Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino vêsti se
vêsti se kàkor králj, gl. kralj.

vêsti se kàkor máčeha, gl. mačeha.

vêsti se kot slón v trgovíni s porcelánom, gl. slon.

vêsti se máčehovsko do kóga/čésa ekspr.; glag. prisl. zv.
 
Pomen
 
vesti se kot slaba mati, brezbrižno, neskrbno, sebičnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV resnici se je Droga, čeprav je nastala iz prvotnega podjetja Soline, zadnje desetletje vedla do sečoveljskih solin vse bolj mačehovsko, tako da je proizvodnjo soli na lastnih solinah vse bolj zanemarjala in dopustila, da se je solinska infrastruktura osiromašila do take mere, da je bil vprašljiv že sam nadaljnji fizični obstoj solin. (Delo, 22. mar. 2002, NB)
Varstvo in zaščita okolja nista med najpomembnejšimi nalogami vlade. Sicer je 43 odstotkov Slovenije zaščitene, a zakoni veljajo le na papirju, v resnici se do okolja vedemo zelo mačehovsko. (Delo, 3. dec. 2004, NB)
Tudi Krečič je prepričan, da se slovenska država do njegove dediščine vede precej mačehovsko, saj vse doslej ni bila sposobna zakonsko zaščititi ne njegove stavbne dediščine ne duhovne. »Plečnika slavi in se z njim postavlja samo na besedah, zanj pa ni pripravljena storiti nič korenitega ne na področju varovanja ne raziskovanja njegovega dela in časa, v katerem je ustvarjal, ne publiciranja del o njem ne promoviranja, razstavljanja. (Delo, 8. jan. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti komu mačeha; obnašati se kot mačeha.
Slovar slovenskih frazemov