Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino trgovína
kot slòn v trgovíni s porcelánom, gl. slon.

obnášati se kot slòn v trgovíni s porcelánom, gl. slon.

trgovína z bélim blágom ekspr.; pren.
 
Pomen
 
trgovina z dekletiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAvtomehanik umoril kompanjona pri delitvi dobička v zavarovalniški goljufiji. Ali: kompanjon umoril zvodnika pri delitvi dobička v trgovini z belim blagom. (F. Lainšček, Petelinji zajtrk, roman, NB)
Na preiskovalnem sodišču v Mechelnu so potrdili, da so aprila priprli dva Kitajca in enega Malezijca, ki so jih obtožili trgovine z belim blagom zaradi suma, da so vpleteni v poskus tihotapljenja 59 beguncev. (Delo, 23. jun. 2000, NB)
Najhujši problem migrantov je, da se znajdejo v rokah tihotapcev z belim blagom, ti jim poberejo zadnje beliče, potem pa jih prepustijo njihovi usodi. (Delo, 13. jan. 2001, NB)
Že prej je bilo zaradi vpletenosti v trgovino z belim blagom najmanj šest uradnikov odpuščenih in vrnjenih v svoje države, obstajajo pa tudi sumi o vpletenosti mednarodnih uradnikov v tihotapljenja azilantov. (Delo, 3. sep. 2001, NB)
Soderberghov film bi se lahko ukvarjal tudi s problemom rasizma, trgovanja z belim blagom ali mladostniškega nasilja po šolah, rezultat bi bil podoben. (Delo, 19. sep. 2001, NB)
Številna posvetovanja najvišjih policijskih funkcionarjev z juga Balkana, ki naj bi pripomogla k zajezitvi trgovanja z belim blagom, za zdaj niso bila kdove kako uspešna. (Delo, 6. dec. 2002, NB)
Protimafijsko tožilstvo zadalo udarec trgovcem z belim blagom Ilegalci, ki nimajo denarja, plačujejo pot tudi z deli svojega telesa. (Delo, 22. jul 2000, NB)
Tu nujno takoj trčimo ob prostitucijo, saj več kot 90 odstotkov žrtev deluje prav na spolnem trgu. Pojav je v razmahu, saj prinaša trgovcem z »belim blagom« več kot 7 milijard dolarjev neobdavčenega dobička na leto in je tretji največji posel na svetu (takoj za trgovino z orožjem in mamili – »belim prahom«). (Delo, 20. dec. 2001, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.human trafficking
fr.traite des blanches
nem.der Menschenhandel
Frauenhandel

vêsti se kot slòn v trgovíni s porcelánom, gl. slon.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 29. 3. 2024.