družbene težave. (Delo, 24. feb. 1999, NB)
K širšim povodom, ki so sprožili avstrijsko plavanje proti toku glede širitve EU, bi morali prišteti dejstvo, da je izvozna bilanca s kandidatkami za pridružitev po letih nepretrgane rasti prvič nazadovala. (Delo, 2. okt. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem plavati proti toku z različicama pluti proti toku, iti proti toku je nastal po krajšanju rekov Ni lahko proti toku plavati. Proti toku je težko plavati. Ta izhajata iz konkretnega dejstva, da je plavanje proti toku (v reki, morju) težje kot s tokom. S tem je povezana še različica pluti proti toku, medtem ko se v različici iti proti toku povezava z izhodiščno predstavo izgublja. Po substantivizaciji glagolske sestavine plavati je nastal frazem plavanje proti toku ‘mišljenje, ravnanje, nasprotno od večine, vodilnih ljudi’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to swim against the current/tide/stream
češ.plout proti proudu
jít proti proudu
fr.aller à contre courant
hr., srb.plivati protiv struje
ploviti protiv struje
ići protiv struje
nem.gegen (wider) den Strom schwimmen
pol.płynąć pod prąd
iść pod prąd
pójść pod prąd
rus.plyt’ protiv tečenija
idti protiv tečenija

plávati s tókom ekspr.; pren.
 
Pomen
 
misliti, ravnati tako, kakor misli, ravna večina, vodilni ljudjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBilo je, kot bi plaval proti toku, ki te meče nazaj, če se še tako trdo boriš, pa se nato odločiš, da se obrneš in plavaš s tokom, namesto da bi mu nasprotoval. Nič se ni spremenilo razen tvojega stališča; vnaprej odločena stvar se v vsakem primeru zgodi. (George Orwell, 1984, NB)
Verjamejo, da sta prestano trpljenje in sedaj položaj brezdomstva posledica negativnih dejanj v njihovi skupni preteklosti in da se morajo prilagoditi toku dogodkov, plavati s tokom reke, ne pa se zabiti v tla kot star prepojen štor, ki ga bo kljub temu prej ali slej odplavila voda … (T. Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
Zdaj ve, da imaš v njej le dve izbiri. Lahko plavaš s tokom oziroma izbereš trenutek, ko se odločiš in se obrneš poti njemu. (Delo, 20. feb. 1999, NB)
Ker so presodili, da zoper šovinistični populizem ni obrambe, so se politiki drugih strank – z redkimi izjemami, na primer voditeljico liberalnega foruma Heide Schmidt – odločili za plavanje s tokom. (Delo, 7. sep. 1999, NB)
Petrova ne zanika, da so ukrajinski umetniki, kot je denimo Jablonska, pluli s tokom socrealizma, obenem pa ne pozablja opomniti, da je ukrajinska zgodovina polna primerov pogumnega umetniškega izražanja … (Delo, 26. jul. 2001, NB)
Tudi če neprepričljivo zagotavljajo, da bi sicer hoteli pluti s tokom časa in pod nekaterimi pogoji upoštevati nova pravila igre, je na dlani, da jih bodo upoštevati le, če bodo predpisi dovolj ustrezni njihovi novi stari vlogi. (Delo, 28. mar. 2001, NB)
Namesto ideoloških obrazcev je ostala samo še usoda večidel »malih« ljudi s svojo ne preveč izjemno zasebnostjo. S tem je Kovačič stopal vštric s tokom, ki je dosegel vrh v Smoletovem romanu leta 1957. (Delo, 30. okt. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. plavati proti toku.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to swim with the current/tide/stream
češ.plout po proudu
plout s proudem
fr.se laisser aller au courant (du monde)
se laisser porter par le courant
hr., srb.plivati sa strujom
ploviti sa strujom
nem.mit dem Strom schwimmen
pol.płynąć z prądem
rus.plyt’ po tečeniju

plúti proti tóku, gl. plavati proti toku.

plúti s tókom, gl. plavati s tokom.

prepustíti se tóku [čésa] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
dopustiti, da postane kaj odvisno od okoliščinSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVasilij se je že vse od nesreče z grofom počutil odgovornega, da ni prvi poklical policije, da se ni bolj angažiral pri reševanju in je vse skupaj prepustil toku dogodkov. (Sonja Koranter, Divja raca in Škrlatna vdova, NB)
Čeprav me najbolj zanima vino, sem pokusil še marsikaj drugega. Na prireditev nisem prišel s kakšnim posebnim načrtom, kaj bi poskušal, ampak sem se preprosto prepustil toku dogodkov. (Delo, 7. nov. 2000, NB)
Spadala je – kratko rečeno – h tistim ljudem, o katerih po navadi rečemo, da ne store nobenemu nič žalega – zato pa drugi njim prizadenejo tem več gorja. Popolnoma se je prepustila toku življenja, in ta tok jo je zanesel neke noči pod borovce v bližini Miramara, kjer se je sedemnajstletna udala dvaindvajsetletnemu Štefanu Pettarosu … (C. Kosmač, Hiša št. 14, NB)
Nič ne sprašuj, delaj. Prepusti se toku … (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
Rekli boste, da ponavljam, vendar je treba ponavljati, ponavljati in še ponavljati. Drugače bi se nam cilj razblinil, sprijaznili bi se s stvarmi takimi, kot so, se prepustili toku dogajanja in si mislili: stvari so urejene, vesolje se kolesi v svojem kolesju, tako bo, kot je, in nikoli drugače … (M. Remec, Iksion, NB)
Zame je Lucky kdorkoli, ki se je vprašanj na temo bivanja loteval na dovolj analitičen način, morda celo preveč, potem pa se je raje zavestno prepustil toku časa. (Delo, 29. maja 2000, NB)
Čeprav je res, kot pravi, da je New York mesto, kjer so pravzaprav vsi »migranti«. Namenjeno je asimilaciji, in »če se prepustiš toku, je užitek popoln«. (Delo, 15. jul. 2000, NB)
Nova internetna revolucija je torej pred vrati, zdaj se morajo po Chambersovem mnenju ljudje le prepustiti toku razvoja – drugače bodo zaostali. (Delo, 22. mar. 1999, NB)
V nezmožnosti, da bi sprejeli stvari takšne, kot so, se zrcali vaša želja, da bi zaživeli v drugačnih odnosih in razmerah. Toda do korenitejše spremembe bo lahko prišlo šele tedaj, ko se boste prepustili toku življenja in sprejeli dejstvo, da zgolj z upiranjem ni mogoče doseči ničesar. (Viva, april 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. plavati proti toku.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.prepustiti se struji
Slovar slovenskih frazemov