Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino zós
bíti v zósu nizko; pren.
 
Pomen
 
biti v neprijetnem, zapletenem položajuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeJaz nisem v takem zosu, da bi moral krasti, ljudje se mi pa zaenkrat tudi še niso tako prekleto zamerili! (M. Rožanc, Perspektive 1961/62, 734)
Počakaj, bo že zvedel. Potem boš videl, kaj se pravi, biti v zosu. (F. Zagoričnik, Bistveni udarec mojstru An’anu, 1978, 160)
Semičani so se odločili odmakniti od SOS (Skupnost občin Slovenije), vendar so takoj padli v ZOS. (Združenje občin Slovenije)
Ali je bolje klicati na pomoč ali biti v »zosu«, bo pokazal čas, z vladnega stališča pa je menda oboje enak sos oziroma zos. (Delo, 21. jul. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Za nastanek frazemov biti v zosu, znajti se v zosu je bistvena sestavina zós nizko ‘neprijeten, zapleten položaj’. Negativen pomen sprejete besede zos ‘omaka’ je verjetno nastal po prilastkih ali drugih dopolnilih z negativnim pomenom, npr. biti v grdem zosu, ali z zanikanjem. To dokazuje npr. pol. być nie w zosie, czuć się nie w zosie, być nie w dobrym sosie, być nie w swoim sosie, być w złym sosie ‘biti siten, nerazpoložen, biti slabo pripravljen, slabo se počutiti’, hr. biti u [gadnom] sosu.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.biti u [gadnom] sosu
nalaziti se u [gadnom] sosu
naći se u [gadnom] sosu
nem.im Dreck sitzen
bis zum Hals im Dreck stecken

pásti v zós nizko; pren.
 
Pomen
 
znajti se v neprijetnem, zapletenem položajuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePa tudi vi, ki ste gotovo tudi bolj po pomoti padli v tale zos, kakor bi sodil po vašem obrazu. (M. Kmecl, S prijatelji pod macesni, 1978, 160)
Pri kontroli padel v »zos«. Na vsak novi zakon v zvezi z alkoholom, zlasti še na naš vozniški, se je težko navaditi. (Delo, 19. marca 1999, NB)
In, gospod minister, kakorkoli, mislim, da so bili že mnogi ministri pred vami žrtve predvsem strokovnih sodelavcev, ki so sodelovali pri pripravi teh zakonov. In vidim, da ste tokrat tudi vi padli v ta »zos«. (Državni zbor RS: 25. redna seja, 07. 03. 2007, NB)
11. avg. 2010 … In kako naj se potem kar naenkrat, če so padli v ta zos, odpovedo sodelovanju? Je pač biti potrebno strpen in računati na to, … (Google, www.siol.net/svet…)
Napadi na čast in dobro ime imajo velik vpliv na zdravje in na pojav psihosomatskih obolenj. Ker pa so vzroki zanje večinoma prikriti, ker žrtve o njih zunaj ozkega kroga poslušalcev nerade govorijo in ker pri nas zaradi nepoučenosti vlada prepričanje, da so tako same skuhale »zos«, v katerega so padle, se javno o tem malo govori. (Delo, 27. jun. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti v zosu.

potúnkati kóga v zós, gl. spraviti koga v zos.

skúhati zós, gl. pasti v zos.

správiti kóga v zós nizko; pren.
 
Pomen
 
spraviti koga v neprijeten, zapleten položajSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»… in ta šment je bil dovolj trmast, da bi me hitro spravil v kakšen zos ter gladoval do smrti. (S. Rakova, Sem ga res ubila, 1970, 240)
21. jun. 2010 … Ko te nekdo drug s svojim načinom spravi v tak zos, da začneš žalit. Je treba bit res previden, in ko ugotoviš, da se tudi tebe »loteva« … (Google, www.iskreni.net/ …) Zasliševalec: In koga bi vi radi potunkali v zos. (A. Hieng, Orfeum, 1972, 436)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti v zosu.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.jmdn. im Dreck sitzen lassen

znájti se v zósu, gl. biti v zosu.
Slovar slovenskih frazemov