Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino ukàz
kàkor na ukàz, gl. kot na ukaz.

kot na ukàz ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo hitro, nemudomaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSkoraj presenečeno je zagledal federalce v oklepniku in poleg njega, kot bi jih ne pričakoval v tej smeri, kako so otrpnili in namerili nanj kot na ukaz, nekako močni in neranljivi so se zazdeli Racu. (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
Pa kot bi mu nekaj velelo: Oficirji so kot na ukaz skočili pokonci vsi hkrati. Lepi poročnik je z mirnim, a tisti hip docela praznim in neverjetno postaranim obrazom segel na bok po pištolo. (Gitica Jakopin, Devet fantov in eno dekle, NB)
Na ta trenutek so čakali že od ranega jutra, ko so še v temi kot na ukaz vstali s svojih improviziranih ležišč, se obredno umili in v prvi zori z vseh strani velikega gozda pridrli na poseko. (Tomo Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
Javnost je namreč organizirala veliko akcijo, s katero naj bi preprečili, da bi družbo kupila katera od tujih zavarovalnic. Na noge so kot na ukaz planili branilci »nacionalnih interesov«, ki zagovarjajo prodajo družbe skupini družbenikov, ki jo sestavljajo zaposleni in uprava. (Delo, 31. avg. 2004, NB)
»Jaz tukaj ne bom pil.« Tudi drugi kot na ukaz odložijo kozarce, vržejo nekaj evrov na točilni pult in odvihrajo iz bara v istem slogu, kot so privršali. (Delo, 4. mar. 2006, NB)
Spet je zadonela trobenta. Peter Majcen je vstal kakor na ukaz in jo kar na slepo mahnil skozi gozd, toda prav kmalu se je znašel na trdem kolovozu, ki se je precej strmo vzpenjal navkreber. (C. Kosmač, Balada o trobenti in oblaku, NB)
Blejanje, da so šipe žvenketale v oknih. In na lepem so se vse glave za tisto mizo, kakor na ukaz, obrnile za Resnikom. Možje so bili solzni od smeha. (Gitica Jakopin, Žarometi, NB)
Ko je kakor na ukaz posvetilo pet, šest žarometov hkrati, in sicer povsod tam, kjer so bila vrata, je bilo najino delo povečini opravljeno, nekaj svetnikov in svetnic božjih je še čakalo in nama ponujalo svoj les … (Florjan Lipuž, Zmote dijaka Tjaža, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera kot na ukaz z različico kakor na ukaz izhaja iz medmetnega izraza na ukaz, ki izraža pripravljenost izvršiti ukaz koga. Ker ukaz navadno predvideva takojšnje ukrepanje, se je v primeri razvil pomen ‘zelo hitro, nemudoma’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.as if on command
češ.jako na povel
nem.wie auf Kommando
wie auf Befehl
rus.kak po komande
Slovar slovenskih frazemov